≫ 

U MUP gotovo nemoguće do termina za vađenje dokumenata: Ako lična zastari, kazna do 30 dana zatvora

Samo tokom ponedeljka izdat je rekordni broj ličnih dokumenata, 9.139 pasoša i 3.164 ličnih karata

Lična karta termini 1

Foto: Telegraf/Printskrin: E-uprava

Ovo leto počelo je ogromnom navalom na termine za izdavanje ličnih dokumenata. Svi koji su se setili da im pasoš ili lična karta ističu, neprijatno će se iznenaditi kada uđu na sajt e-uprave i pokušaju da rezervišu termin na svojoj opštini... Svi termini u narednih mesec dana zauzeti su.

Put se da odložiti, ali lična karta koja je istekla mora da se zameni. Posebno to brine ljude koji se više kreću, a naročito vozače, koji su češće u kontaktu s policijom. Jer, kazne su paprene - po slovu zakona i do 50.000 dinara ili 30 dana zatvora.

A 30 dana je i maksimalni period za zakazivanje termina unapred. I, kada danas pogledate termine za 16. jul, na primer za PU Zemun, svi su zauzeti. Kako listate datume, samo vam izlaze ispisi "zautet termin". I tako je, kažu oni koji su probali, gotovo za svaku opštinu.

- Jedino da svako jutro otvarate termine i da vidite za 30 dana da li ima neki slobodan. Ja sam u maju zakazala za jun... - priča nam jedna sugrađanka.

Posebno su nervozni oni kojima ističe lična karta - ne samo što rizikuju da budu kažnjeni, već ništa ne mogu da urade od poslova, jer lična karta se traži i u banci, na poslu, za ostvarivanje mnogih drugih prava...

- Od kraja maja tražim termin i nikad nema slobodno. Kada se i "otvori" neki datum, a taj datum je tek za više od mesec dana, program izbaci da je termin moguće zakazati samo 30 dana unapred. Danas ima termin za 19. jul, ali ne da mi da ga zakažem, 19. juna će svi već biti zauzeti. Nije mi jasno ko je to zakazao, ako ne može više od 30 dana unapred - ispričala nam je Ana.

Nije nemoguće pretpostaviti i da ljudi masovno zakazuju, kako ne bi propustili termin, ali je pitanje da li će se pojaviti tog dana. Zato, imate mogućnost i da odete pravo u stanicu, ali... Za to će vam trebati 2 slobodna dana - jedan za podnošenje zahteva, a drugi za prijem dokumenata, priča nam Olja.

Zakazivanje e uprava

Foto: Printscreen

- Ja sam odustala od zakazivanja. Ja sam novi pasoš radila. Išla sam rano ujutru i čekala satima i satima. Za podizanje sam uzela još jedan slobodan dan, jer se i to čeka, ali sam tada dobro prošla, samo dva sata sam čekala. Uglavnom, isplaniraj slobodne dane i porani, ako mene pitaš - kazala nam je.

Neki su na spomen ovog problema raskolačili oči.

- Ali, već smo rezervisali more, a pasoš je istekao ženi. I šta sad? - pita se jedan sugrađanin.

Čekati u redu - strpljivo, kao u stara vremena. A tako se, kaže nam jedna Lozničanka i Lazarevčanka, još radi u njihovim opštinama, jer zakazivanje za njih i ne postoji.

- Od 3 ili 4 ujutro prave se redovi, tako se vade dokumenta kod nas - pričaju.

Zakon je zakon, pa, bolje čekanje od 3 ujutro, nego 30 dana zatvora.

Da je velika navala na lična dokumenta, potvrđuje i MUP.

- Ministarstvo unutrašnjih poslova ukazuje da je u prvoj polovini ovog meseca u odnosu na isti period 2019. godine, pre izbijanja pandemije Korona virusa, broj zahteva za izdavanje ličnih dokumenata, pasoša i ličnih karti građana veći za 40 odsto. Od početka meseca u svim policijskim upravama i stanicama u Srbiji dnevno se podnosi u proseku oko 10.000 zahteva, a osim toga svakodnevno oko 8.500 građana dođe u policijsku stanicu da podigne lična dokumenta, pasoše i lične karte - navode u MUP.

U ponedeljak je bilo pravo usijanje na šalterima MUP. 

- Samo tokom ponedeljka izdat je rekordni broj ličnih dokumenata, 9.139 pasoša i 3.164 ličnih karata. Da bismo unapredili rad i ubrzali proces, a time i građanima omogućili da efikasnije dođu do ličnih dokumenata, povećan je broj šaltera sa 390 na 480, a u najopterećenijim policijskim stanicama produženo je i radno vreme. Napominjemo da usled epidemiološke situacije, veliki broj građana nije pravovremeno produžio ili zamenio lična dokumenta, zbog čega je ove godine znatno povećan broj zahteva - dodaju u Ministarstvu.

Preostaje još samo jedno rešenje, a to je da bez odlaganja krenete da zakazujete svoj termin, ali očito da će to biti moguće samo tako što u ponoć čekate da se otvori novo polje i brže bolje kliknete na njega.

- Ministarstvo unutrašnjih poslova preduzelo je sve mere kako bi efikasno odgovorilo na povećane zahteve građana i poziva ih da na vreme provere važnost svojih putnih isprava i ličnih dokumenata i pravovremeno podnesu zahtev za izdavanje novih, ne čekajući zadnji trenutak, pred istek dokumenta, da to učine.

Povodom ovog problema obratili smo se MUP za dodatne odgovore na pitanja šta treba da učine oni kojima ističe lična karta, a nisu u mogućnosti da zakažu svoj termin do njenog isteka i da li će oni biti kažnjavani. Odgovore do objavljivanja ovog teksta još nismo dobili.

Video: Kako izvaditi novi pasoš bez previše stresa?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • CH

    17. jun 2021 | 11:56

    Ima država,recimo gde pošaljes sms i ličnu kartu ti donesu na kućnu adresu.Ali oni nisu lideri u regionu aaahhaaa. . .

  • Vojislav

    17. jun 2021 | 11:48

    Digitalna Srbija?! Zar je problem otvoriti vise saltera i zaposluti ljude na odredjeno makar do septembra?

  • Sneza

    17. jun 2021 | 11:47

    To je samo tako u drzavama lidera regiona, nisu u stanju da vam izdaju licna dokumenta na vas zahtev i ako se ista ne dele gratis vec placaju a itekako su u stanju da naplate kazne. Kad ce konacno ti redovni izbori ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA