Etički odbor Lekarske komore Srbije o profesoru Nestoroviću: Da li je izjavama povredio kodeks?

Zahtev da se utvrdi da li je prof. dr Nestorović prekršio kodeks lekara, pokrenula je grupa profesor Medicinskog fakulteta

Prof. Dr Branimir Nestorović Foto: Nikola Tomić

Etički odbor Lekarske komore Srbije održao je sednicu na kojoj je bilo više tačaka dnevnog reda, a jedna od njih se ticala i izjava profesora Branimira Nestorovića, pa su se članovi odbora izjašnjavali da li je on svojim nastupima i postupcima, kao član Kriznog štaba za suzbijanje kovida 19, prekršio etički kodeks.  

Kako saznajemo, na sednici održanoj polovinom juna, utvrđeno je da profesor Nestorović nije prekršio etički kodeks.

- Konstatovano je da su njegove izjave mogle da budu protumačene pogrešno, da nekoga dovedu u zabludu ili izazovu nedoumicu, što zavisi od osobe koja ga sluša,  ali i da on ima pravo slobode govora. Naravno, još jednom je apelovano na sve lekare, kao što je i prošle godine u aprilu, da moraju da vode računa o svojim izjavama - kaže izvor Telegrafa.   

Zahtev da se utvrdi da li je prof. dr Nestorović prekršio kodeks lekara, pokrenula je u aprilu prošle godine grupa profesora Medicinskog fakulteta.

U dopisu Etičkom odboru Lekarske komore Srbije, grupa profesora Medicinskog fakulteta u Beogradu je navela nekoliko Nestorovićevih izjava, a između ostalog su podsetili i na nastup profesora na konferenciji za medije 26. februara, da je "korona najsmešniji virus".

Etički odbor, inače, nema pravo da izriče sankcije, ali da su pronađeni u ovom slučaju elementi koji se kose sa profesionalnom etikom, mogao bi da se pokrene postupak pred Sudom časti Lekarske komore Srbije, koji ima pravo da oduzima licence. 

Video: Nestorović: Neću više da zbijam šale na temu korona virusa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Svevid

    21. jul 2021 | 14:46

    Pa mogu svi da mu pljunu pod prozor!! Dr Nestorović govori samo ono što drugi ne smiju na glas ili su dobili dobar keš za to!

  • 🦂

    21. jul 2021 | 15:11

    Etički odbor Lekarske komore Srbije da se uključi u slučaj nestalih beba iz porodilišta!

  • zac

    21. jul 2021 | 14:52

    Ono Sto govori dr.Nestorovic to isto govore i mnogi drugi lekari sirom sveta , samo sto oni ne rade za lobiste.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA