≫ 

Poverenica o slučaju Marine sa Daunovim sindromom: "Utvrdiće se da li je bilo reči o diskriminaciji"

Devojčica je polagala prijemni ispit za upis u muzičku školu, baš kao i sva druga deca

  • 9
Marina Samardžić, Daunov sindrom

Foto: Privatna arhiva

Marina Samardžić iz Požarevca, tinejdžerka koja ima Daunov sindrom, ove godine završila je 8. razred i konkurisala za upis u srednju muzičku školu "Stevan Mokranjac". Iako je njenoj porodici iz ove škole rečeno kakva je procedura i šta sve od dokumenata treba da podnesu, problem je nastao u momentu kada je, bez ikakvog unapred upozorenja ili objašenjenja, Marina polagala identičan prijemni kao i svi drugi kandidati.

Porodica Samardžić zbog ove, kako je naveo Marinin brat, diskriminacije, podnela je pritužbu Povereniku za zaštitu ravnopravnosti.

- Upoznati smo sa celim slučajem. Postupak koji je u toku tek će utvrditi da li je bilo ili ne povrede Zakona o zabrani diskriminacije. U svakom slučaju dok traje postupak ne možemo o njemu da se izjašnjavamo - kaže za Telegraf.rs poverenica Brankica Janković.

Kako ističe, Marinini roditelji su 2017. godine podneli 4 pritužbe zbog diskriminacije devojčice na osnovu razvojnih poteškoća.

- Tri pritužbe su podnete protiv redovne osnovne škole, direktorke, učiteljice i psihološkinje škole, dok je četvrta pritužba podneta protiv prosvetnog inspektora. U postupku po pritužbama protiv škole, direktorke, učiteljice i psihološkinje utvrđeno je da podrška koju su škola i stručna služba pružali devojčici nije bila dovoljna i nije bila usmerena na najbolji interes učenice, da stručna služba škole i učiteljica nisu prepoznale potrebu da reaguju u slučajevima kada su roditelji ukazivali na sumnju u postojanju vršnjačkog nasilja prema učenici. Tada smo dali mišljenje da je propuštanjem da pruže potrebnu podršku učenici u skladu sa njenim uzrastom, razvojnim potrebama i interesovanjem, izvršena diskriminacija - objašnjava poverenica.

Tada je, dodaje, školi data i preporuka da organizuje obuku i edukaciju za zaposlene na temu diskriminacije u obrazovanju, kao i da preduzme mere i aktivnosti na podsticanju tolerancije kako bi se u sprečili budući slučajevi vršnjačkog nasilja i diskriminacije.

Postupak protiv prosvetnog inspektora je obustavljen jer nije utvrđeno postojanje direktne veze ličnog svojstva devojčice i postupanja prosvetnog inspektora.

Međutim, utvrđeno je da se postupanje prosvetnog inspektora u konkretnom slučaju može podvrći ispitivanju poštovanja profesionalnog i stručnog odnosa.

Naša sagovornica ističe da generalizacije ni u jednom slučaju nisu dobre, a posebno kada se govori o inkluzivnom obrazovanju.

Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti

Brankica Janković, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja propisano je da za učenike kojima je potrebna dodatna podrška u obrazovanju i vaspitanju mora da se pristupi izradi individualnog obrazovnog plana koji je u skladu sa njihovim mogućnostima. Detetu koje pohađa nastavu po individualnom obrazovnom planu prilagođavanje se može izvršiti kroz prilagođavanje načina i uslova rada (IOP1), kao i prilagođavanju ciljeva, sadržaja i načina ostvarivanja programa nastave i ishoda rada (IOP2). Učenik ili učenica koje je školu pohađalo u skladu sa individualnim planom obrazovanja polaže završni ispit koji je u skladu sa njegovim mogućnostima, odnosno uslovima koje zahteva određena vrsta invaliditeta. Međutim, u ovom slučaju se ne radi o polaganju završnog ispita već prijemnog ispita za umetničku školu. Bez uvida u kompletnu dokumentaciju, zahteva roditelja, instrukcije koje su stigle od ministarstva i postupanja škole ne može se dati konkretan odgovor - zaključuje naša sagovornica.

Škola: Svi polažu isti prijemni

 

Direktor škole Zoran Marić kaže za "Telegraf" da se za upis u srednju muzičku školu polaže prijemni ispit za proveru posebnih sposobnosti, kako je navedeno u Pravilniku o upisu učenika u srednju školu, objavljenom u Službenom glasniku Srbije, gde je navedeno da za polaganje ove vrste ispita može da se prilagodi način polaganja, ali ne i sadržaj polaganja ispita.

- Takođe, Stručnim uputstvom za sprovođenje upisa učenika u srednju školu za školsku 2021/22. godinu, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u delu koji reguliše sadržaj i način polaganja prijemnog ispita navedeno je da svi kandidati rešavaju testove istog sadržaja u skladu sa obrazovnim standardima za određeni predmet i pod istim uslovima (mesto, vreme, uputstvo za rad, način pregledanja i kontrola), a da se za kandidate koji su ostvarili pravo na individualne obrazovne planove i ostvarili pravo na pružanje posebne podrške u toku sprovođenja ispita, može pružiti podrška u odnosu na način sprovođenja prijemnog ispita - dodaje direktor.

Video: Vuk (20) ima Daunov sindrom, odlično masira ali je još bolji učitelj šaha: Proveli smo dan sa njim

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pančevac

    11. maj 2021 | 18:48

    Sad je diskriminacija i kad se svi isto tretiraju.

  • Nina

    11. maj 2021 | 19:44

    Jeste tužno, ali to je realnost. Roditelji moraju da shvate da im dete nije zdravo tj. da ima posebne potrebe, kako se to sada naziva. Ne mogu sve žive tužiti zbog toga...

  • Realna

    11. maj 2021 | 19:47

    Tužno je beskrajno, ali.... Roditelji takve dečice moraju da prihvate da diskrininacija nije zaštita dece koja su sa visokim IQ Šta sa njima, u takvim razredima ona stoje Tužno mi je ali ovo jeste istina

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA