≫ 

Zaštitnik građana: Pandemija je dodatno otežala položaj dece žrtava radne eksploatacije

- Deca koja su prinuđena da fizički rade, pre svih "deca ulice", izložena su mnogobrojnim rizicima koji štete njihovom zdravlju i psihofizičkom razvoju - rekao je zaštitnik građana

  • 0
IZLOZBA BESKUCNICI FOTOGRAFIJE Foto: Tanjug/Jugoslav Nikolić

Zaštitnik građana Zoran Pašalić naglasio je danas, povodom 12. juna - Međunarodnog dana borbe protiv dečjeg rada, da je pandemija virusa Kovid-19 dodatno otežala položaj dece koja su žrtve radne eksploatacije, posebno dece koja žive i rade na ulici, i učinila ih gotovo nevidljivima za nadležne organe ali i za celo društvo.

Deca koja su prinuđena da fizički rade, pre svih "deca ulice", izložena su mnogobrojnim rizicima koji štete njihovom zdravlju i psihofizičkom razvoju. Pandemija je uvećala te rizike i dovela ih u situaciju da su, u zavisnosti od epidemioloških mera zaštite, bili skoro nevidljivi za društvo u teškoj situaciji - rekao je Pašalić.

Pašalić je naveo da se rešenje problema sa kojima se suočavaju deca žrtve radne eksploatacije nalazi u utvrđivanju i otklanjanju uzroka zbog kojih su deca izložena fizičkom radu, tačnije da li je u pitanju siromaštvo u kojem žive pa na taj način jedino stiču prihode ili je u pitanju zloupotreba dece i trgovina ljudima.

Svi nadležni organi treba da se uključe u otklanjanje uzroka, od nadležnog Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, Ministarstva unutrašnjih poslova ali i centara za socijalni rad koji treba da obezbede podršku porodicama za izlazak iz siromaštva ili za jačanje roditeljskih kapaciteta, rekao je Pašalić.

- Po pitanju dečjeg rada, ne treba zanemariti položaj dece u ruralnim sredinama i zloupotrebu njihovog rada u poljoprivredi, što se često smatra kao deo tradicionalne kulture. Sve to je posledica nepoznavanja i nerazumevanja pojave, isključenosti dece i nedostupnosti usluga - smatra Zaštitnik građana.

Pašalić i od Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, koje je preuzelo deo nadležnosti Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kojem je prethodno uputio takav zahtev, traži da stavi van snage radni nalog upućen pre tri godine svim centrima za socijalni rad u Srbiji prema kojem su, između ostalog, dužni da decu koja žive i rade na ulici po hitnom postupku oduzimaju od roditelja i pokreću sudske postupke za oduzimanje roditeljskog prava.

Takav nalog je, kako je prošle godine utvrdio Zaštitnik građana, suprotan Konvenciji o pravima deteta Ujedinjenih nacija a centre za socijalni rad usmerava na nezakonito postupanje. Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je 2020. godine odbilo da postupi po preporuci Zaštitnika građana za ukidanje ovog naloga.

Video: Preporuka je da mladi od 16-18 goddina prime Fajzer vakcinu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA