≫ 

Bojan imao 600 zvanica pod šatrom, a sada se svadbe vraćaju: Parking livada, hrana, piće neogranično

Decenijama unazad pre pojave kristalnih sala i raznih raskošnih vila za proslave, srpski narod okupljao se upravo po šatrama, slavlje je trajalo do zore a nekada i po tri dana

  • 9
Gornji Milanovac, šatradžije

Svadba Foto: RINA

Nakon što je korona otkazala na hiljade veselja širom zemlje, Srbi su sada konačno dočekali svojih pet minuta. Koliko imaju posla, matičari u Gornjem Milanovcu jedva da mogu da postignu da venčaju sve one koji su tako dugo čekali da se situacija stabilizuje. Mnogi su se ovog proleća vratili tradiciji, pa su se odlučili da svoje važne datume proslave ispod čuvene šatre.

- Sedam dana pre veselja se postavlja šatra, već od tada se kreće sa veseljem u kući. Gazda namerno pravi da to bude subota da bi gosti što duže ostali i imali vremena u nedelju da se odmaraju. Ne bi trebalo samo da čekaju da dođe i prođe torta, već da se opuste i uživaju uz merak i muziku - kazao je za RINU Milan Tomović, domaćin veselja pod šatrom.

Iako ženske zvanice rizikuju da im se štikle zaglave u blatu, mnoge su pogodnosti kad dođete na veselje ispod šatre. Planinski vetar pravi promaju, pa je uvek prijatno i sveže, parking vam je prostrana livada i retko će da se desi da vas neko "zagradi", a hrana i piće u neograničnim količinama. Domaćini uvek brinu da gosti imaju svega.

- Volim što pravim pod šatrom, jer sam ovde odrastao. Došlo je oko 600 zvanica , ovde mi je dedovina i ne planiram nigde sa ognjišta da idem - kazao je slavljenik Bojan Tomović.

Decenijama unazad pre pojave kristalnih sala i raznih raskošnih vila za proslave, srpski narod okupljao se upravo po šatrama, slavlje je trajalo do zore a nekada i po tri dana.

Video: Prizor koji dugo nismo videli: Požegom prošla svadbena kolona

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Acke

    14. jun 2021 | 17:18

    Ja na svadbu i ne idem ako nije pod šatrom.

  • Daca

    14. jun 2021 | 18:39

    Samo na 2 svadbe sam bila pod satorom,mogu vam reci da nema boljih nego tako.Muzika,ice,pice,a za provod da ne pricam.

  • J...

    14. jun 2021 | 16:58

    Cekajte malo!!znaci u satorima moze!pa sto ne kazu javno da se presaltamo cas!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA