≫ 

3 nedelje od strašnog zlostavljanja dečaka u Bačkom Jarku: Učenici navodno kažnjeni, nejasno je kako

Dva učenika 8. razreda 18. maja seksualno su zlostavljala sedmaka u dvorištu škole i to snimala, a protiv njih su podnete krivične prijave

  • 3
Osnovna škola Foto-ilustracija: os-slavkorodic.edu.rs, Shutterstock

Prošle su 3 nedelje od stravičnog događaja u Bačkom Jarku, kada su dva učenika Osnovne škole "Slavko Rodić" seksualno zlostavljala đaka, dečaka sa smetnjama u razvoju, godinu dana mlađeg od njih. Osuda javnosti koja je bila zgrožena nad ovim činom nije izostala, a ipak, posle više od 20 dana, ostalo je nejasno na koji način su ti đaci kažnjeni.

Kako bismo dobili informaciju u vezi sa tim kako je škola "Slavko Rodić" sankcionisala svoje đake protiv kojih je, podsetimo, podneta krivična prijava, pitali smo direktorku jesu li dečaci kažnjeni.

- Naravno da su kažnjeni, procesuirani su po Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, prema članu 111 onako kako sleduje. Škola je preduzela apsolutno sve u skladu sa zakonom i protokolom - navela je direktorka za naš portal.

Na pitanje na koji način su deca kažnjena, da li su izbačena iz škole, naša sagovornica je navela da "deca idu u školu", jer "imaju pravo na obrazovanje i ne mogu da se izbace".

Takođe, na naš komentar da učenici mogu da budu prebačeni u drugu školu, direktorka nije želela da daje izjave.

- Zaista jako žurim, ne mogu, zaista ne mogu, doviđenja, evo čekaju me, zovu me - rekla je kratko direktorka koja je na početku našeg razgovora navela da joj počinje sednica.

Inače, nije želela ni da objasni šta tačno stoji u članu 111 Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, prema kojem su, kako je istakla, deca kažnjena.

A u članu 111 ovog Zakona, pored definicija vrsta nasilja, stoji:

- Ustanova je dužna da nadležnom organu prijavi svaki oblik nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja u ustanovi počinjen od strane roditelja, odnosno drugog zakonskog zastupnika ili trećeg lica u ustanovi.

Protokol postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje i zlostavljanje, sadržaj i načine sprovođenja preventivnih i interventnih aktivnosti, uslove i načine za procenu rizika, načine zaštite od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, propisuje ministar.

Bliže uslove o načinima prepoznavanja neverbalnih oblika zlostavljanja dece i učenika od strane zaposlenog za vreme nege, odmora, rekreacije i drugih oblika vaspitno-obrazovnog rada, propisuje ministar.

Tri moguće kazne

Kako je ranije za Telegraf.rs ispričao advokat Ivan Simić, učenici koji su seksualno zlostavljali sedmaka, mogu da budu kažnjeni na tri načina. Jedna od mera je sudski ukor, što je najblaže što mogu da dobiju za ta dela, a nalik je školskom ukoru.

Druga je pojačani nadzor organa starateljstva, što znači da bi socijalni radnici obilazili porodicu, razgovarali sa roditeljima koji moraju da budu saslušani, da se vidi da li oni uopšte mogu da nastave da čuvaju i vaspitavaju decu.

Treća mera koja bi mogla da se propiše osmacima koji su seksualno zlostavljali učenika 7. razreda zavodskog je karaktera, navodi advokat.

- Sud na osnovu svih činjenica u ovom slučaju može da donese odluku prema kojoj će ti učenici ići u vaspitno-popravni dom - objasnio je advokat.

Podsetimo, 18. maja su, u školskom dvorištu, dva đaka 8. razreda terala mlađeg učenika da ih oralno zadovoljava, sve to snimala, a onda delila prijateljima preko društvenih platformi, posle čega je taj stravičan čin dospeo u javnost.

Direktorka škole slučaj je sutradan prijavila policiji. Protiv dvojice maloletnika podnete su krivične prijave, a kako su mediji preneli, njihovim roditeljima će biti određeni voditelji slučajeva Centra za socijalni rad Temerin.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je posle uvida u stanje i analize, dalo preporuke upravi škole da se za svaki slučaj izvrši interni nadzor i ispita eventualna odgovornost zaposlenih iako takvih indicija nije bilo. Takođe, naloženo je da se podigne nivo bezbednosti i prevencije na nivou škole.

Video: Potresne scene: Deca vezana za radijatore i nameštaj u zavodu Pazarić

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bb

    9. jun 2021 | 13:23

    Strasno! Treba insistirati na odgovru, KAKO su kaznjeni ti, buduci kriminalci?

  • Pp

    9. jun 2021 | 13:25

    Kakvi su nam prosvetni radnici, sudstvo pa i roditelji nije čudo što su nam i deca toliko izopačena i bezosećajna. Prvenstveno prosvetni radnici svake godine štrajkuju a imaju nenormalno velike plate za rad, rezultate i odgovornost koju su pokazali. Štite ološe a decu čiji roditelji nemaju pare ili veze šikaniraju. Ako roditelji nemaju pa privatne časove ne postoji nikakva šansa da nešto nauče u školi, koliko je kvalitetan rad nastavnika.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA