≫ 

Kristina posle saobraćajke nikad nije ustala, ali telo odaje čvrstinu duha: Pred njom su 2 izbora

"Teško je kad shvatite da više nećete moći da hodate, ali pred vama su samo dva izbora. Da se izborite i nastavite život onako kako možete, ili da nastavite da očajavate i potonete još dublje"

  • 0
Osobe sa invaliditetom Foto: Rina

Nakon što je zbog povrede kičme zadobijene u saobraćajnoj nezgodi postala invalid, za Kristinu Grbović iz Čačka život se preko noći potpuno promenio. Prvobitni šok zamenila je konstantna borba da se izbori prvo sama sa svojim mislima, a potom i sa brojnim predrasudama. Iako je bilo veoma teško ova mlada Čačanka u tome je uspela.

- Teško je kad shvatite da više nećete moći da hodate, ali pred vama su samo dva izbora. Da se izborite i nastavite život onako kako možete, ili da nastavite da očajavate i potonete još dublje. Ja sam izabrala ovaj prvi put, a kćerka Magdalena bila mi je najveća podrška i moj vetar u leđa. Zbog nje sam znala da ne smem da odustanem i svoj sam život nastavila normalno iako sve obaveze obavljam iz invalidskih kolica - rekla je Kristina za RINU.

U tako teškim momentima presudni su volja i karakter pojedinca, što se pokazalo tačnim i u Kristininom slučaju. Osmeh joj ne silazi sa lica i puna je razumevanja i reči podrške iako bi se očekivalo da je upravo njoj pomoć potrebna.

Učlanila sam se u Savez paraplegičara i kvadiplegičara Srbije, tu je član Upravog odbora, polaznik je Akademije mladih lidera sa invaliditetom pri nacionalnoj organizaciji OSI.

- Angažovana sam na projektu "Još uvek vozim", kao jedan od predavača, koji ima za cilj povećanje bezbednosti mladih u saobraćaju. Ništa mi nije bilo teško, jednostavno, uvek sam nalazila motiv za borbu. Želim da pomognem svima koji su u sličnoj situaciji kao ja, da ih motivišem da budu svesni da je moguće nastaviti život dalje - priča Kristina.

Pažnja i pokazivanje osećanja za ovu majku ključ su uspeha, bez obzira odakle započinje borbu u kojoj se jasno zna da nema odustajanja.

Da život često ume da bude nemilostiv, ali da pravi borci ne odustaju, svedoči i Vladan Petković koji se izborio da bude uzor kako osobe sa invaliditetom mogu biti uspešne u svim segmentima života. Na čelu je uspešne organizacije za osobe sa invaliditetom, sa zavidnim brojem članova koja vodi računa o svima ponaosob i ističe da su mogućnosti jednake za sve.

- Svi imaju mogućnost, nebitno je da li su članovi sa seoskog ili gradskog područja, radi i kolega iz Bresnice, mesta koje je od Čačka udaljeno 25 kilometara. Ovde, zajedno radimo 18 godina i ovde je na prvom mestu važna ljudskost, ravnopravnost i druženje - pojasnio je Vladan.

Video: Teška nesreća u Nišu: Motociklista na pešačkom prelazu udario čoveka, on jutros preminuo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA