Rekom plutaju mrtve ribe, Zrenjaninom se širi smrad. Nadležni: Otpadne vode uzrokovale manje uginuće

Iz Voda Vojvodine saopštili da se problem uvek javlja kada je nivo Tise jednak ili viši od Begeja

  • 14
Mrtva riba ilustracija / Foto: Mateja Beljan

Zrenjaninci danima unazad negoduju zbog neprijatnih mirisa i uginule ribe koja pluta na površini Begeja.

Iz Voda Vojvodine navode da su uzrok otpadne vode, a čelnici grada kažu da je rešenje izgradnja prečistača.

Jedan od ribolovaca kazao je novinarima da je u Begeju nekada bilo ribe, bilo je kaže i rakova, žaba, a da sada više nema ničega - niti kreketa niti riba. Kaže kako nema ni pataka, a da smrdi kao septička jama, prenosi 021.rs.

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac, ukazuje da je reč o dugogodišnjem problemu koji se javlja kada je nivo Tise viši u odnosu na Begej i zbog zatvaranja prevodnice u Stajićevu.

- Rešenje je u prečistaču otpadnih voda, čija gradnja počinje krajem godine, što će rešiti pitanje otpadnih voda iz celog grada i kompletne industrije. Begej će biti zaštićen - kazao je Santovac.

Istakao je da će biti investirano 30 miliona evra, reč je o javno privatnom partnerstvu sa kompanijom Metito, koja je gradila prečistače u mnogim gradovima sveta.

Završetak prečistača se očekuje u naredne dve godine. Iz Voda Vojvodine ukazuju da bi situacija ove nedelje trebalo da bude bolja kada opadne nivo Tise, a da je nadležna inspekcija utvrdila da je proticaj Begeja kroz Zrenjanin mali i da su otpadne vode koje se u njega ulivaju uzrokovale manje uginuće ribe.

Iz tog predzeća saopšteno je i da se problem uvek javlja kada je nivo Tise jednak ili viši od Begeja.

- Ustava Stajićevo, koja je na Begeju nizvodno od Zrenjanina, sada je otvorena, a u slučaju daljeg porasta Tise se zatvara, kako Tisa ne bi uticala na povećanje vodostaja u gradu - naveli su iz Voda Vojvodine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mima

    1. jun 2021 | 15:48

    pa preduzmite mere, zna se ko su zgadjivaci reka, sad umiru ribe, a onda biljke, pa polako covek,

  • Marina

    1. jun 2021 | 15:52

    Stručnjaci da sve minimalizuju. A sve gore i gore.

  • Ribolovac

    1. jun 2021 | 16:31

    To se radi svake godine i niko ne odgovara a ribolovcima za godisnju dozvolu naplacaju iznos od 7000 din da pecaju ribu iz zagadjenih voda ili tamo gde je nema gde su je potrovali. Ove godine nisam uplatio dozvolu ni ti cu uplacivati sve dok se ovom ludilu ne stane na put a odgovorni ne strpaju iza resetaka.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA