≫ 

Sabor SPC u kripti Hrama Svetog Save 23. ili 24. maja, izbor tri episkopa

Upražnjena su mesta u Eparhiji valjevskoj, Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i zagrebačko-ljubljanskoj

  • 1
Kripta, Hram Sveti Sava, Vračar, Beograd, vernici, moleban Crna Gora

Foto: Tanjug/Anđelko Utješanović

Sabor Srpske pravoslavne crkve na kome će biti birana tri nova episkopa na upražnjena mesta u eparhiji valjevskoj, Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i zagrebačko-ljubljanskoj održaće se 23. ili 24. maja, u Kripti Hrama Svetog Save zbog epidemioloških mera, potvrđeno je Tanjugu u Patrijaršiji.

Tema sabora biće i Temeljni ugovor o međusobnim odnosima SPC i države Crne Gore, koji bi trebalo da bude potpisan sa vladom Crne Gore najverovatnije posle izbora mitropolita crnogorsko-primorskog.

Taj sporazum bi, kako je ranije najavljeno, trebalo da sa crnogorskim premijerom potpiše patrijarh Porfirije koji je u ranijoj izjavi za Tanjug kazao da je uveren da će potpisivanje Temeljnog ugovora između SPC i države Crne Gore, na osnovu koga će se regulisati odnos države prema SPC u toj zemlji, staviti tačka na nesporazume po tom pitanju.

Crnogorski premijer Krivokapić koji je koji je ranije za medije izjavio da bi najbolje bilo da ugovor bude potpisan posle izbora mitropolita crnogorsko-primorskog. On smatra da se potpisivanje Temeljnog ugovora prirodno poklapa s onim trenutkom kada novoizabrani mitropolit bude ustoličen i da bi to mogla biti zajednička svečanost.

Mitropolija crnogorsko-primorska nema episkopa od oktobra prošle godine, kada je preminuo mitropolit Amfilohije, a za administratora mitropolije je postavljen vladika Joanikije, koji važi i za najozbiljnijeg kandidata za mesto novog mitropolita.

Eparhija valjevska je bez episkopa od marta meseca 2020. godine kada je preminuo episkop Milutin, a mesto mitropolita zagrebačko-ljubljanskog upražnjeno od kada je Porfirije izabran za patrijarha.

Episkope Sabor bira iz monaškog ili mirskog sveštenstva jednoglasno ili većinom glasova, a potrebno je da Saboru prisustvuje najmanje dve trećine vladika.

Video: Patrijarh srpski Porfirije ručao sa beskućnicima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Molim?!

    13. maj 2021 | 17:07

    Episkope sabor bira iskljucivo iz monaskog svestenstva, a ne iz mirskog (svestenika koji se zene i zive na parohiji)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA