≫ 

Zvanično nam stiže leto: Evo kad će biti najduži dan i gde možete videti "dvostruki izlazak Sunca"

Ovaj "zakasneli" i dvostruki izlazak Sunca se događa zbog specifične strukture horizonta i njegove velike ugaone visine

  • 0
Izlazak sunca u Novom Sadu

Izlazak sunca u Novom Sadu / Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Kako pokazuju astronomski proračuni koje daje NASA, ove godine leto će na severnoj Zemljinoj hemisferi početi u ponedeljak, 21. juna u 4:31 po srednje-evropskom vremenu, odnosno u 5:31, po letnjem računanju, koje važi u Srbiji.

Tada će Sunce biti tačno iznad severnog povratnika i to će biti najduži dan u godini, Sunce će najranije izići a najkasnije zaći. Izlazak Sunca će na horizontu dostići svoj najveći otklon od istoka prema severu, piše Politika.

Ako nebo bude vedro, na arheološkom lokalitetu Lepenski Vir, ponovo će moći da se posmatra neobičan fenomen. Naime, Sunce će izaći dva puta. Pojaviće se najpre u uzanoj pukotini na severoj padini vulkanske planine Treskavac u 6:06 po srednje-evropskom vremenu. Dva minuta kasnije, zakloniće se iza masiva stene i biti skriveno oko četiri minuta, da bi nakon toga ponovo izašlo na zaravnjenom vrhu Treskavca, gde će se pojaviti u punom sjaju.

Kako se navodi, ovaj "zakasneli" i dvostruki izlazak Sunca se događa zbog specifične strukture horizonta i njegove velike ugaone visine. Tako, Lepenski Vir je postao mesto sa koga se najlakše i najpreciznije može odrediti početak leta, bez ikakve opreme i proračuna. Uz minimalno pomeranje od glavne tačke posmatranja, fenomen se može posmatrati i u nedelju 20. juna i u utorak, 22. juna, navodi se u saopštenju Društva za arheoastronomska i etnoastronomska istraživanja "Vlašići" Beograd.

Fenomen dvostrukog izlaska Sunca se može posmatrati iz Muzeja Lepenskog Vira i sa uskog platoa ispred Muzeja. Muzej će biti otvoren za posetioce. Zbog specifične epidemiološke situacije u vezi sa pandemijom Kovid 19, neće biti nikakvih drugih manifestacija, koje bi zahtevale okupljanje većeg broja ljudi. U slučaju oblačnog vremena, biće prikazan filmski snimak dvostrukog izlaska Sunca, čiji je autor Mirko Babić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA