Brže i lakše u kontaktu sa administracijom: Svi podaci građana na jednom mestu

Reforma javne uprave uz podršku Evropske unije

  • 9
e-uprava Marija Obradović/Foto: Ivan Županc

Centralni registar stanovništva jedan je od četiri osnovnih registara na kojima se zasniva razvoj savremene elektronske uprave. Svi lični podaci građana sada se nalaze na jednom mestu - objašnjava direktor Kancelarije za informacione tehnologije i eUpravu Mihailo Jovanović. Kaže da se u Centralnom registru stanovništva nalaze podaci iz trinaest različitih baza podataka pet različitih institucija.

- Dok nije postojao Centralni registar stanovništva te podatke građana smo nalazili u pet različitih institucija. Sada su ti podaci svi na jednom mestu što je neverovatno bitno i za same građane, ali i za razvoj savremene elektronske uprave. U ovom trenutku građanima je omogućeno da vide svoje podatke u Centralnom registru stanovništva preko Portala elektronske uprave i čak da signaliziraju ukoliko vide da neki od tih podataka nije kako valja. Tu se nalaze podaci iz Ministarstva unutrašnjih poslova, podaci iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, podaci iz centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja, podaci iz Katastra i podaci lokalne poreske administracije - navodi Jovanović.

Ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Marija Obradović registar vidi kao alat kojim će državna uprava građanima omogućiti brže, efikasnije i jeftinije izvršenje brojnih administrativnih procedura.

e-uprava Marija Obradović/Foto: Ivan Županc

- Prvi put u Srbiji, građani neće imati potrebu da gube svoje vreme, svoj novac prikupljajući različite potvrde i dokumenta nadležnih organa, već će državni službenici to raditi za njih jednostavnim uvidom u savremeni informacioni sistem. Prilikom razvoja Centralnog registra mi smo primenili su najmodernije tehnologije zaštite podataka od bilo kakve vrste zloupotrebe i neovlašćenog pristupa - kaže ona.

Da biste pristupili registru neophodno je da se na bezbedan način prijavite preko portala E-Uprave.

e-uprava Mihailo Jovanović/Foto: Ivan Županc

- To znači da može da pristupi portalu ili sa kvalifikovanim elektronskim sertifikatom ili sa mobilnim telefonom, dakle da potvrdi svoj identitet sa mobilnim telefonom, jer su to jedini bezbedni načini pristupa Centralnom registru stanovništva. Tada će mu se pojaviti opcija pregleda ovih podataka i građani na jednostavan način pristupaju svim ovim podacima iz trinaest različitih registara. Ali mnogo je bitnije da tim podacima sada polako kreću da pristupaju i državne institucije tako da uvek imaju ažurne podatke o građanima što će nam omogućiti razvoj naprednih usluga elektronske uprave. Pravi primer za to je skoro donet Zakon o socijalnoj karti koji će se u potpunosti osloniti na Centralni registar stanovništva gde ćemo po prvi put u tom segmentu socijalne zaštite imati sve podatke o svim davanjima i imaćemo mnogo pravedniji sistem socijalnih davanja - objašnjava Mihailo Jovanović.

Centralni registar stanovništva deo je celokupnog procesa reforme javne uprave, koja se u Srbiji sprovodi uz podršku Evropske unije.

- Svi podaci Centralnog registra stanovništva se čuvaju u Državnom data centru po svim tehničkim i bezbednosnim standardima. Od skoro je pušten i Data centar u Kragujevcu tako da se kopije podataka nalaze i u Kragujevcu, a u oba ova Data centra primenjujemo najviše standarde pristupa podacima, čuvanja podataka, tako da građani ne moraju da brinu za bezbednost i sigurnost svojih podataka - kaže direktor Kancelarije za informacione tehnologije i eUpravu Mihailo Jovanović.

Direktna korist za građane, jer Centralni registar stanovništva omogućava da se svi njihovi lični podaci nalaze na jednom mestu i olakšavaju izvršavanje prava i obaveza u kontaktu sa državnom administracijom.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 😂😂😂

    11. jun 2021 | 11:12

    Aj prestanite da nas za**bavate.Sledi nam plaćanje kurseva da se ulogujemo u to zamešeteljstvo, i uz to i preskup internet kod provajdera koji deru sa nikakvim kvalitetom veze i brzinom protoka.

  • Mile

    11. jun 2021 | 09:13

    A Mihajlo ka na omotu ua ploču!😂

  • Map

    11. jun 2021 | 13:23

    A da bi se registrovao i imao nekakvu korist od toga obican gradjanin posebno mi stariji morali bi da zavrsimo fakultet informatike,pristup prekomplikovan

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA