KC Vojvodine: Tri transplatacije organa za nedelju dana posle više od 12 meseci pauze

Ove, za Klinički centar Vojvodine, rutinske procedure obavljene su po prvi put u toku 2021. godine

  • 0
Klinički centar Vojvodine, KORONA VIRUS VOJVODINA Klinički centar Vojvodine / Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

U Centru za transplantaciju ćelija, tkiva i organa KC Vojvodine, tokom poslednjih nedelju dana urađene su tri transplantacije bubrega poreklom od živog srodnog davaoca organa, što je prvi put ove godine.

Procedure su obavljene prema planu operacije i svi davaoci i primaoci bubrega su pod kontrolom, sa dobrom funkcijom transplantiranih organa i povoljnim kliničkim posleoperativnim tokom, navedeno je u saopštenju Centra.

- Ove za KC Vojvodine rutinske procedure obavljene su po prvi put u toku 2021. godine, nakon pauze koja je nastala zbog visokog rizika za razvoj korona virusa u poslednjh godinu i po, što je uslovilo privremeni prekid transplantacionih procedura u KCV - navodi se u saopštenju.

Procedure su sprovedene uz maksimalno poštovanje svih mera predostrožnosti i prevencije mogućeg razvoja kovida 19, koje podrazumevaju vakcinaciju davaoca i primaoca, vakcinaciju osoblja uključenog u proces transplantacije, negativne PCR testove, kao i mere striktne izolacije bolesnika, prenosi Tanjug.

- Uz to, od ove nedelje aktiviran je i proces prepoznavanja i dijagnostike potencijalnih davalaca organa od strane preminulih osoba i moždane smrti, što predstavlja ključni momenat za ponovno aktiviranje procesa transplantacije jetre, bubrega, srca i drugih organa uz apsolutno poštovanje volje porodice preminulih osoba i praćenje procedura zasnovanih na zakonu i pravilnicima izdatim od strane Uprave za biomedicinu Ministarstva zdravlja - navode u saopštenju.

Iz Centra poručuju da su nedavne transplantacije matičnih ćelija hematopoeze obavljene na Klinici za hematolgiju KC Vojvodine veoma značajne za lečenje malignih bolesti krvi, te da to ukazuje na normalizaciju režima vrhunskih medicinskih procedura u KC Vovodine, a što će, zaključuju, poboljšati kvalitet lečenja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA