"Ćao, ja sam Despot. Mene nema već pola godine. Moj ubica je na slobodi"

Dete je poginulo 24. novembra kada ga je autobus vukao nekoliko metara

  • 25

Četvorogodišnji Despot Mrđić pre pola godine bio je žrtva saobraćajne nesreće, nakon koje u bolnici nije istrajao u svojoj borbi za život. Njegovi roditelji su i danas, kao i prethodnih meseci, na mestu pogibije svog deteta. Zapalili su sveće, doneli cveće, a na mestu gde je dečak stradao stoji i njegova fotografija. Osim roditelja, okupilo se još dvadesetak ljudi, prijatelja i članova šire porodice. Imaju transparent na kom piše "Ćao, ja sam Despot. Mene nema već pola godine. Moj ubica je na slobodi".

Prizor roditelja u suzama je, sam po sebi, potresan.

Rasplakali su se čak i neki slučajni prolaznici, koji su čekali autobus, kada su čuli šta se desilo. Jedna baka se baš rasplakala, rekla je da kao baka može samo da zamisli koliko je sve strašno za roditelje i za baku koja je u tom momentu bila sa njim.

Despotov otac Vukašin obratio se okupljenima u isto vreme u koje se dogodila nesreća nakon koje je njegov četvorogodišnji sin izgubio život. U momentu dok stoje tu, staje autobus 78 i vozač priča telefonom. Vukašin, otac deteta, mu je rekao da ostavi mobilni dok vozi.

Nećemo stati dok svi odgovorni za smrt našeg deteta ne odgovaraju

- Na današnji datum pre pola godine, tačno u ovo vreme, u 18.16, jedan monstrum je ubio našeg sina. Ovde, na ovom istom mestu. Mi smo danas došli ovde da podignemo glas. Da kažemo da nećemo stati dokle god svi odgovorni ne odgovaraju za smrt našeg deteta - rekao je Despotov otac.

Kroz suze je dodao da pola godine žive bez svog deteta.

- Pola godine nema njegovog smeha, njegove vedrine, njegove toplote. Nemamo više razlog za život. Sve što nam je ostalo je da pokušamo da isteramo pravdu - priča otac.

Vukašin je istakao da je "ubeđen da će na kraju pravda da pobedi i da će svi odgovorni odgovarati pred zakonom ili pred Bogom". Osvrnuo se i na situaciju koja se dogodila kada su stajali na mestu nesreće i videli da vozač autobusa koji saobraća na liniji 78 priča telefonom tokom vožnje.

- Malopre ste videli, vozač autobusa telefonira. Takvi ljudi prevoze našu decu i takav jedan čovek je, zbog nemarnosti i neprofesionalizma, ubio naše dete - kaže Vukašin.

Dodao je da, kada bi svi na svojim radnim mestima poveli računa, da bi ovaj svet bio mnogo lepše mesto, "ali, nažalost, svet u kom i dalje nema našeg deteta".

Nije prva žrtva vozača, ali neka bude poslednja

- Despot nije prva žrtva vozača, ali hajde da svi zajedno da dignemo glas dok svima ne uđe u glavu da Despot mora da bude poslednja žrtva. Dok sam živ, dok dišem, dok postojim, moja porodica i ja ćemo se boriti da stvarno bude poslednja žrtva. Da se njegovo ime nikada ne zaboravi. Da njegovo ime svima znači - napomenuo je.

On se zahvalio svima koji su uz njih proteklih pola godine i koji se svakog 24. u mesecu okupljaju na tom istom mestu, u isto vreme.

- Ne želite da znate kakvo je bilo ovo pola godine. Zbog jednog monstruma mi smo ostali bez najdragocenije stvari koju imamo, a to je naše dete. Naš Despot, naš sin jedinac od četiri godine - kroz suze priča Vukašin, dok supruga pored njega plače.

On je pozvao ljude da im pomognu i da se zajedno sa njima bore da se tragedija koja je njih zadesila nikada više ne dogodi. Obraćanje je završio rečenicom "pravda za Despota", nakon čega je sa suprugom u vazduh pustio beli balon.

"Uhvaćeni u raskoraku"

Podsetimo, tog nesrećnog 24. novembra mali Despot je sa bakom putovao autobusom. Njih dvoje su se spremili za izlazak malo pre stanice Bosanska u Prvomajskoj ulici u Zemunu, kako bi ih vozač video. Krenuli su da silaze, ali kako kaže otac, "vozać nije gledao u retrovizor i uhvatio ih je u raskoraku".

Jednom nogom bili su u autobusu, drugom napolju. Baka je pala, a Despot joj je ispao iz ruke. Vrata autobusa u pokretu su ih sa poslednjeg stepenika su ih izbacila napolje, a Despota je vozač autobusom vukao po asfaltu nekoliko metara. Dete je hitno prebačeno u Dečiju bolnicu u Tiršovoj, gde je preminulo.

Vozač, kako su rekli iz Gradskog saobraćajnog preduzeća Beograd, "nije video šta se dogodilo", sve dok ga policija nije zaustavila oko 11 kilometara dalje, u Ulici Triše Kaclerovića na Voždovcu.

Istraga i utvrđivanje odgovornosti su, šest meseci kasnije, i dalje u toku, jer nisu gotova veštačenja.

Okrivljenom vozaču bio je određen pritvor 26. novembra prošle godine. Pritvor je ukinut 9. decembra na osnovu predloga branioca i na osnovu obaveštenja poštujućeg zamenika javnog tužioca.

Prema saznanjima roditelja malog Despota, tehnički pregled, koji se inače sprovodi u ovakvim situacijama, pokazao je da autobus nije bio tehnički ispravan.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bbb

    24. maj 2021 | 21:08

    Nije u redu što su napisali moj ublca je na slobodi. Ne griješite se. Mislim da je taj čovjek kažnjen za cijeli život

  • Jovooo1

    24. maj 2021 | 21:45

    Nije uredu nazivati vozaca monstrumom i ubicom! Nije hteo to sigurno da uradi.

  • Тодорић

    24. maj 2021 | 20:53

    Уз дужно поштовање и саучешће,ја знам како је то ужасан осећај,али немојте мислити да је човек монструм зато што се неко саплео и пао,и испало му је дете.Једноставно,несреће се дешавају најчешће када родитељи повере неком дете на чување,а затим су сви други криви,осим њих.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA