Vojska Srbije bogatija za novo lako terensko vozilo: Prošlo je sva ispitivanja

Sve izmene plod su rada mladih stručnjaka sektora za istraživanje i razvoj kragujevačke fabrike

  • 2
Zastava Tervo

Printskrin: Youtube/RTS Sajt - Zvanični kanal

Kragujevačko preduzeće "Zastava Tervo" proizvelo je lako terensko vozilo za potrebe Vojske Srbije koje je prošlo sva ispitivanja, a uz male izmene može da se koristi i u komercijalne svrhe.

Vozilo NTV namenjeno je prevozu ljudi i tereta na teškim terenima, prenosi RTS.

Posle testiranja i pređenih desetina hiljada kilometara, po najtežim terenima i vremenskim uslovima, prvih 10 vozila spremno je za isporuku Vojsci Srbije. Napravljeno je u dve varijante: za transport jedinica sa devet članova posade i prevoz tereta do 1,4 tone.

Stefan Jurić, tehnički direktor "Zastave Tervo", ističe da su prednosti tog vozila njegova visoka prohodnost, automatski menjač i izuzetno mnogo kabinskog prostora, koji omogućava smeštaj ličnog naoružanja i opreme posade.

Posle prototipskih ispitivanja, poboljšane su tehničke, ergonomske i estetske karakteristike vozila, što je povećalo njegovu izdržljivost.

Sve izmene plod su rada mladih stručnjaka sektora za istraživanje i razvoj kragujevačke fabrike.

- Koristi nezavisno vešanje koje mi integrišemo u naše vozilo. U prethodnom periodu mi smo radili na njegovoj prohodnosti i radijusima za okretanje. Na manjem terenu, može da izmanevriše i da se probije kroz teže prohodne uslove - objašnjava Ognjen Opančina, konstruktor "Zastava tervo".

Takva terenska vozila za opremanje oružanih snaga - vojske i policije, ne proizvode se nigde u svetu. Novi terenac trebalo bi da zameni čitavu flotu starih vojnih vozila u Vojsci Srbije, a u planu je i izvoz.

- Prvenstveno na tržišta Severne Afrike i Bliskog Istoka, gde ima dosta zainteresovanih kupaca za ovaj tip vozila. U tom smislu bi se radila neka tehnička prilagođavanja, vezana za vozila za korišćenje u pustinjskim uslovima - kaže Ilija Ljujić, v. d. direktora "Zastave Tervo".

Uz manje izmene, domaće vozilo za teške terenske uslove mogu da koriste i javna preduzeća.

Širenje plasmana otvara vrata i za nova zapošljavanja u "Zastavi Tervo", koja sada ima 120 radnika, navodi RTS.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kocta

    8. maj 2021 | 07:36

    Зашто је Војска онда куповала турска возила сличних карактеристика?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA