Počinje trodnevni Ramazanski bajram, kojim se obeležava kraj jednomesečnog posta

Prvi dan Ramazanskog bajrama počinje jutarnjom molitvom koja se zove Bajram namaz

  • 10
Bajrakli džamija, Beograd, Ramazan, ramadan

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Za muslimane danas nastupa trodnevni Ramazanski bajram, koji obeležava kraj jednomesečnog posta, a u kome se organizuju javne svečanosti, posete i razmenjivanje poklona među vernicima.

Prvi dan Ramazanskog bajrama počinje jutarnjom molitvom koja se zove Bajram namaz.

Ramazanski bajram uvek pada 1. ševala, desetog meseca muslimanskog kalendara i traje tri dana.

Tokom prethodnih 30 dana posta, vernici su se od zore do zalaska Sunca uzdržavali od jela, pića, telesnih zadovoljstava, kao i od grešnih misli i dela.

Ramazan se smatra najvažnijim i nasvetlijim mesecom za muslimanske vernike, u kome je, veruje se, počelo objavljivanje, za muslimane svete knjige Kurana, a ovo je druga godina za redom da se obeležava u vreme epidemije korona virusa.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović poručio je u bajramskoj poslanici da se "na kraju meseca Ramazana, kao i u životu raduju samo oni koji su ga iskoristili onako kako mu priliči i iskreno se kajući za sve propuste".

- Gorko se kaju i oni koji su tokom meseca Ramazana činili ružna dela i koji su oskrnavili lepotu i veličanstvenost posta - rekao je Nasufović novinarima u sredu prostorijama Islamske zajednice Srbije kraj Bajrakli džamije u Beogradu.

Kako je rekao, mnogo je razloga za tugu i brigu, ali ne smemo zaboraviti da "svi imamo makar jedan razlog za radost, a to su naša deca".

Izrazio je nadu da su vernici tokom jednomesečnog posta našli svoju meru i uvideli vrednost jedne kapi vode i jednog zalogaja hleba.

Nasufović je izrazio i očekivanja da će u narednom periodu još veći broj vernika primiti vakcinu protiv kovida-19, dodajući da je on to učinio za vreme posta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Iskreno

    13. maj 2021 | 08:32

    Čestitam sebi Bajram jer nema ko da mi čestita!!

  • Sarajevo

    13. maj 2021 | 08:58

    Svim Muslimanima sirom svijeta koji slave bajram Bajram Serif Mubarek Olsun!

  • Iskreno

    13. maj 2021 | 08:31

    Čestitam svim vernicima BAJRAM. Budimo dobri ljudi!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA