≫ 

Na ulicama Pazara smenjuju se krv i adrenalin, ima li kraja: Gaze ljude, luduju na magistrali

Prečesto se u ovom delu Srbije gube životi

  • 51
Novi Pazar, brza nasilnicka voznja, saobracajne nesrece Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Stravična nesreća dogodila se u nedelju uveče u naselju Lukare u Novom Pazaru. Četvorica mladića poginula su u čeonom sudaru dva automobila, dok su još dve osobe povređene. Momci koji su poginuli, prema nezvaničnim informacijama, imali su samo 22, 23 godine i dvojica po 21.

Kako je izvestio Glas Pazara, reč je o Amelu Ibrahimoviću, Amaru Ujkanoviću, Senadu Đerleku i Mitku Hamidoviću.

Nesreća se, inače, dogodila nešto pre 22 sata, a u drugom vozilu novopazarskih registarskih oznaka bio je bračni par.

Prema sinoćnjim informacijama, vozač iz drugog automobila marke golf, zadobio je teže povrede, dok je žena lakše povređena.

Teška saobraćajka zavila je Novi Pazar u crno, zbog čega je ovaj grad proglasio 27. decembar kao Dan žalosti.

Pazarski "divlji zapad"

Ova velika nesreća na novopazarskim putevima, nažalost, daleko je od izuzetka. Vijugave ulice Novog Pazara i magistralni pravci oko ovog grada poprište su prave ulične "borbe" bahatih vozača - ko će brže da uleti u zonu škole, da pretekne više automobila, upadne u makazice, ko će po magistrali ka Raškoj da poleti kao da je na "autobanu" pred Berlinom.

Pazarski "divlji zapad" na ulicama goni pešake, bicikliste i sve "normalne" vozače da se sklanjaju pred bezumnim vozačima, koji se još hvale i snimaju, pa ponosno prate kako njihov podvig kruži po instagramu.

Najgore je što ni na trotoarima nisu sigurni, jer vozači, pijani, drogirani i van svake kontrole izleću sa kolovoza.

Novi Pazar, brza nasilnicka voznja, saobracajne nesrece Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

"Dženis, Dženis!" - uzvikivao je u strahu saputnik vozaču na jednom suludom snimku osvanulom 7. aprila

"Stani, stani"...

"Nemoj, brate, pa vozimo se po ceo dan", odgovara "smireni" glas vozača.

Posledice takvog ponašanja i mnogo drugih, sličnih incidenata zabeleženih kamerama, a čije je vinovnike nemoguće nekad identifikovati, jer snimaju svoje ruke, volan, brzinomer i ulicu, ali ne i lice, jesu brojne teške nesreće koje su se nizale maja i aprila ove godine.

Da li je neku od nesreća za dlaku ili stvarno izazvao i "baja" koji se uz zvuke turbo folka pohvalio kuraži da ka Raškoj krene sa 220 na sat.

Još je pitao svoje sledbenike: "Ima li brži?"

A između takvih "bisera" kojima se grozimo na društvenim režama ili čitajući vesti, samo se ređaju informacije o nesrećama...

3. maj 2021.

Na putu Novi Pazar - Raška povređeno je petoro mladih. Udes se dogodio nešto pre ponoći, a sudarili su se "audi" i BMW novopazarskih registarskih tablica.

2. maj 2021.

U Novopazarskoj banji oko 23 sata teže je povređen maloletni momak koji je motociklom sleteo s kolovoza.

24. april 2021.

Strašna nezgoda dogodila se u ulici Save Kovačevića oko podneva, kada je jedna starija žena teško povređena. Na nju je naletelo vozilo sa crnogorskim tablicama dok je ona hodala trotoarom. Bahati vozač pobegao je pred policijom koja ga je zaustavila.

Istog dana iz novopazarske policije stigla je i vest da je jedan vozač "audija" isključen iz saobraćaja pošto je skoro trostruko prekoračio dozvoljenu brzinu - umesto maksimalnih 50 on je vozio 143 kilometara po času.

21. april 2021.

Desetogodišnja devojčica povređena je oko 15 časova u naselju Mur, kada ju je na trotoaru udario automobil kojim je upravljao četrdesetogodišnjak.

Devojčica je zadobila teške povrede.

Vozač je, nezvanično, automobilom upravljao pod dejstvom alkohola i narkotika.

16. februar 2021.

Četiri osobe povređene su u naselju Selakovac, kada se oko 17 sati dogodila saobraćajna nezgoda, direktan sudar automobila "audi A6" i "golf 2". Među povređenima je bilo i jedno dete.

14. februar 2021.

Dvojica drogiranih vozača uspela su da se sudare. Jedan je koristio opijate, a drugi kanabis i benzodiazepime.

7. februar 2021.

Preminuo je dečak star svega 15 godina, koji je dan ranije teško povređen kao biciklista u Novom Pazaru.

Teška nesreća desila se u prigradskom naselju Mur.

Kontrola je pojačana

Međutim, i policija je na nogama, kroti nesavesne vozače, ali, nažalost, ne može da čuva svaku raksrsnicu, svaki trotoar i svačiji život.

Oni koji divljaju za volanom moraju da znaju da nije policija jedina stvar koje treba da se plaše. Kaznu će platiti, ali nečiji život dok su živi okajavati.

- Policijski službenici postupaju po planiranim lokalnim, centralnim i međunarodnim "ROADPOL" akcijama pojačane kontrole saobraćaja na otkrivanju svih prekršaja iz oblasi bezbednosti saobraćaja s posebnim akcentom na teže prekršaje, prekršaje nasilničke vožnje koji direktno utiču na nastanak saobraćajnih nezgoda sa težim posledicama. U toku 2020. godine na teritoriji Policijske uprave Novi Pazar otkriveno je i sankcionisano 18 prekršaja nasilničke vožnje, a od početka 2021. godine (do maja) otkriveno je 10 prekršaja nasilničke vožnje - kazala je za Telegraf načelnica Odeljenja saobraćajne policije Policijske uprave u Novom Pazaru Irma Kolašinac.

Šta je nasilnička vožnja i kolike su kazne

Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima nasilnička vožnja je definisana kao postupanje vozača koje je u gruboj suprotnosti sa pravilima saobraćaja, odnosno prilikom koje vozač ne pokazuje obzir prema bezbednosti ostaliih učesnika u saobraćaju.

Pod nasilničkom vožnjom smatra se i:

- kada vozač dva ili više puta prođe svetlosni saobraćajni znak kada mu je tim znakom zabranjen prolaz, ako između dva uzastopna prolaska nije prošlo više od deset minuta,

- kada vozač izvrši preticanje kolone vozila pri čemu svojim vozilom prelazi ili se kreće po neisprekidanoj uzdužnoj liniji koja razdvaja kolovozne trake po smerovima kretanja,

- kretanje vozila na putu u naselju brzinom koja je za više od 90 km/h veća od dozvoljene, odnosno van naselja brzinom koja je za više od 100 km/h veća od dozvoljene

- upravljanje vozilom u stanju potpune alkoholisanosti (više od 2,00 mg/ml alkohola u organizmu).

Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima preredviđeno je da će se kaznom zatvora od 30 do 60 dana i novčanom kaznom u iznosu od 120000 do 140000 dinara ili kaznom rada u javnom interesu u trajanju od 240 do 360 sati i novčanom kaznom u iznosu od 120.000 do 140.000 dinara kaznitivozač za nasilničkuz vožnju. Takođe će se izreći i zaštitna mere zabrana upravljanja motornim vozilom u trajanju od najmanje 9 meseci i 15 kaznenih poena.

Video: Zastrašujući snimak: Auto oborio motoristu, pa ga izbo nožem u grudi u Novom Pazaru

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandar Selaković

    13. maj 2021 | 21:34

    Pazarcima i crnogorcima za vožnju po Srbiji van opštine Novi Pazar obavezno dodeliti stručnog mentora, koji ćd da ih kontroliše a koji mora biti prisutan u vozilu za vreme vožnje i kojeg će morati da plaćaju.

  • Kimi

    13. maj 2021 | 21:41

    Odakle para za voznju kola tamo kad ništa ne radi?

  • Игњет

    13. maj 2021 | 23:10

    To se dešava samo onima koji nisu se mučili za dinar. Još roditelji im tako nešto poklone. Tako ih posle traže na banderima i u jarku. Žao mi je onih koji nesreći ulete u tu nesreću. A ovakvima doživotno bez dozvole vozačke i novčana kazna najmanje prednost od automobila. Pa da vidite kako kasni odgoj funkcionira. Ovako. Samo bla bla bla.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA