Uklonjena živina sa deset farmi na KiM zbog ptičjeg gripa

H5N8 obično ne zaražava ljude

  • 0
pile, pilići

Foto: Unsplash

Pre nekoliko nedelja potvrđeno je prisustvo ptičjeg gripa H5N8 na Kosovu i Metohiji, a dosad je uništeno oko deset farmi, rekao je član Agencije za hranu i veterinu (AHV) Ljamir Tači.

AHV je izvestila da su testirani uzorci u laboratoriji za hranu i veterinu otkrili prisustvo pticijeg gripa virusa tipa A, podtipovi H5 i N8 (ptičiji grip H5N8), preneo je Košev.info.

"Dosad je uništeno oko deset farmi, uglavnom farmi domaćinstava na kojima je, nakon uzimanja uzoraka, utvrđen pozitivan test na ptičji grip H5N8", rekao je Tači za "Telegrafi".

Tači je ukazao na to da su slučajevi pticjeg gripa potvrđeni u većini kosovskih opština, uključujući Prizren, Orahovac, Srbicu, Mitrovicu, Mališevo i nekoliko drugih opština.

Dodao je da su inspetkori na terenu i da pronalaze farme sa inficiranom živinom na kojima se obavljaju sve usluge, uključujući odlaganje mrtvih ptica, a da su prisutni na farmi pod nadzorom službenih veterinara, uz poštovanje biosigurnosnih mera.

Prema SZO, grip H5N8 je podtip virusa gripa A (zvanog ptičji grip), koji je veoma smrtonosan za divlje ptice i živinu.

H5N8 obično ne zaražava ljude.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA