≫ 

Janković: Pripadnici LGBT zajedinice su ravnopravni građani Srbije i ne smeju biti diskriminisani

Ona je u saopštenju napomenula da se pripadnici LGBT populacije i dalje suočavaju sa problemima u ostvarivanju svojih prava

  • 10
Švajcarska glasanje, LGBT Switzerland Anti Homophobia Law Foto: Tanjug/AP

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković danas je, povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije, poručila da su naši LGBT sugrađani ravnopravni građani Srbije i da ne smeju biti diskriminisani zbog svog rodnog identiteta ili seksualne orijentacije.

Ona je u saopštenju napomenula da se pripadnici LGBT populacije i dalje suočavaju sa problemima u ostvarivanju svojih prava, socijalnom distancom, omalovažavanjem, pa i nasiljem, zbog čega treba nastaviti sa aktivnostima usmerenim na unapređenje njihovog položaja, javlja Tanjug.

LGBTIQ osobe moraju biti mnogo vidljivije, a društvo treba da učini sve da se pripadnici te zajednice osećaju istinski prihvaćeno i ravnopravno, rečeno je danas na skupu u Beogradu povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije (IDAHOT).

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković istakla je da nove generacije treba učiti da smo svi jednaki, ali sa posebnostima, kao i da nam različitosti omogućavaju da i kao pojedinci i kao društvo napredujemo i razvijamo se.

- Treba ih učiti da ne treba da okreću glavu pred nepoznatim i drugačijim, mogu se samo obogatiti - rekla je Janković.

Naglasila je da kao društvo treba da učinimo sve da se pripadnici LGBTIQ zajednice osećaju istinski prihvaćeno i ravnopravno.

- Mnogo toga može kroz umetnost, uz kulturu sve se mnenja. Uvek postoji mnogo toga čime možemo da oplemenimo duh i proširimo saznanja - rekla je Janković.

Janković naglašava da se pripadnicima LGBT populacije mora obezbediti ravnopravno i dostojanstveno ostvarivanje svih ljudskih prava, bez straha od osude i nasilja.

- Savremeno društvo ne sme tolerisati bilo kakav vid diskriminacije i mora stvoriti uslove da svi naši građani i građanke budu ravnopravni - navodi Janković.

Ističe da pripadnike LGBT populacije treba osnaživati da prijavljuju diskriminaciju i podnose pritužbe Povereniku za zaštitu ravnopravnosti.

Zamenica Zaštitnika građana za rodnu ravnopravnost, Jelena Stojanović, ukazala je da se pripadnici LGBTIQ zajednice u Srbiji i dalje suočavaju sa pretnjama i napadima, kao i da ta institucija u okviru zakonskih mogućnosti i ovlašćenja radi na iniciranju novih i izmeni postojećih propisa kako bi se unapredila prava LGBTIQ osoba.

Ona je navela da je Zaštitnik građana u decembru prošle godine uputio zahtev Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog da što pre izradi nacrte zakona o uređenju istopolnih zajednica, kao i da pravno uredi posledice prilagođavanja, odnosno, promene pola i rodnog identiteta.

Kako kaže, u junu prošle godine ta institucija je ukazala na potrebu izmene Krivičnog zakonika kako bi se krivična dela izvršena na osnovu seksualne orijentacije tretirala kao dela rasizma i netolerancije.

- Većina naših preporuka i mišljenja je dobila finalizaciju, ali stanje na terenu pokazuje da je ozbiljan put pred nama u nastojanjima da se LGBTIQ osobama omogući da u potpunosti uživaju svoja prava - navela je ona.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici istakao je da svako ima pravo da se oseća slobodnim da bude ono što jeste i dodao da EU pruža kontinuiranu podršku organizacijama civilnog društva i borcima za ljudska prava u promoviciji i poštovanju prava LGBTIQ osoba.

- To je politika EU koja se manifestuje u razumevanju teške pozicije LGBTIQ osoba koji se suočavaju sa diskriminacijom i netolerancijom - rekao je Fabrici.

Ukazao je na potrebu da se unapredi položaj LGBTIQ osoba navodeći da je istraživanje koje je 2019.godine sprovela Agencija za osnovna prava Evropske unije (FRA) pokazalo da je poslednjih godina da se oko 43 odsto pripadnika te zajednice suočilo sa diskriminacijom uz ocenu da je pandemija kovida-19 pogoršala situaciju.

On je ocenio kao dobar korak to što je Evropska komisija u novembru prošle godine usvojila prvu Strategiju za ravnopravnost LGBTIQ osoba u EU za period 2020-25.

Fabrici je rekao se ta Strategija zasniva na četiri stuba - borbi protiv diskriminacije, osiguranju bezbednosti LGBTIQ osoba, izgradnji inkluzivnog društva i borbi za jednakost LGBTIQ u svetu.

Šef Misije Saveta Evrope Tobijas Flesenkemper rekao je da LGBTIQ osobe u Srbiji moraju biti mnogo vidljivije i naglasio da se ne govori o "nekim posebnim, već o običnim ljudskim pravima".

(Telegraf.rs)

(Telegraf.rs)

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ruja

    17. maj 2021 | 13:17

    Da da kako da ne...Zabraniti bar na milion godina

  • Buzga

    17. maj 2021 | 13:51

    Radi se o tome oni žele specijalni Status.ne razumem cemu toliko priče o njima kad mogu da budu šta žele.

  • Toma

    17. maj 2021 | 15:35

    Vodi ih gospodjo sebi u svoje dvoriste nama ne trebaju imamo mi precih problema.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA