≫ 

Kurti i Osmanijeva se obratili Unesku: Traže da se srpske svetinje uklone iz kategorije ugroženih

Predstavnici Prištine uveravaju zvaničnike Uneskoa da će se zalagati za zaštitu srpskih spomenika kulture na Kosovu

  • 19
Manastir Visoki Dečani Foto: Facebook/Манастир Високи Дечани - Visoki Dečani Monastery

Predstavnici Prištine pisali su Unesku da se četiri spomenika kulture na Kosovu koja su navedena na Uneskovoj listi svetske baštine uklone iz kategorije "u opasnosti", da se promeni zemlja porekla gde su ovi spomenici zavedeni, kao i spremnost da tzv. Kosovo pristupi organizaciji.

Reč je o manastiru Visoki Dečani, Pećkoj patrijaršiji, manastiru Gračanici i crkvi Svete Petke u Prizrenu.

Na dan Svetske kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj, u pismu koje su potpisali premijer lažne države Aljbin Kurti, predsednica Vjosa Osmani i predsednik Skupštine Gljak Konjufca, dali su objašnjenje o delovanju zvaničnih institucija tzv. Kosova po pitanju zaštite kulturnog nasleđa i promociju kulturnih prava svih zajednica koje žive na Kosmetu.

- U ime institucija (tzv.) Republike Kosovo artikulisali smo neke konkretne zahteve. Prvo smo zatražili da se četiri kosovska spomenika koja su navedena na Uneskovoj listi svetske baštine (manastir Dečani, Pećka patrijaršija, manastir Gračanica i crkva Svete Petke u Prizrenu) uklone iz kategorije "u riziku".  Bezbednosne okolnosti na (tzv.) Kosovu su se potpuno promenile od daleke 2006. godine kada su ovi spomenici ocenjeni kao ugroženi.

Albin Kurti, Aljbin Kurti, Josep Borrell, Džozep Borel Aljbin Kurti / Foto: Tanjug/AP

Kao drugo, pozvali smo ih da pregledaju zastarelu terminologiju, jer se u izveštajima i dokumentima Uneskoa i dalje spominju "Autonomna pokrajina Kosovo" i "Privremene institucije samouprave u Prištini". Treće, tražili smo početak procesa za promenu države stranke odgovorne za ova četiri spomenika, uklanjanjem Srbije i stavljanjem (tzv.) Kosova u tu odgovornost.

Iako je Srbija navedena kao država na listi svetske baštine za četiri predmetna spomenika, ona nema stvarnu ili pravnu kontrolu nad njima, pa prema tome ne može ispuniti svoje obaveze prema Unesku - kaže se između ostalog u pismu upućenom Unesku od strane Kurtija, Osmani i Konjufce, prenosi Nova ekonomija.

Vjosa Osmani Vjosa Osmani / Foto: Tanjug/AP/Visar Kryeziu

Oni uveravaju zvaničnike Uneskoa da će se "kao i ranije, i u budućnosti zalagati za zaštitu, promociju i razvoj svih pravoslavnih crkava i manastira na (tzv.) Kosovu".

- U ime institucija koje predstavljamo, garantujemo da je (tzv.) Kosovo u potpunosti spremno za članstvo u Unesku, pravo koje nam je uskraćeno pre nekoliko godina. Verujemo da nemogućnost pridruživanja 2015. godine u odsustvu vrlo malog broja glasova ne bi trebalo da se pretvori u dugoročnu kaznu za (tzv.) Kosovo.

PECKA PATRIJARSIJA Pećka patrijaršija. Foto: Shutterstock

Spremni smo da postanemo deo velike Uneskove porodice koja će kroz našu kulturnu baštinu doneti dodatnu vrednost čovečanstvu i postati deo zajedničkih napora za trajni mir u svetu. Verujemo u univerzalnost kulturne baštine i kao takvu u njen potencijal objedinjavanja - navodi se u zajedničkom pismu najviših zvaničnika tzv. Kosova Unesku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Хрвоје

    22. maj 2021 | 07:37

    Тако и хрвати убили Теслину породицу а сада траже да Никола Тесла буде њихов.

  • Bhm

    22. maj 2021 | 00:53

    Vaše maksimalno dostignuće i doprinos čovečanstvu je dobro utvrđen tor za ovce!Ništa više od toga niste osmislili niti napravili za dvestotinak godina svog postojanja na ovim prostorima.Pleme neukih stočara bez i jedne posebne jedinke koja je nešto osmislila,baučila,izmislila,izumela, napravila.....ništa!Ništa od ništa!Pleme bez intelekta niti posebnosti bilo koje vrste,rođeni za zlurasost i kriminal to je sve.Takvi ne da netrebaju UNESKU takvi ne trebaju čivečanstvu a ipak su prljavim i krvavi novcem uspeli da kupe navodno vlade najcivilizivanijih a ono beda,gora od samih šiptara...

  • Delija

    22. maj 2021 | 07:02

    Sramotno...da nije tuzno bilo bi smesnoo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA