≫ 

Zaštitnik građana pokrenuo postupak zbog obavezne vakcinacije u Vojsci Srbije

Zaštitnik građana je tražio od Ministarstva odbrane da se u roku od 15 dana izjasni o ovim navodima Vojnog sindikata Srbije

  • 19
Vojska Srbije Foto: Shutterstock

Zaštitnik građana pokrenuo je postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada Ministarstva odbrane Republike Srbije na osnovu pritužbe Vojnog sindikata Srbije da je u toku obavezna vakcinacija pripadnika Vojske Srbije koju, kako navode, "po naređenju načelnika Generalštaba Vojske Srbije sprovode sve celine Vojske Srbije".

Zaštitnik građana je tražio od Ministarstva odbrane da se u roku od 15 dana izjasni o ovim navodima Vojnog sindikata Srbije, kao i o navodima sindikata da se pripadnicima Vojske Srbije koji se ne podvrgnu vakcinaciji ukazuje na to da će disciplinski odgovarati, da će im biti otkazan radni odnos, odnosno da će biti onemogućeni da napreduju, prenosi RTS.

- Po Ustavu Republike Srbije, domaćim zakonima i međunarodnim konvencijama koje je Republika Srbija potpisala, imunizacija građana, pa time i pripadnika Vojske Srbije, može biti podsticana isključivo afirmativnim merama, nikako sankcijama. Sankcije vode u diskriminaciju koja je zabranjena - rekao je zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Pašalić je naveo da je diskriminacija po bilo kojem osnovu zabranjena Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava, član 14, koje daje okvir da nacionalno zakonodavstvo, Ustavom Republike Srbije u članu 21 i Zakonom o zabrani diskriminacije, gde se u članu dva govori o tome šta se ima smatrati diskriminacijom.

Zaštitnik građana podseća i da Konvencija o ljudskim pravima i biomedicini propisuje da interesi i dobrobit ljudskog bića imaju prednost nad interesom društva ili nauke, kao i da se zahvat koji se odnosi na zdravlje može izvršiti samo ako je lice na koje se zahvat odnosi prethodno dalo saglasnost i bilo o njemu obavešteno.

Video: Brnabić: Nema razloga da uvodimo obaveznu vakcinaciju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brundo

    18. maj 2021 | 19:39

    Ko se ne vakcinise taj je izdajnik, a sta je onaj sto docekuje NATO oficire i vezba sa NATO?Da napomenem da je taj vojni savez kod nas ubio oko 3.000 civila, 800 pripadnika VJ i 100-150 pripadnika policije.Ne postoji drzava, barem u Evropi, gde postoji toliki pritisak na stanovnistvo da se vakcinise.

  • Boža zemunac

    18. maj 2021 | 19:26

    Vojsko neeeeeeeeeeeeeeeee....Nikako.

  • Sneza

    18. maj 2021 | 19:37

    Pasalicu , brani vojsku. Mi cemo svoju decu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA