Kalendar male mature: Evo šta sve čeka buduće srednjoškolce u narednih mesec i više dana

Najstariji osnovci će i ove godine polagati sva tri teksta

  • 2
Polaganje, mala matura, škola Foto: Nikola Tomić

Najstariji osnovci u školu idu još dve nedelje, tačnije sa školom završavaju 8. juna, a već za manje od 20 dana počinju sa polaganjem završnog ispita, odnosno male mature.

Mali maturanti i ove godine će polagati tri testa - iz srpskog, matematike i kombinovani test (istorija, geografija, biologija, hemija i fizika), koji je "preživeo" uprkos peticijama. Koju će željenu srednju školu da upišu osnovci, zavisi od uspeha u školi i bodova koje osvoje na sva tri testa.

Ove godine novina na završnom ispitu je što će biti više zadataka na zaokruživanje i što će većina zadataka biti pregledana digitalno.

Kalendar završnih ispita

Osmaci najpre polažu test iz srpskog, maternjeg jezika u sredu, 23. juna. Dan kasnije, u četvrtak, 24. juna polažu test iz matematike a petak, 25. jun rezervisan je za kombinovani test.

Sva tri završna testa trajaće od 9 do 11 sati.

Prelimirani i konačni rezultati

Preliminarni rezultati završnog ispita na nivou škole biće okačeni u nedelju, 27. juna, do 10 sati.

Istog dana osnovci će moći da ulože žalbu i prigovore, kako elektronskim putem tako i u samoj osnovnoj školi.

Odgovore na njih prvostepena komisija trebalo bi da dostavi istog dana posle 16 sati, kao i 28. tog meseca nakon 15 časova.

Konačni rezultati završnog ispita biće objavljeni i dostupni javnosti u petak, 2. jula do 8 sati.

Popunjavanje liste želja

Popunjavanje liste želja elektronskim putem biće omogućeno od 26. juna do 3. jula do 24 sata, a učenici će tačnost svojih lista želja moći da provere 7. jula od 8 časova.

Prijave za upis u školu

Ponedeljak i utorak, 12. i 13. jul od 8 do 15 časova rezervisani su za podnošenje prijava za upis učenika u srednje škole za prvi upisni krug.

Podnošenje prijava za upis u drugi upisni krug biće u petak 16. jula, takođe, od 8 do 15 časova, s tim da se ovo ne odnosi na upis u muzičke i baletske škole.

Od 24. do 28. avgusta od 8 do 15 sati održaće se prijavljivanje i raspoređivanje vanrednih učenika starijih od 17 godina za upis u srednje škole.

Način gledanja testova

U školama je počela pripremna nastava osnovaca za završne testove. Oni su, da podsetimo, u aprilu imali probni završni test.

Testove za malu maturu i ove godine štampa Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja. Većina zadataka će biti na zaokruživanje, a novina koja je najavljena za ovu godinu jeste da će jedan deo testova biti i digitalno pregledan.

Na osnovu uspeha iz srednje škole đaci mogu maksimalno da ostvare 60 bodova, dok na tri testa mogu da imaju 40 bodova. Na testovima iz srpskog i matematike mogu da osvoje po maksimalnih 13 bodova, a na kombinovanom 14.

Osmacima će se bodovati i rezultati sa republičkih i međunarodnih takmičenja. Osvojeno prvo mesto na međunarodnom takmičenju nosi 12 poena, drugo deset, a treće osam bodova. Prvo mesto na republičkom takmičenju vredi šest bodova, drugo četiri, a za treće dva boda.

Video: Policija čuva testove za malu maturu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • R

    26. maj 2021 | 06:22

    Ruxic i celo ministarstvo na malu maturu

  • T

    26. maj 2021 | 06:21

    Trbalo jeiz svih predmeta, sta je to tri testa. Naravno, sve je to za nasu decu.Korona je nista za njih.....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA