Tuga u Šajkašu, preminuo terapijski konj Herceg: Pred operaciju izgubio 200 kg, deca plakala za njim

Predsednik Udruženja "Vera, ljubav, nada" strahovao da će morati da ga uspavaju

  • 2
Operisani konj, Herceg Foto: Facebook/Udruženje Vera Ljubav Nada

Krajem aprila Srbijom se proširio apel za pomoć terapijskom konju koji radi sa decom sa fizičkim, psihičkim i mentalnim poteškoćama. Uz poneko negodovanje jer je novac namenjen lečenju konja, koji, smatrali su neki, može da se proda i zameni novim, novac je ipak prikupljen. Tim lekara iz Holandije, Mađarske i Srbije učestvovao je u operaciji od 26. aprila.

Već tada čuli smo dve vesti o konju na kome se oboleli od celebralne paralize oslobađaju straha (od visine) i posle čega prave prve korake. Najpre, Herceg se probudio iz anestezije. Druga, loša, bila je da su postojale promene od kojih se strahovalo.

Deo tumorom zahvaćenog tkiva nije mogao biti odstranjen. Čekamo desetak dana da vidimo kako će reagovati. Ako to bude maligno, onda moraju da ga uspavaju - rekao je ranije za Telegraf.rs predsednik Udruženja "Vera, ljubav, nada" Miodrag Miša Blizanac.

Upravo on rekao nam je nešto ranije da je siroti konj usled bolesti spao sa 550 na 350 kilograma.

Majka devojke obolele od cerebralne paralize, koja godinama jaše konje na Šajkašu, rekla nam je i da je društvo bilo vrlo pogođeno nesrećom koja je zadesila životinju.

Mama, svi smo plakali. Sedeli smo, bili tužni zato što je bolestan. Ali biće on dobro - rekla joj je ćerka.

Nije se desilo da je Herceg morao biti uspavan, ali desilo se da je zaspao. Konju, čijem su se ozdravljenju radovali mnogi, pozlilo je u noći 5. maja.

- Još juče je trčao sa svojim drugarima. Noćas mu je pozlilo, nije izdržao. Naš dragi Herceg sada trči nekim drugim prostranstvima. Bez bolova. Mnogo nam je žao. To nije bio običan konj. Bio je ljubav i ljubimac. Bio je terapeut. Bio je divno biće. Hvala svima vama koji ste donirali novac - stoji u objavi o smrti voljenog konja.

Kako su na Fejsbuk stranici udruženja naveli, Herceg neće biti zaboravljen.

- Napravićemo neki memorijalni kutak u Šajkašu i čuvaćemo uspomenu na ovo divno biće. Napravićemo i memorijalni dan, da se sećamo svega lepog što nam je Herceg podario. Počivaj u miru lepi, divni konjiću.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lea

    9. maj 2021 | 13:05

    Lepi oblutku zamoli Gospoda da sacuva zivotinje za ljude koji ih vole, a posebno od onih zlih koji ih vekovima tlace o muce. Putuj lepoto draga...putuj i budi srecan ovde su te voleli, a mnogi nisu imali tu sansu.

  • Ada

    9. maj 2021 | 15:32

    Zbogom lepoto .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA