≫ 

Vučić na svečanoj akademiji povodom Dana pobede nad fašizmom: Svakom novom Hitleru ćemo reći "NE"

Povodom Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, na groblju Oslobodilaca Beograda danas su položeni i venci

  • 21

Svečana akademija povodom Dana pobede nad fašizmom, koja je počela e u Narodnom pozorištu u Beogradu u 20 sati, završena je.

Na Akademiji je govoro i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Bilo je to u nekoj zemlji seljaka na brdovitom Balkanu, umrla je mučeničkom smrću, četa đaka, u jednom danu... - počeo je Vučić govorom ističući da je teško govoriti na današnji dan, a da smo u vremenu kada se mnogi trude da promene tok istorije, da žrtvu proglase za dželata i obrnuto.

Vučić je svoje obraćanje na svečanoj akademiji povodom Dana pobede nad fašizmom, počeo stihovima “Krvave bajke” Desanke Maksimović, ističući da upravo ti stihovi, kao i poema “Stojanka majka Knežopoljka” Skendera Kulenovića na najbolji način opisuju tragediju srpskog naroda i sve što se dogodilo u Drugom svetskom ratu.

- Nikada manje zemalja suštinski nije obeležavalo Dan pobede nad fašizmom. I naše je da ne krijemo istinu, naše je da otvoreno o tome govorimo, da ne dozovlimo da laž pobedi istinu. I nije više slučajno ni to što se nipodaštava uloga Crvene armije - kazao je Vučić govoreći da je živote za slobodu Evrope položilo 22 miliona Sovjeta.

- Govoriću s ponosom o antifaštičkikoj borbi, ali i ulozi naroda koji je na ovim prostorima neuporedivo sa drugim narodima pobedio nad hitlerovskim, musolinijevskim i pavelićevskim zlom, a to je naš, srpski narod.

On je istakao da su i ustaše i okupatori svoj teror pre svega svoj teror sprovodili prema srpskom narodu.

- Pag Jadovno, sistemi logora Jasenovac i Prebilovci, Kragujevac, kraljevo, lager Niš... Postoji mudra i tačna jevrejska poslovica koja kaže da kada spaseš jedan život, kao da si spasao čitavo čovečanstvo. Šta je onda po toj analogiji čovek koji ubije jednog čoveka? Da li je on onda ubica celokupnog čovečanstva. Šta je ubica čija kama usmrti dete, još nerođeno oduzimajući život njegovoj majci? Šta je ond apolitički sistem koji u smrt otera milione ljude i koji ih preobraća iz jedne u drugu veru i proteruje sa vekovnog ognjišta? Taj sistem oličen u okupatorskim silama koje su tlačile srpski narod nisu ništa drugo do iskonsko zlo - kazao je Vučić.

Kazao je da su nevine žrtve svete, jer su one kao Hrist.

- Svakim budućem Hitleru naša prestonica će reči ne - pričao je Vučić govoreći da je žrtva Srba u Drugom svetskom ratu bila svesna, jer su se sećali i ranijih stradanja.

Revizija se, kaže, danas vodi silom.

- Otovreno se suprotstaviti toj reviziji gotovo je sveta obaveza svih koji su tokom Drugog svetskog rata žrtvovali u ime pobede nad zlom. Nećemo i ne smemo da zaboravimo, jer time ćemo da zaboravimo i kragujevačke đake i Stojankina tri sina.

Pobednici pišu, kaže Vučić, istoriju, ali samo onda kada su spremni da ne lažu, jer će se u suprotnom ta istorija vratiti i poraziti ih.

- A taj poraz posle svih žrtava koje smo podneli, koje se mere milionima, ne para, već golih života, nije opcija na koju srpski narod može i sme da pristane. Nema nas dovoljno da ponovo možemo da izdržimo obezvređivanje i nećemo na njega pristati. Nećemo da pristanemo na takvu vrstu poniženja posebno ovde u regionu. Posebno od onih koji su, dok je Beograd bio bombardovan, rušen, gažen, cvećem dočekivali Hitlerovu vojsku i koji su provodili najteži pogrom i uništenje jednog naroda na ovim prostorima ikada, kao što je to činjeno nad srpskim narodom. I nije čudno što to pokušavaju na bestijalan način da zabaruše i sakriju - kazao je Vučić i dodao da bi to možda i bilo razumljivo da nema onih besmislenih pokušaja da od Srba žrtve prave dželata.

- Srbi neće da ćute i neće da im se dodvoravaju, onako kako su to činile prethodne generacije srpskih političara. I ponosan sam na činjenicu što predvodim generaciju onih koji hoće i čuvaće mir, ali koji neće da pognu glavu i govore neistine da bi se nekome dopali, već će hrabro i dostojanstveno da štite svoju prošlost, sadašnjost i budućnost. Možete da vređate srpski narod, svakoga od nas, ali kao predsednik Srbije vam neću dati da vređate jasenovačke, glinske i druge žrtve.

- Za nas je 9. maj Dan pobede, dan simbol, dan nade, i dan trijumfa dobranad zlom, pobeda života nad smrću i pobeda žrtve nad dželatom. Živela Srpska, živela Srbija, neka je večan srpski nard - završio je govor Vučić uz kratko obraćanje i na ruskom jeziku.

Na akademiji su prisustvovali i učesnici NOB, koji su pozdravljeni gromoglasnim aplauzom. To su pukovnik Ljubiša Antonijević i Dragan Mašala. Oni su borci Treće krajiške narodnooslobodilačke udarne brigade.

Tu je i Konstantnin Munižaba, borac Šeste krajiške brigade, kao i Mila Đorđić koja je na ruskom tenku učestvovala u oslobađanju Beograda.

Predsednik udruženja Saveza boraca NOR Srbije general major Vidosav Kovačević najpre se obratio na svečanosti.

- Dan pobede nije dan nijedne ideologije. Dan pobede je dan kada je čovečanstvo utemeljilo svoje opredeljenje da rata više nikada ne bude. Sloboda ume da peva, kao što su sužnji pevali njoj. Neka je večna slava i hvala borcima svih oslobodilačkih ratova Srbije - kazao je.

Za njim je govorio predsedavajući predsedništva BiH Milorad Dodik.

- Teške su naše pobede. teška je i ova bila '45. U njoj smo izgubili mnogo naših predaka, našeg naroda. On je ubijan sistematski kroz Jasenovac, Pag, Jadovno, Trebilovce, Brod na Drini, Kragujevac i mnoga druga sajmišta, mnoga druga mesta, gde su odlazili samo zato što su pripadali srpskom narodu. Taj monstrum (NDH) se hranio na srpskoj krvi.

On je istakao i da je u Aleksandrovcu kod Laktaša, njegovom mestu, došlo do spontane organizacije hrabrih avijatičara koji su bombardovali Grac. On se zapitao kako je onda bilo moguće da se 5 meseci čeka sa oslobođenjem Jasenovca.

Video: Svečana akademija u Narodnom pozorištu povodom Dana pobede

Akademiji u organizaciji Odbora za negovanje tradicija NOR Srbije, prisustvuju i predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, kao i član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Prethodno je predsednik Srbije uručio Orden Karađorđeve zvezde prvog stepena austrijskom književniku i nobelovcu Peteru Handkeu.

Povodom Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, na groblju Oslobodilaca Beograda danas su položeni i venci.

Vence su položili predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, predstavnici ambasada pet zemalja bivšeg Sovjetskog saveza - Rusije, Belorusije, Ukrajine, Azerbejdžana i Kazahstana.

Vence su položili i predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević, predstavnici Vojske Srbije i SUBNOR-a.

Položeno je i cveće na spomenike Večne vatre i crvenoarmejcu, koji se nalaze u sklopu kompleksa Spomen parka na groblju Oslobodilaca Beograda.

Video: Velikim vatrometom završena akademija povodom Dana pobede

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jana

    10. maj 2021 | 06:31

    Potomci slavnih predaka, svetskih ratnika, ispisuju novu stranicu Srpske istorije. Sećanje će ostati zauvek a istorija će prenositi sve što je naš narod prošao.

  • Jeca

    10. maj 2021 | 09:26

    Tako je! Zrtve se ne smeju zaboraviti i istorija se ne sme prekrajati!

  • stefan

    10. maj 2021 | 07:59

    istina boli,ali ona je jako prosta.Jedan narod je pretrpeo velike nevolje samo zato sto se zvao Srpski.Civilizovana Evropa treba to da prihvati i sve da od sebe da se nikad ne ponovi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA