≫ 

Epidemija u Srbiji najviše uticala na prava obolele dece, mališana sa autizmom ili bez oba roditelja

Zaštitnik građana Zoran Pašalić ocenio da na početku vanrednog stanja u Srbiji nisu prepoznate specifične potrebe dece

  • 1
Autizam, policijski čas Foto-ilustracija: Marko Jovanović, Shutterstock

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas, povodom Međunarodnog dana dece - 1. juna, da je pandemija virusa kovid 19 izmenila način života ljudi u celom svetu i uticala na ostvarivanje prava deteta.

- Na početku vanrednog stanja u Srbiji koje je uvedeno zbog pandemije nisu prepoznate potrebe dece koja imaju specifične potrebe, kao na primer dece sa autizmom, dece koja ne žive sa oba roditelja ili boluju od određenih bolesti, ali su nakon urgencije Zaštitnika građana ti propusti otklonjeni ili ublaženi - rekao je Pašalić.

Pašalić je naveo da godinama ukazuje na probleme sa kojima se, kao posebno ranjiva kategorija stanovništva, suočavaju deca, posebno na nasilje i zanemarivanje, ali i na probleme sa kojima se suočavaju "deca ulice" ili romska deca po pitanju maloletničkih brakova i otežanog pristupa obrazovanju.

Zamenica Zaštitnika građana za prava deteta Jelena Stojanović ocenila je na on-lajn seminaru Evropske mreže ombudsmana za decu (ENOK), čije se redovno prolećno održavanje poklopilo sa obeležavanjem Međunarodnog dana dece, da se sve članice ove mreže po pitanju zaštite prava deteta susreću sa vrlo sličnim izazovima.

- Ne mogu da kažem da je jedno pravo deteta bilo više ugroženo od nekog drugog prava, već smatram da je pandemija virusa kovid 19 dotakla sve segmente naših života, uticala na sva prava deteta i naglasila slabosti koje su postojale pre krize - rekla je Stojanović dodajući: - Zbog toga smatram da je izuzetno bitna uloga ombudsmana jer imaju važnu ulogu da ukazuju na potencijalne opasnosti po ostvarivanje prava deteta, ali i

da otklanjaju propuste koji se pojave.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tina

    1. jun 2021 | 16:47

    Tačno 100%.Pandemija je svu vec bolesnu decu (autizam, deca leptiri, dijabeticari, srcane anomalije, onkoloski problemi...) zatvorila potpuno u kucu godinu i vise, bez redovnih pregleda, terapija, zdrastvenih komisija, bez setnje i socijalizacije, jer nisu smela kao visoko rizicna da izadju bilo gde ni malo.A vakcine za njih nije bilo i jos za uzrast ispod 16 nema kod nas.Hvala da je to neko uočio.Dosada niko nije pitao za njih, dostavio im pomoc u lekovima ili stavio na listu za pomoc.Ona su sva nazadovala u svojim stanjima koja su bila akutna i pre korone.A odrasli oko njih se nisu dovoljno vakcinisali da bi im obezbedili zastitu kolektiva.Krizni stab ih nije ni jednom pomenuo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA