≫ 

I Paraćin pamti strašnu eksploziju kao što se desila u Čačku: Grad je bio blokiran, građani u strahu

I u Paraćinu su se eksplozije, takođe, tokom noći nizale detonacije. Eksplozije su bile i u fabrici "Milan Blagojević" u Lučanima

  • 2
Eksplozija u fabrici municije u Paraćinu 2006. godine Printskrin: Youtube/vanjaPn1

Serija eksplozija noćase je pogodila Čačak, nakon što je, prema prvim informacijama, došlo do požara u magacinu vojne fabrike "Sloboda". Na sreću, povređenih nema, ali su građani strahovali da se eksplozije ne nastave.

Ipak, ovo nije prvi put da građani pamte strašne eksplozije u magacinima vojne opreme.

Sličan događaj desio se i 2006. godine u Paraćinu, kada su se eksplozije, jedna za drugom, ređale u vojnom skladištu municije na Karađorđevom brdu, takođe, tokom noći. Tada je lakše povređeno 23 građana, a do eksplozije je došlo jer se zapalila protivavionska municija, koja se čuva na otvorenom. Požar se potom proširio na protivtenkovske mine u blizini.

Tadašnji zastupnik načelnika Generalštaba Vojske Srbije Zdravko Ponoš izjavio je da su eksplozije verovatno izazvane "tehničkim razlozima skladištenja baruta" i da je eksplodirala trećina od 3.500 tona uskladištene municije.

Građani Paraćina prošli su nešto lošije nego Čačani, jer je njih 23 zadobilo lakše povrede i posekotine, ali su, slično kao u Čačku, od siline eksplozije pucala stakla na prozorima zgrada i kuća.

Jedna ženatada je zadržana je u bolnici zbog stresa.

Iako još ne znamo kakve će biti posledice ekplozija u Čačku, u Paraćinu je narednog dana bilo ugroženo snabdevanje električnom energijom pošto je oštećen dalekovod koji snabdeva trafo-stanice. Osnovne, srednje škole i vrtići u opštinama Ćuprija i Paraćin bile su pod katancem. Tadašnji ministar prosvete i sporta Slobodan Vuksanović izjavio je da je u eksploziji skladišta municije Vojske Srbije oštećeno 12 osnovnih i srednjih škola u Paraćinu i Ćupriji.

Takođe, i auto-put Beograd-Niš kod Paraćina bio je zatvoren za saobraćaj, pošto je skladište udaljeno nekoliko stotina metara od autoputa.

Gradonačelnik Paraćina tada je procenio štetu na oko 10 miliona dinara, navodi se.

Zato je narednog dana čitav grad bio blokiran. Policija je blokirala Paraćin, kako se navodi, radi bezbednosti građana. Na ulicama Paraćina se nalazi veći broj policajaca, vojnika i vatrogasnih kola. U centru grada svi izlozi su bili porazbijani, a građani Paraćina i radnici komunalnog preduzeća čiste staklo sa ulica i pokušavaju da objekte dovedu u normalno stanje.

Ugostiteljski objekti takođe su bili zaključani, a građanima je zbog bezbednosti preporučeno da se ne okupljaju u gradu jer može doći do novih detonacija.

U pomoć građanima pritekao je i Crveni krst SRbije koji je najugroženijim Paraćincima ponudio smeštaj u prihvatni centar, ali i pošiljke sa građevinskim materijalom, sredstvima za higijenu i hranom.

Kasnije je iz Ministarstva unutrašnjih poslova rečeno da se u vojnom skladištu dogodilo osam lančanih eksplozija.

- Radi se o klasičnom eksplozivu, 3.500 tona eksploziva lančano je eksplodiralo u magacinima Vojske Srbije. Sada je rano reći, ali verujem da se ne radi o sabotaži, a odgovornost se uvek na kraju ocenjuje- rekao je tadašnji ministar Dragan Jočić i dodao da problem u skladištenju sredstava postoji.

- Problem je što i Vojska Srbije i Ministarstvo unutrašnjih poslova imaju veliku količinu eksplozivnih sredstava koja su nelagerovana ili su lagerovana na adekvatan način ili bi ih trebalo uništiti jer nisu više u upotrebi. Moraćemo da se suočimo s tim.

Nekoliko eksplozija u "Namenskoj" u Lučanima

Tokom 2018. godine, slični incidenti su pogađale fabriku "Milan Blagojević - Namenska" iz Lučana. Najpre su tokom januara te godine, dva radnika dobila pekotine. Zatim je 15. septembara još jedan radnik ostao bez ruke. Skoro mesec dana kasnije, 10. oktobra, u novoj eksploziji lakše je povrđen još jedan radnik.

Ipak, velika tragedija zadesila je ovu fabriku godinu dana ranije, kada je su preminula dva radnika od posledica eksplozije. M.M. (26)  je bio povređen prilikom požara tehnološkog otpada koji se desio 14. jula u fabrici u Lučanima, zajedno s kolegom M.I. (55) koji je preminuo dva dana nakon toga na VMA, navodi B92. Mladić je nekoliko dana kasnije preminuo usled komplikacija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA