Noćna sedeljka u Čačku pre sto godina koštala je 2 dinara: Nije bilo korone, a ni bančenja bez globe

Od meraklija koji su zaboravili na sat i naplaćivanih taksi, novac je išao gradsku kasu

  • 0
Taksa Foto: RINA

Da ste se rodili u Čačku pre nešto manje od stotinu godina, pravo na slobodno kretanje u noćnim časovima bilo bi vam uskraćeno, ako ne platite određenu naknadu.

To što ste punoletni i stasali da se brinete sami o sebi ne bi vam ništa pomoglo ako vas zateknu u krčmi posle 11 sati uveče i po zakonu su svakom takvom gostu naplaćivali taksu od dva dinara za noćnu sedeljku.

- Današnje ograničenje noćnog sedenja uzrokovano je, svi znamo, epidemijom korone, a ono s početka prošlog veka bio je pokušaj Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, da budzet popunjava globeći noćobdije. Jednostavna računica: ko ima para da se gosti do iza ponoći, može da ubaci neki dinar i u državnu kesu - kazao je za RINU Gvozden Otašević dugogodišnji novinar Politike.

Od meraklija koji su zaboravili na sat i naplaćivanih taksi, novac je išao gradsku kasu i od njega je finansirana gradnja vodovod i kanalizacija, po zapovesti tadašnjeg Ministarstva finansija Kraljevine SHS.

Pošto se na kviti sačuvanoj iz 1928. godine vidi da je to čak 315. naplaćena globa za noćno sedenje u ovoj kasabi, moglo bi se pogrešno zaključiti da je Čačak u to vreme bio mesto noćnih klubova. Pre će, svako, biti da smo mi kafanski narod jer je čitav čačanski okrug, dakle računajući i sela, imao tek 12.000 stanovnika.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA