≫ 

Stavljen katanac na kliniku lažnog hirurga Save: Ordinacija ispražnjena, "doktor" u bekstvu

Ispostavilo se da je lažni doktor zapravo po struci maser, da ima svega 23 godine i da mu je u poslu pomagala majka, po zanimanju cvećarka

  • 6
Savo Knežević, Dr Suavage

Foto: ATA images

Klinika na Terazijama u kojoj je ilegalno operisao lažni plastični hirurg Sava K. (23) danas je zaključana, dok je njen vlasnik nestao. 

Vest o lažnom estetskom hirurgu buknula je nakon što su se nezadovoljne žene, na kojima su vršene estetske operacij,požalile inspekciji, javlja RTS.

Ispostavilo se da je lažni doktor zapravo po struci maser, da ima svega 23 godine i da mu je u poslu pomagala majka, po zanimanju cvećarka.

Ordinacija lažnog hirurga, koji nikad zapravo nije upisao Medicinski fakultet, nalazila se u centru grada i radila je pet godina. Bila je savremeno opremljena i puna diploma. Ipak, od kako je afera ugledala svetlost dana, vrata ordinacije su već nekoliko dana zaključana, a tabla je skinuta. Kako kažu prve komšije, oprema iz ordinacije je iseljena, a nestao je i lažni lekar.

Sava, predstavljajući se kao estetski hirurg, operisao je muškarce i žene, stvarajući im često zdravstvene probleme. Pacijentima su, kako sami navode, posle intervencija otpadali delovi usana, ostajali krateri po licu, rane i podlivi.

Jedan Beograđanin, iako i sam medicinski radnik, kaže da nije na vreme prepoznao prevaru, ali je njene posledice i te kako osetio jer je takozvani hirurg radio intervenciju koju on zapravo nije želeo.

- Te intervencije su same po sebi rizične, pogotovo ako se vraćaju masne naslage, što se inače ne radi. Može izazvati plućnu emboliju i smrt. Intervencija je poprilično koštala - ispoveda se jedan od pacijenata.

Da stvar bude gora, Sava nije radio sam, već je cela lekarska ekipa radila njim, a neizvesno je da li su to pravi lekari i da li su prijavljeni komori.

Po rečima samih žrtava, lekari koji su radili sa njim imaju licence, ali nije poznato da li su i oni prevareni ili su svesno bili deo ekipe koja je obmanjivala ljude.

- Račun sam dobio u vidu nekog indigo papira, ne znam ni kako to da nazovem. Ne želim ni da komentarišem koji antibiotik mi je bio prepisan, ja sam ga sam zamenio. Lek sam uz njegov recept bez problema kupio u državnoj apoteci - kaže pacijent.

Zanimljivo je da je inicijativa za borbu protiv nadrilekarstva u centru Beograda, pokrenuta u Hrvatskoj.

Veliki broj krivičnih prijava predato je poznatoj zagrebačkoj advokatici koja je pokrenula postupak protiv izvođenja neovlašćenih radnji i predala ga našem tužilaštvu. Žrtve kažu da ono što im se dogodilo na Terazijama nikada neće zaboraviti.

- Nije prošlo ni mesec dana od aplikacije silikona, poslata sam na hitnu operaciju zbog infekcije. Izabrala sam njega i istražila ga. Činio mi se, s obzirom na reklamu i poznate ličnosti koje su dolazile kod njega, stvarno uverljivo. Rekao mi je da je to rutinska operacija - seća se Katarina Liovac, pacijentkinja iz Zagreba.

Sudeći po priči žrtava, čini se da nadrilekari imaju praksu u ordinacijama licenciranih klinika i prisustvuju hirurškim intervencijama na kojima se zapravo uče.

Ostaje misterija da li se sve događa po dogovoru sa diplomiranim specijalistima ili i ti specijalisti ne znaju sa kim imaju posla.

Činjenica je da nikada ne proveravamo licence lekara kod kojih idemo, ali moramo svi biti oprezniji i kada postoji bilo kakva sumnja, moramo je otkloniti ili potvrditi u Lekarskoj komori, na čijem sajtu se mogu naći imena svih registrovanih lekara i ordinacija.

U ovom slučaju odgovor iz Komore je prilično jasan - lekar sa ovim imenom i prezimenom ne postoji.

Treba obratiti pažnju i na godine onoga koji se predstavlja kao lekar. Specijalizacija i praksa traju dugo, pa je izvesno da onaj ko vas operiše ne može imati 23 godine jer bi to značilo da je svoju specijalnost stekao već u osamnaestoj.

Lekara koji se lažno predstavljaju je sve više. Mnogi će se pitati zašto inspekcija Ministarstva zdravlja ne može da ih kontroliše. To je zato što oni, po zakonu, mogu da proveravaju samo ordinacije koje su registrovane.

Mnogi su pronašli baš tu rupu u zakonu i registrovali svoje prostorije kao kozmetičke salone, nad kojima inspekcija nema nikakvu kontrolu.

Na ovaj problem mogli bi dodatno da reaguju lekari koji časno i pošteno obavljaju svoj posao, jer svaku estetsku intervenciju i operaciju morali bi rade stručna i školovana lica. U suprotnom, posledice su katastrofalne, navedeno je.

Dramatična ispovest Savine žrtve iz Zagreba

 

Iz dana u dan javlja se sve više devojaka i žena koje su unakažene posle, kako tvrde, estetskih intervencija obavljenih u ordinaciji lažnog doktora Save K.

Jedna od žrtava nestručnih estetskih zahvata bila je i Katarina Liović iz Zagreba. Umesto hijalurona joj je, tvrdi, pre nego što će doći u ordinaciju kod lažnog doktora stavljena supstanca sumnjivog sadržaja, što je i ispričala u gostovanju na TV Prva.

- On je konstatovao da u usnama imam biopolimer koji je izazvao infekciju i da bi što pre trebalo da bude uklonjen iz usana. Njegova majka mi je uzela anamnezu, pitala me da li bolujem od neke autoimune bolesti... Tad nisam znala da je sve slike koje je Sava K. koristio na Instagramu zapravo ukrao od doktora iz Azerbejdžana.

Posle intervencije Katarina nije rešila problem zbog kog je došla kod, ispostaviće se, lažnog doktora. Ali, on se, ispričala je ova Zagrepčanka, ponašao kao da je posao obavio kako treba:

- Pisao mi je: „Katarina, odlično napreduješ, šta god treba, javi se!“ Pisao mi da zabranjeni antibiotik mažem direktno na rezove, na šavove. Da ga slobodno stavljam na sluznicu. U dubini duše jesam sumnjala da je sve u redu, ali sam mislila da bi to tako trebalo da izgleda...

Katarina dodaje da nije mogla da govori posle intervencije, te da je na jedvite jade pronašla hirurga koji je pristao da popravlja greške posle nestručnih intervencija.

- Hirurg u Zagrebu me je posle svega primio, sa napadima panike, pod teškim lekovima, i u 15 operacija spasio to što se spasiti dalo. Rekao je da to nije bio biopolimer, i da to nije video nikada, kao nešto što je sastrugano sa roštilja i stavljeno u usnu i mišiće – priznala je Liovićeva i dodala da još nije podnela tužbu protiv Save K. i njegove majke, ali da će narednih dana doći u Beograd i to verovatno učiniti.

Oštećene žene se javljaju sa svih strana

 

Kako se navodi na društvenoj mreži Instagram, Sava je svoje pacijente operisao bez diplome lekara.

- Meni je Sava upropastio lice i stomak! Vadio mi je sopstvenu mast iz stomaka da bi koristio kao filer za lice. Stomak mi je od tad neravan, a lice mi se upalilo i zagnojilo toliko jako da sam morala hitno biti operisana u ful narkozi.

Slala sam mu slike i sve da vidi šta je uradio. On je tvrdio da je to "jutarnji otok" i da će proći. Sada imam ožiljke na licu od njega - napisala je jedna od žena na Instagramu.

Tužilaštvo je protiv lažnog hirurga pokrenulo hitnu istragu.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Svetlana

    13. maj 2021 | 23:08

    Meni ovde mnogo toga nije jasno. Piše da je ordinacija radila 5 godina a da on ima 23. To znači da je počeo sa 18. Kako nikom nije bilo čudno da je neko tako mlad stekao diplomu do koje se dolazi tek u kasnijim godinama. Kao drugo prikazao je kako piše slike(koje je ukrao) uspešnih intervencija. Pa kad je uspeo da završi školovanje i toliku praksu? Sledeće što mi nije jasno je da je radio 5 godina a napravio toliko propusta. Pa zar je moguće da su svi oštećeni ćutali 5 godina a vidim da ih je dosta? Mnogo toga je čudno u ovom tekstu.

  • Bole

    14. maj 2021 | 07:16

    Kolika ovca moraš biti da jednoj spodobi platiš da ti radi o glavi.

  • Ruja

    14. maj 2021 | 08:05

    Ovce i služe za šišanje...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA