≫ 

Milica (30) kaže da je zbog pogrešnih dijagnoza ostala bez bubrega, traži donora: "Sama se borim"

Milica nije dobila patološki nalaz nakon uklanjanja bubrega, sada joj je potreban nefrlog kao "zeleno svetlo" za transplantaciju. Pored svega, nezaposlena je i živi sa bolesnom majkom i bratom u iznajmljenom stanu

  • 13
Milica Adamović Foto: Instagram/milica.adamovic91

Milica Adamović (30) od svog rođenja bila je žrtva, kako kaže, neodgovornih lekara, zbog kojih trenutno ima samo jedan bubreg koji polovično radi. Ona je mlada, puna planova i nade, kaže da želi da pomogne svojoj porodici i sebi, te je odlučila da javno ispriča svoju priču i krene u traženje donora, što bi joj pomoglo da svoja nadanja i ispuni.

Milica je rođena 1991. godine. Nakon što je prošlo 18 dana od rođenja, dobila je temperaturu. Lekari su najpre konstatovali da je u pitanju urinarna infekcija.

- Međutim, oni su mi posle dijagnostifikovali sepsu, pa su nastavili da me leče od toga pogrešno. Tada me je tata bukvalno oteo iz bolnice, nisu mi čak dali ni otpusnu listu, a onda smo došli za Beograd. Morao je to da radi da bi me spasao - kaže Milica za Telegraf.rs.

Tada je Milica nastavila svoje lečenje u Beogradu. Ali komplikacije su tek počele. Naime, i tu je ovoj devojci, tada još devojčici, kako ona smatra, uspostavljena pogrešna dijagnoza.

- Lečili su me isto od infekcije, a ja sam ustvari imala obostrani refluks bubrega - rekla nam je ona.

Godine 2009. Milici, kada je imala svega 18 godina, odstranjen je levi bubreg.

- Rekli su mi da je skroz izgubio funkciju, da je isto došlo do sepse i da su mi spasili život. Ali ja tada nisam dobila patološki nalaz, što se dobija kada ti odstrane organ, niti u izveštajima i otpusnim listama imam da mi je bubreg uklonjen.

Kako objašnjava, pre ovog zahvata, bilo je reči o operaciji sa "Deflux pastom" koja je zahtevala pozamašna novčana sredstva. I taman kad se porodica dala u prikupljanje para, od ovoga se odustalo, opet pod izgovorom da je najbolje da joj uklone bubreg.

- Tu sam prerasla dečju kliniku i nastavila lečenje u jednoj od gradskih bolnica. A tamo su mi rekli da ne mogu da mi pomognu i da sam previše komplikovan slučaj za njih.

Adamovic Milica Foto: Privatna arhiva

Na urologiji je kasnije imala dosta hiruških intervencija, kao što je i dekonstrukcija mokraćne bešike, kao i "okretanje" bubrega. Tu su nastali dodatni problemi.

- Doktor mi je "prespojio" kanale. Trebalo je da pusti da kateter ide iz bešike, a on je napravio grešku i pustio ga iz bubrega - objašnjava Milica.

To znači da Milica mora jednom mesečno ide na menjanje katetera iz bubrega, što podrazumeva rane i ušivanja, ali dva puta dnevno da ispire bešiku. Lekar koji je napravio grešku i dodatno joj zakomplikovao situaciju, odbacio ju je kao pacijenta pošto je kod njega otišla žaleći se na bolove i temperaturu. Kako kaže, mislio je da ga ona "folira".

Pošto je ostala bez urologa, obratila se i nefrologu koji joj je ponudio dijalizu da bi došla na listu čekanja za transplantaciju bubrega.

- Pokušala sam na različite načine da dođem do organizacija koje se time bave, kako bih pronašla donora. Ne bih da se stavim na dijalizu, pa da tu ostanem na listi čekanja za donora predugo. Prvo što moram da uradim jeste da se izborim za izveštaj lekara i nefrologa koji će stati iza mene, kao "zeleno stvetlo" za transplantaciju. Želim da pomognem sebi - iskrena je ona.

Adamovic Milica Foto: Privatna arhiva

A situacija u kojoj se nalazi, ako izuzmemo zdravstvene probleme, za ovu devojku nije laka ni u drugim aspektima. Milica ima volju da se bori za svoje zdravlje, jer će joj se tako otvoriti šanse da se zaposli i pomogne porodici.

Naime, ona trenutno živi u iznajmljenom stanu, bez prihoda, sa majkom koja je operisana od neurizma glave i bratom koje je dete sa posebnim potrebama.

- Situacija je dosta loša. Sama se borim. Moram. Ne vredi mi da posustanem, jer onda nisam ništa uradila, nisam pomogla ni sebi ni mojima. Moram da budem jaka, ne postoji druga opcija - rekla je na kraju Milica.

Video: U Srbiji su prvi put transpalntovali testise davne 1926.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    18. maj 2021 | 19:46

    Jel nema niko da joj bar da posao? Draga djevojko, ja nemam bubreg da ti dam, ali ako imas volje i snage, dodji kod nas u Banja Luku, ja cu ti licno dati posao, 1200 km plata, placeno bolovanje (ako uspjes naci donatora za bubreg, tvoje odsustco ce biti placeno) topli obrok, pravo na 21 radni dan godisnjeg odmora, a i stan cemo nekako naci i srediti da ga mozes placati.

  • Goran.

    18. maj 2021 | 19:59

    GOSPODE SPASI I POMILUJ. Ljudi ajde da pomognemo ko šta i čime može Milici. Životna priča je teška samo na momenat kad se stavim na Milicino mesto vidim koliki sam sabičnjak i kukam, ropćem za glupost u odnosu na ono kršta prolazi Milica.

  • Sneza

    18. maj 2021 | 19:35

    Briga uvek u paketu, nazalost. Zelim joj da sve ovo prodje, da bude jaka da bi spasila sebe i pomogla svojima.Molim doktora koji bi joj mogao pomoci da se zauzme za nju i bar malo ispravi gresku " kolege".

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA