≫ 

Ružić: Uvođenje polaganja državne mature se odlaže za još dve godine

Prema njegovim rečima, prethodno je bilo planirano da se ovakva matura polaže još od 2014. godine

  • 3
Krizni štab Foto: ATA Images

Izmenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju odlaže se za još dve godine uvođenje polaganja takozvane državne mature, rekao je danas u Skupštini Srbije ministar prosvete Branko Ružić.

Obrazlažući izmene Zakona o srednjem obrazovanju, Ružić je rekao da je predviđeno pomeranje uvođenja tih ispita za dve godine, prenosi Tanjug.

To bi, kaže, značilo da će prvi završni ispit biti održan na kraju školske 2022/23. za trogodišnje škole, a puna implementacija državne mature sa polaganjem opšte stručne i umetničke mature školske 2023/24. godine.

Ružić je objasnio da je državna matura termin koji se koristi kako bi se objedinio čitav proces jednim nazivom i sastoji se od završnog ispita nakon trogodišnjeg školovanja i od opšte stručne i umetničke mature kojima se završava četvorogodišnje srednjoškolsko školovanje.

Prema njegovim rečima, prethodno je bilo planirano da se ovakva matura polaže još od 2014. godine, ali je bilo zakonskih neusklađenosti, te da je bolje da ovaj posao bude urađen kvalitetno.

Ružić je istakao da državna matura treba da postane spona između srednjoškolskog obrazovanja i visokog obrazovanja, da je fakulteti priznaju kao prolaz, kao i da se omogući veća dostupnost studiranju, ali ne na uštrb kvaliteta.

Video: Mala matura u doba korone: Za male maturante počeo završni ispit

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • skeva

    18. maj 2021 | 13:45

    "Gospodine" Ružiću, igrate se sa decom, njihovom budućnošću i porodicama. Pre 2 godine je bilo obnarodovano da ova matura počinje od ove 2020/2021.godine. Tako je deci po srednjim školama objašnjeno. I naravno, deca su odmah došla kući sa pitanjima "Zašto da učim nebitne predmete kada mi prosek neće biti potreban za upis na fakultet?" Kako sada objasniti deci da se kriterijum ponovo menja tj. da neće biti mature kakva je učenicima predstavljena, a oni svoju strategiju učenja prilagodili tome? Da li postoji pitanje odgovornosti, ili ćete se i za to vaditi na one prethodne, pre 2012.godine?

  • Z

    18. maj 2021 | 20:26

    Za sve su krivi domaci izfajnici, strani placenici

  • Roki

    18. maj 2021 | 14:17

    Odložiti za jedno 30god dok se svi ne odsele i krenu leteći automobili 😂😂😂😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA