Šta nas čeka danas: Ispunjen uslov Kriznog štaba za ukidanje mera, manje od 1.000 novozaraženih

Srbija je delimično zatvorena u ponoć, 12. marta kada je posle Sretenja broj zaraženih počeo naglo da raste. Brojke nas sada spremaju za potpuno otvaranje

  • 6
BEOGRAD PROLECE VREME

Foto: Tanjug/Rade Prelić

U Palati Srbija u 15.30 časova počela je sednica Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, a trenutne brojke su u kontra smeru u odnosu na one od pre dva meseca koje su dovele do potpunog zatvaranja tržnih centara i ugostiteljskih objekata. S obzirom na to da se trenutno broj novih zaraženih vrti oko 1.000, dva dana je ispod, a dan-dva iznad, sve oči su uprte u današnju sednicu i polažu se sve nade da će doći do dodatnog popuštanja mera.

Ugostiteljski objekti u zatvorenom delu mogu da rade do 22 sata, bez muzike, dozvoljeno je i dalje, da podsetimo, okupljanje samo do 5 osoba, i dalje je obavezno poštovanje svih protivepidemijskih mera.

Srbija je delimično zatvorena u ponoć, 12. marta kada je posle Sretenja broj zaraženih počeo naglo da raste.

Baš tog dana 12. marta doneta je odluka da se svi ugostiteljski objekti i tržni centri zatvore za vikend, da se ne održavaju ni kulturne manifestacije, a da i stariji osnovci pređu na online nastavu, pored srednjoškolaca koji su već nedelju dana bili na nastavi na daljinu. 

Ova odluka je doneta na dan kada smo imali 4.668 pozitivnih na korona virus od 16.831 testirane osobe. Preminulo je 26 osoba, a za dah na respiratoru se borilo 208 pacijenata. U zdravstvenim ustanovama i privremenim bolnicama bilo je hospitalizovano 4.408 bolesnika zbog kovida 19.

U danima iza 12. marta, ove brojke su samo rasle, čak bile i duplirane u odnosu na gorenavedene, da bismo 2, pa 9. maja konačno imali manje od 1.000 zaraženih na dnevnom nivou.

Tako je bilo i juče. Za dan je kovid 19 potvrđen kod 901 osobe, preminulo je 18 pacijenata, na respiratoru je njih 98 a u bolnicama je 3.311. I danas imamo manje od 1.ooo zaraženih, tačnije 787 osoba. Preminulo je 17 pacijenata, a na respiratoru je 101.

Trenutno je manje bolnica u kovid režimu. Kliničko-bolnički centar "Zvezdara" je već izašla, a za to se posle 400 dana u kovid sistemu priprema i Kliničko-bolnički centar "Dr Dragiša Mišović".

Manje od 1.000 zaraženih i jeste prvi cilj medicinskog dela Kriznog štaba, a da bismo rekli da smo na dobrom putu da kažemo da pobeđujemo kovid 19, potrebno je da se broj zaraženih na dnevnom nivou spusti ispod 100.

Uprkos tome što su brojke relativno dobre, i što se nakon praznika ne primećuje nagli porast, medicinski deo Kriznog štaba je oprezan po pitanju popuštanja mera. Pre su za to da se sačeka jun, a onda da počnemo da se vraćamo normlanom životu.

Epidemiolog Predrag Kon, član Kriznog štaba tim povodom izjavio je jutros da je virus u nokdaunu, i da razume što ljudi čekaju da se popuste mere.

Virus je u nokdaunu. Sada je vreme da ga proteramo iz zemlje - rekao je Kon i istakao da "moramo da izdržimo tu ogromnu potrebu da se opustimo".

- To ne znači da ne treba da se opustimo, da neće ovi povoljni rezultati i najave dovesti do stvarnog opuštanja - kazao je Kon.

Početkom ove sedmice dva dana su brojke bile malo iznad 1.000 a prof. dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba kazao je za naš portal da se ne radi o velikom skoku, ali da moramo da budemo oprezni jer se narod ponašao opušteno tokom praznika.

- Da nije bilo toga mi bismo već danas i prethodnih nekoliko dana bili ispod 1.000, i to u dobrom trendu opadanja. Ovako ne možemo to da tvrdimo, pa ćemo, ipak, da sačekamo - kaže prof. dr Tiodorović za naš portal.

Ovo govori da nam se, upravo, ne bi ponovilo Sretenje:

- Tada smo imali najveći porast, a u martu smo, u stvari, imali najveći porast u odnosu na celu pandemiju,  ne samo u određenim gradovima, nego svuda, ukupno gledajući.

U Srbiji je do sada korona virus registrovan kod 704.398 osoba, a odneo nam je 6.629 života.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zvrk

    14. maj 2021 | 15:47

    No.koment vise

  • Komsinica Cica

    14. maj 2021 | 16:05

    Jeste da svi jedva cekaju da se vrate normalnom zivotu, umorni smo svi i psihicki. Ali trebalo bi sacekati jos malo, do potpunog opustanja, da se ne bi vratili na stare brojke.. Na dobrom smo putu da pobedimo ovo svetsko zlo.

  • Gaga

    14. maj 2021 | 16:09

    Cirkus ,ovi se jos drze agende

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA