Skupština usvojila set zakona: Rasprave o državnoj maturi, metrou, rodnoj ravnopravnosti, nasleđu

Usvojen je i Zakon o rodnoj ravnopravnosti, kao i izmene i dopune Zakona o zabrani diskriminacije

  • 0
DIJALOG SKUPSTINA STRANKE

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Skupština Srbije je između ostalog usvojila večeras i izmene i dopune Zakona o srednjem obrazovanju kojima se odlaže za još dve godine uvođenje polaganja takozvane državne mature.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić rekao je u raspravi da je predviđeno pomeranje uvođenja tih ispita za dve godine.

To bi značilo da će prvi takav završni ispit biti na kraju školske 2022/23. za trogodišnje škole, a puna implementacija državne mature sa polaganjem za opšte stručne i umetničke mature školske 2023/24. godine, piše Tanjug.

Ružić je objasnio da je državna matura termin koji se koristi kako bi se objedinio čitav proces jednim nazivom i sastoji se od završnog ispita nakon trogodišnjeg školovanja i od opšte stručne i umetničke mature kojima se završava četvorogodišnje srednjoškolsko školovanje.

DRZAVNA MATURA FAKULTETI RUZIC

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Usvojen Zakon o obnovi kulturnog nasleđa S. Karlovaca

 

Skupština Srbije usvojila je večeras Zakon o obnovi kulturno-istorijskog nasleđa i podsticanju razvoja Sremskih Karlovaca, kojeg je parlamentu uputila Skupština Vojvodine, piše Tanjug.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je u raspravi da će biti formiran odbor koji će raditi "pod kapom" Vlade Srbije i preuzeti na sebe izradu programa obnove kulturno-istorijskog nasleđa, ali i preduzeti mere zajedno sa republičkim, pokrajinskim i novosadskim zavodima zaštite spomenika kulture.

Igor Mirovic, Srbija, Izbori, Glasanje, 2020

Foto: Tanjug/Andrej Pap

Kako je naveo, krajnji cilj je ne samo da se obnove najznačajniji javni objekti, već da se Sremski Karlovci potpuno infrastrukturno urede zbog više kulturnih sadržaja, ali i zbog privrednog razvoja.

Usvojen Zakon o metrou i gradskoj železnici

 

Skupština Srbije usvojila je večeras Zakon o metrou i gradskoj železnici. Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović rekao je nedavno da će radovi na izgradnji depoa na Makiškom polju, a u sklopu projekta izgradnje metroa u Beogradu, početi u novembru 2021. godine.

Predviđeno je da prva linija metroa bude završena do 2028. godine, dok je planirani rok završetka celog projekta predviđen do 2033. godine.

Metro će se graditi po modelu metroa u Parizu i biće potpuno automatizovan.

Siniša Mali, beogradski metro

Foto: Instagram/mali_sinisa

Prva metro linija će povezivati Železnik i Mirijevo, a druga Mirijevo i Zemun, dok se za treću liniju radi idejno rešenje.

Poslanici su usvojili i izmene Zakona o planiranju i izgradnji kojima se uređuje rok za pribavljanje upotrebne dozvole za objekte ili radove kojima je odobrena građevinska dozvola.

Takođe, izglasali su i izmene i dopune Zakona o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti.

Momirović je u raspravi rekao da se u Srbiji gradi trenutno 7.000 stanova za "bezbednjake".

On je dodao da je u Vranju završeno 200 stanova, u Kraljevu i Kragujevcu će u narednih mesec dana biti useljeno oko 400 ljudi, a do kraja godine bi trebalo u Sremskoj Mitrovici da se završu 190 stanova i u Nišu još 190.

- Sledeće godine treba da se završi u Vranju 300 stanova, u Kraljevu 747, u Kragujevcu još 756, u Novom Sadu još 1.424, a u Beogradu još 1.000 stanova - rekao je Momirović.

ISARAJEVO VLADE SEDNICA

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Kada je reč o izmenama i dopunama Zakona o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama, koji je takođe usvojen, njime uvodi registar izdatih brodarskih knjižica, kao i razmena podataka sa odgovarajućim evropskim registrima, a sve u cilju bezbednosti plovidbe.

Potvrđivanjem Sporazuma o međunarodnom povremenom prevozu putnika autobusima unapređuje se razvoj međunarodnog prevoza u Evropi i olakšava njegova organizacija i obavljanje, olakšava saradnja u turizmu, ostvaruje liberalizacija prevoza i poboljšava bezbednost saobraćaja na putevima.

Skupština usvojila Zakon o rodnoj ravnopravnosti

 

Skupština Srbije usvojila je večeras Zakon o rodnoj ravnopravnosti, kao i izmene i dopune Zakona o zabrani diskriminacije.

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić rekla je da ta dva zakona treba da omoguće svakom da oseti da živi u malo pravednijem društvu.

Zakon o rodnoj ravnopravnosti treba da omogući unapređenje rodne ravnopravnosti, sistematično uređenje i jačanje institucionalnih mehanizama za rodnu ravnopravnost, kao i preciziranje obaveza poslodavaca i organa javne vlasti u pogledu planiranja i sprovođenja mera za unapređenja rodne ravnopravnosti.

Potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović rekla je ranije danas da je Zakon o rodnoj ravnopravnosti važan za stvaranje društva jednakih šansi za žene i muškarce.

Konferencija Ima li drustveno ekonomskog razvoja bez vladavine prava

Foto: ATA images

Ona je dodala da Zakon o rodnoj ravnopravnosti treba da omogući da niko više ne može da uz biografiju za posao traži i sliku, niti da je pita da li planira brak ili rađanje dece, navodi ministarka.

Takođe, kompanije će, kako je rekla, biti u obavezi da imaju određeni procenat žena u upravljačkim telima, a kvote su neophodne barem u početku kako bi tu situacija počela da se menja, jer bi, dodala je, trebalo da imamo više žena i tamo gde se odlučuje o novcu.

Izmenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije ima jasnije odredbe i širi spisak onih na koje se diskriminacija odnosi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA