Srbi i dalje prvi u Evropi po broju ličnog naoružanja

Od evropskih zemalja najviše prijavljenog oružja po stanovniku imaju Srbija i Crna Gora, koje su na listi organizacije "World population review" podelile peto i šesto mesto, sa 39,1 komada ličnog naoružanja na 100 stanovnika

  • 18
Veljko Belivuk, Velja Nevolja, Marko MIljković, Ritopek, zaplenjeno oružje Ilustracija, Foto: MUP Srbije

Prema podacima nezavisne organizacije "World population review" sa sedištem u SAD-u za 2021. godinu, od evropskih zemalja najviše prijavljenog oružja po stanovniku imaju Srbija i Crna Gora, koje su na listi podelile peto i šesto mesto, sa 39,1 komada ličnog naoružanja na 100 stanovnika.

Sjedinjene Američke Države su prve u svetu po broju ličnog vatrenog naoružanja, sa čak 120,5 komada oružja na stotinu stanovnika, navodi se u izveštaju.

U rukama civila u SAD-u je gotovo 394 miliona komada oružja legalno prijavljenog, što znači da je više oružja nego ljudi, jer prema podacima WPR-a, populacija SAD-a broji gotovo 333 miliona stanovnika, prenosi Tanjug.

Na stranici organizacije se navodi da mnogi građani u SAD-u nemaju oružje, dok, s druge strane, mnogi poseduju više komada.

Na drugom mestu te liste, posle SAD-a su Foklandska ostrva sa 62,1 komada oružja na 100 stanovnika, na trećem mestu je Jemen sa 52,8 komada naoružanja, a na četvrtoj poziciji je Nova Kaledonija (42,5 komada).

Sedmo i osmo mesto dele Urugvaj i Kanada sa po 34,7 komada oružja, na devetoj poziciji je Kipar (34), a na desetoj Finska (32,4 komada).

Bosna i Hercegovina je na 13. mestu sa 31,2 komada civilnog naoružanja na 100 stanovnika.

Kada se pogleda ukupan broj komada oružja, može se videti da stanovnici Srbije imaju 2.719.000 komada oružja, Crne Gore 245.000, a u BiH taj broj iznosi 1.185.000.

Ovi podaci odnose se samo na oružje koje je uredno prijavljeno nadležnim institucijama, dok se broj onog neprijavljenog tj. ilegalnog ne može sa sigurnošću utvrditi, jer o njemu ne postoji nikakva zvanična evidencija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Balkanski Spijun

    11. jun 2021 | 17:27

    Cudi me da nemamo i vise.Jer okupatora je svakim danom sve vise i vise.Na sve nacine pokusavaju da uruse Pravoslavlje.A i Srbija je poslednji pravi Bastion Pravoslavlja na Balkanu.

  • M48

    11. jun 2021 | 17:41

    Nije tačno. U Švajcarskoj svaki vojni obveznik ima lično naoružanje kod kuće. Kod nas se Šutanovac proziva za uništenje oružja a evo i ovi sada donose takve zakone da se legalni vlasnici oružja nateraju da ga se odreknu. Retki su primeri da je neki zločin počinjen legalnim oružjem a nelegalnog ima bar deset puta više. Ja ću svoje legalno oružje da predam policiji jer neću da plaćam razne dažbine, ali ću ga predhodno onesposobiti za upotrebu.

  • Brundo

    11. jun 2021 | 17:36

    Oruzje je razlika izmedju slobodnog coveka i roba.Rob nema oruzje.Ali da se ukine porez na oruzje to mora jer ispada da se placa porez na licnu bezbednost.Na citavom svetu se porez na oruzje placa jos samo u Republici Srpskoj i nigde vise.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA