Profesor Lalić: Još nismo ozbiljno shvatili šta nam se dešava, nismo osetili ovu epidemiju kao rat

- Jesmo u poboljšanju, ali ne treba zaboraviti da smo to malo počeli da delimo po fijokama na bolest, na ekonomski razvoj, na socijalne događaje i to je sad kao sve isto - istakao je dekan Medicinskog fakulteta, prof. dr Nebojša Lalić

  • 5
Nebojša Lalić

Printskrin: RTS

Dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu prof. dr Nebojša Lalić kaže da još nismo ozbiljno shvatili šta nam se dešava, da jesmo u poboljšanju kada je reč o epidemijskim brojevima, ali da i dalje imamo trocifren broj zaraženih korona virusom na dnevnom nivou. Napominje da vakcina nije lek, ali da je ona jedan od najmoćnijih sredstava napravljenih u civilizaciji koji može da spasi život.

Nebojša Lalić je gostujući u Dnevniku RTS-a rekao kako misli da mi još nismo ozbiljno shvatili ono što nam se dešava.

- Svi žudimo za onim normalnim životom kakav je bio i što vreme duže prolazi taj osećaj je mnogo jači. Ali, nismo osetili ovu epidemiju kao rat ili kao opsadno stanje. Jednostavno nismo hteli to da prihvatimo i priznamo. Nismo hteli to da priznamo u smislu prekida izolacije i ostalih stvari. Mi trenutno nemamo situaciju da možemo da se opustimo - naglašava Lalić.

Navodi da imamo svaki dan trocifren broj zaraženih.

- Jesmo u poboljšanju, ali ne treba zaboraviti da smo to malo počeli da delimo po fijokama na bolest, na ekonomski razvoj, na socijalne događaje i to je sad kao sve isto. Kao da ta epidemija nije bila prisutna i zaboravili smo na inicijalnu definiciju epidemije, a to je nula slučajeva mesec dana. Vidite koliko smo daleko od toga -  istakao je Lalić.

Ne bi, kaže, rekao da se mladi plaše vakcine, nego se sve to gleda kao neki nestvarni film u kome će sada neke najneverovatnije hipoteze da se ostvare.

- A zaboravljena je osnovni klasični smisao vakcine, da je vakcina jedan od najmoćnijih sredstava napravljenih u civilizaciji koji može da spasi život. Sa druge strane, moramo da priznamo da nismo kao društvo imali dovoljno snage da tu informaciju svima baš približimo - kazao je Lalić.

Studenti Medicinskog fakulteta imaju svest o vakcini

 

Napominje da je situacija na Medicinskom fakultetu dobra i da su se studenti odazvali vakcinaciji.

- Mi smo računali da imamo između 60 i 70 odsto kompletno vakcinisanih studenata četvrte i pete godine i da se bližimo tom procentu što se tiče nižih godina, što znači da oni imaju tu svest o vakcinaciji - rekao je Lalić.

Navodi da na Medicinskom fakultetu neće biti ekskurzija, a što se tiče okupljanja to je, kaže, širok pojam.

- Nisam video zaključke Kriznog štaba i čini mi se da se zadržala distanca i sve epidemiološke mere da bi se sprečili kontakti. Mislim da je to najvažnije, pa je i broj u funkciji toga - napominje Lalić.

Naglašava da je tu vakcina najvažnija.

- Treba biti potpuno iskren, vakcina nije lek za kovid, ona je samo ogromna pomoć da se kovid bolje prevaziđe. Vakcini treba dati prostora, omogućiti da radi tako što ćemo se pridržavati svih mera kao i pre vakcine. To zvuči obeshrabrujuće, monotono, suvo, možda nerealno, ali mi se nalazimo u jednom ratu i taj rat moramo dobiti - zaključio je Lalić.

Video: Gojković: Imamo stagnaciju u odnosu na broj novozaraženih

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovan

    15. jun 2021 | 08:03

    Sta je to kovid?

  • Boža zemunac

    15. jun 2021 | 09:30

    Profesore poklanjam ti svoju vakcinu velikodušno.Pa se pelcuj do mile volje i nosi masku do sudnjega dana.

  • Nena

    15. jun 2021 | 08:56

    Potpuno razumno rečeno gospodine Lalić. Nisu svi dorasli da tako razmisljaju, dok ih lično ne pogodi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA