≫ 

Posle Mađarske, Hrvatske i Makedonije, indijski soj korone stigao i u Srbiju?

Dupli mutant je najpre u aprilu detektovan u Sloveniji, zatim 28. maja u Mađarskoj, 2. juna u Hrvatskoj, a danas je saopšteno i da je stigao u Severnu Makedoniju

  • 45
Devojka, bolnica, korona virus, kovid 19, respirator Foto: Shutterstock

Posle Mađarske, Hrvatske i Severne Makedonije, u kojima je indijski soj korona virusa detektovan, Telegraf.rs saznaje da je ovaj dupli mutant najverovatnije prisutan i u Srbiji. Izvor Telegrafa.rs iz Kriznog štaba kaže za naš portal da je samo pitanje vremena kada će takozvani mutant virus biti dijagnostikovan.

- On je najverovatnije tu, samo još da se dijagnostikuje - kaže izvor iz Kriznog štaba.

Varijanta virusa SARS-CoV-2 koja ima dve promene na površinskom proteinu, odnosno indijski, zvanično je opkolila našu zemlju.

Najpre je u aprilu detektovan u Sloveniji, zatim 28. maja u Mađarskoj, 2. juna u Hrvatskoj, a danas je saopšteno i da je stigao u Severnu Makedoniju.

Nova varijanta virusa SARS-CoV-2 zabrinula je naučnike koji su joj zbog dvostruke promene na spajk proteinu odmah dali naziv "dupli mutant". Suštinski, izmene na S proteinu slične su kao i kod britanskog soja.

Indijski soj korona virusa daje slične simptome kao i ostali sojevi virusa SARS-CoV-2: povišenu temperaturu, gubitak čula mirisa i ukusa, kašalj, reljefasti jezik (poznat još i kao kovid-jezik), beličaste promene na nokatnoj ploči (poznate još i kao kovid-nokti), umor, glavobolju...

Indijska varijanta koronavirusa B.1.617 pokazuje dve značajne genetske promene u površinskom proteinu: E484Q i L452R. Ove šifre označavaju tačan položaj promene genoma.

Pojedinačne mutacije su poznate već dugo: E484Q je slična varijanti E484K, koja se pojavila u britanskoj, južnoafričkoj i brazilskoj varijanti. A mutacija L452R se već može naći u kalifornijskoj varijanti CAL.20C.

Međutim, u Indiji su se ove dve mutacije pojavile zajedno, zbog čega se često govori o "dvostrukom mutantu". Ta činjenica ne znači nužno da je varijanta dvostruko zaraznija ili opasnija, to tek treba istražiti, a do sada nema podataka.

U svakom slučaju, "dvostruka mutacija" samo je jedan od razloga katastrofalne situacije na indijskom potkontinentu.

Britanski epidemiolog Nil Ferguson. kada se pojavio u Mađarskoj,  rekao je da je mogućnost prenosa indijskog soja korona virusa B.1.617.2 možda malo slabija nego što se prvo strahovalo, ali da bi vakcine mogle biti manje efikasne u ograničavanju njegovog širenja.

- Postoji tračak nade na osnovu nedavnih istraživanja da će, iako se čini da ova varijanta i dalje ima značajan rast, možda ipak usporiti - saopštio za BBC Nil Ferguson, vodeći epidemiolog sa londonskog Imperijal koledža

Po broju potvrđenih slučajeva infekcije, Indija je na drugom mestu u svetu, posle SAD, a po broju umrlih je treća, posle SAD i Brazila.

Prijavljen na više od 50 teritorija

Indijski soj korona virusa zvanično je prijavljen na više od 5o teritorije.

Zvanično u Srbiji samo britanski soj

U Srbiji je inače, do sada zvanično registrovan, pored običnog korona virusa, i britanski soj. On je detetktovan u januaru kod putnice iz Novog Sada koja je u decembru stigla iz Londona.  

Do sada kod nas zvanično nije registrovan nijedan drugi novi soj, pa ni brazilski koji je, takođe, dijagnostikovan u komšiluku.

Inače, u Srbiji se situacija sa korona virusom stabilizovala. Prema poslednjem izveštaju od juče u 15 časova, u našoj zemlji je za dan kovid 19 dijagnostikovan kod  116 osoba od ukupno testiranih 6.247.

Istovremeno je preminulo 8 osoba.

U bolnicama u Srbiji je hospitalizovan 531 pacijent od kojih 26 diše pomoću respiratora.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihajlo

    7. jun 2021 | 14:05

    Je l ima overen pasoš? Nema ovo više nikakve veze sa virusom, sada su bitne samo vakcine i novac.

  • Brundo

    7. jun 2021 | 14:48

    SZO kaze da ljudi moraju zauvek da nauce da zive sa Koronom jer ce ona zauvek da ostane.Jasno je sta hoce.

  • Drago

    7. jun 2021 | 14:43

    Kad nije uspelo sa vakcinama sa jednim izmislice oni još sto jedan samo da uzmu pare i zaludjuju narod! Kakav providan scenario STRAŠNO

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA