≫ 

Danas se održava bitan sastanak, tiče se naše dece: Da li smo na korak od uvođenja Amber alerta?

Prema zvaničnim podacima MUP-a, godišnje između 1.300 i 1.500 dece ode od kuće

  • 24
Igor Juric, Amber alert kampanja Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: amberalert.rs/ATA Images/Shutterstock

U Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) danas će biti održan dugo očekivani sastanak a tema je uvođenje sistema Amber alert u našoj zemlji, koja je započeta još pre početka epidemije korona virusa u našoj zemlji. 

Osnivač Fondacije "Tijana Jurić", inicijator uvođenja ovog sistema za uzbunu, napisao je juče na svom Fejsbuk profilu da je ovo pomak i da se raduje nastavku započetog.

Nakon više od godinu dana našeg upornog insistiranja da dođe do razgovora u MUP Srbije na temu uvođenja sistema AmberAlert, za sutra je sastanak napokon zakazan. Ovo jeste pomak i radujem se nastavku započetog - napisao je juče Jurić.

Sistem Amber alert bi podrazumevao da kada se desi nestanak deteta, mediji prekinu emitovanje programa, prikažu fotografije, informacije gde je dete viđeno poslednji put, šta je nosilo, da svi mobilni operateri pošalju SMS i MMS poruku sa tim informacijama, da benzinske pumpe imaju te informacije na svojim LED ekranima, kao i trgovinski lanci u kojima je to moguće.

Poslednji sastanak na temu uvođenje Amber alerta u našoj zemlji održan je u martu prošle godine pre nego što je u Srbiji zabeležen prvi slučaj korona virusa. Tom sastanku, koji je, takođe, održan u MUP-u, pored Jurića i predstavnika MUP-a, prisustvovali su i predstavnici Ministarstva pravde i Poverenik za informacije od javnog značaja. 

Nakon toga, Ministarstvo pravde se oglasilo da je preuzelo je koordinacionu i vodeću ulogu za izradu zakona kojim će se regulisati način uvođenja i funkcionisanje Amber alerta, koji treba da doprinese efikasnijem i bržem pronalaženju nestale dece. Saopšteno je da je formirana mešovita Radna grupa, koju, pored predstavnika Ministarstva pravde, čine i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova.

Tada je postojala iskrena nada da će sistem da zaživi do kraja aprila, a ostaje nam da verujemo da je sve pomereno zbog korona virusa.  

Nestanak dece, međutim, u toku korona virusa nije stavljen na "pauzu". Epidemiju je obeležilo više nestanaka, kako dece, tako i odraslih. Neke potrage su se, nažalost, završile tragično, dok je većina, ipak, imala srećan epilog.

U našoj zemlji, inače, prema zvaničnim podacima MUP-a, godišnje između 1.300 i 1.500 dece ode od kuće.

Igor Jurić, kampanju za uvođenje ovog sistema pokrenuo je nakon monstruoznog ubistva svoje ćerke Tijane Jurić (15). Nju je oteo i ubio u noći između 25. i 26. jula 2014. godine mesar iz Surčina, nedaleko od Sportskog centra "Rata" u Bajmoku.  Da je živa, ova prelepa devojčica koje je rođena 4. maja 1999. godine, za vreme NATO bombardovanja, imala bi 22 godine, svirala bi violenčelo, pevala etno-pesme i ko zna kakve bi uspehe nizala.

Tijana Jurić Tijana Jurić / Foto: Facebook/Igor Jurić

Kako se nijednom više roditelju ne bi desilo da im policija kaže da budu kod kuće, a zatim umesto lepih, saopšte najgore vesti, Jurić je pokrenu inicijativu za uvođenje Amber alerta u našoj zemlji.

Nije odustajao ni za vreme korona virusa. U novembru 2020. godine pokrenuo je nanovo kampanju deljenjem nalepnicama sa natpisom Amber alert, a građani Srbije su polako počeli i da se oblače u majice sa istim natpisom.

Naziv po nestaloj deci  

Kako bi ovaj sistem, koji postoji u 20-ak zemalja, mogao da se zove u našoj zemlji nije poznato. Naziv nije ni bitan, samo da se svako dete živo vrati kući.

On je, inače, ime, Amber alert, dobio po devetogodišnjoj devojčici Amber Hagerman, koja je 1996. godine oteta i ubijena u Arlingtonu, Teksas. Nažalost, ona nije jedino dete koje je doživelo ovakvu sudbinu, zbog čega su brojne zemlje na svetu već usvojile ovaj sistem upozorenja, kako bi se spasao dečji život.

Međutim, u SAD ime nije svugde isto, a sistem upozorenja je nazvan po deci koja su nestala.

Levijev poziv

Amber alert sistem se u Džordžiji zove Levijev poziv, u znak sećanja na dečaka Levija Fradija. Levi (11) je 22. oktobra 1997. godine krenuo ka svojoj kući, nakon igranja sa prijateljima. Padao je mrak, ali je njegova kuća bila udaljena manje od 1,5 kilometara, a on i njegov bicikl su više puta prelazili to putovanje.

Levi Frady, Amber alert Foto: gbi.georgia.gov

Međutim, na kraju večeri Levi nije stigao kući. Otet je, odveden u susedni okrug i brutalno ubijen. Njegovo telo je sledećeg dana pronađeno u šumskom području. Policajci i dalje tragaju za njegovim ubicom.

Tada su nadležni, u dogovoru sa dečakovom porodicom, pokrenuli Levijev poziv - džordžijski Amber alert.

Program je osmišljen tako da se javnost obaveštava putem radija i televizije u roku od nekoliko minuta nakon potvrđene otmice. Njegov cilj je jednostavan: pronađite dete i otmičara brzo pre nego što se detetu nanese šteta.

Mejli Amber alert

Ovaj sistem upozorenja se na Havijima zove Mejli Amber alert, u znak sećanja na Mejli Gilbert. Mejli (6) je oteta sa zabave u Kajlui na Havajima 25. avgusta 1985. godine i ubijena. Njen ubica lociran je nekoliko sati kasnije, nakon čega je odveo policiju do mesta gde je zakopao telo.

Maile Leilani Gilbert, Amber alert Foto: findagrave.com

Da bi se Mejli Amber alert pokrenuo na Havajima, žrtva mora da ima 17 ili manje godina i da se veruje da je u situaciji opasnoj po život.

Morgan Nik Amber alert

Alert sistem za nestalu decu se u Arkanzasu zove Morgan Nik Amber alert, u znak sećanja na devojčicu Morgan Nik. Morgan je imala šest godina kada je 9. juna 1995. godine sa svojom porodicom bila na bejzbol utakmici. Tamo je oteta, a njen slučaj ni danas nije rešen.

Morgan Nick, Amber alert Foto: Wikimedia

Morgan se igrala sa prijateljima kada joj se gubi svaki trag. Njeni prijatelji su primetili da devojčica razgovara sa muškarcem u crvenom kamionu. Poslednji put je viđena kako pored maminog automobila istresa pesak iz cipela, ali kada je majka otišla do vozila, tamo nije zatekla ni devojčicu ni crveni kamion.

Slučaj je postao nacionalna vest, a njena majka je 1996. osnovala Morgan Nik fondaciju za pružanje pomoći roditeljima i porodicama nestale dece. Tada je alert sistem za nestalu decu u Arkanzasu preimenovan u Morgan Nik Amber alert. Posle 25 godina, Morgan još uvek nije pronađena. Njena porodica se i dalje bori da dobije neku vrstu zaključka. Danas bi imala 31 godinu.

Rejčel alert

U znak sećanja na Rejčel Ranijan, sistem upozorenja u Juti jedno vreme se zvao Rejčel alert.

Rachael Runyan, Amber alert Foto: Facebook/Justice for Rachael Runyan

Ubistvo Rejčel Ranijan je nerešen slučaj ubistva deteta koje se dogodilo u Sansetu u Juti, 26. avgusta 1982. godine. Tada je trogodišnju Rejčel nepoznata osoba otela sa igrališta i ubila.

Njeno telo pronađeno je tri nedelje kasnije u koritu potoka u obližnjem okrugu Morgan. Ubistvo devojčice dovelo je do uspostavljanja sistema uzbune Rejčel alert, koji je u državi Juta bio u upotrebi do 2003. godine, kada je država usvojila nacionalni Ambert alert sistem.

Njeno ubistvo ni danas nije rešeno. 

Video: Da li biste pristali da vas ovaj zvuk probudi u 3 ujutru kada je dete u Srbiji nestalo?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    12. maj 2021 | 07:24

    Da, podrška za sistem Alert i hrabrog Igora Jurica. Gos. Juri u veliko hvala za sve što činite za našu decu. ❤️

  • Jacimovic Dragan

    12. maj 2021 | 08:07

    Sta se vise natezete oko toga. Sve sto je za dobrobit djece treba uvesti odmah. I da, ne mora se zvati amber, moze Tijana po Srpskoj djeci. Nismo mi Amerikanci, mi smo Srbi.

  • Sale

    12. maj 2021 | 08:14

    Stvarno mi nije jasno kome smeta ovakav jedan sistem, koji može da olakša traganje za nestalim detetom! Sramota za državu i sve njene institucije i sve nas zajedno!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA