≫ 

Šta je Net Patrola i kako uočiti predatora? Zlostavljači na internetu dovode do poremećaja kod dece

Depresija, anksioznost, poremećaji u ishrani i samoubistvo povezani su sa uznemiravanjem dece u periodu odrastanja koji je presudan kod formiranja ličnosti. Posledice nisu samo vezane za mentalno zdravlje, već mogu biti i društveno-ekonomske

  • 1
Dete, deca, devojcica, kompijuter, kompjuter, laptop, lap top, internet, računar, facebook, fejsbuk Foto: Profimedia/Alamy

Sve se više govori o tome kako da zaštitimo decu na ulici od onih koji nameravaju da im naude, ali ono što treba da se uzme u obzir jeste da nasilje, zlostavljanje i uznemiravanje može da se vrši i putem interneta, te je vrlo bitno da znamo kako decu da zaštitimo i "na mreži" i kome da se obratimo ukoliko dete trpi zlostavljanje putem interneta ili naiđemo na snimak nasilja ili zlostavljanja.

Neki će se u ovakvim slučajevima možda pre obratiti nekoj organizaciji, nego direktno policiji. Upravo tim poslom zaštite dece na internetu godinama unazad bavi se Net Patrola, koja je i danas aktivna kako bi obezbedila bezbedniju budućnost dece putem stvaranja mogućnosti prijave ukoliko neko uoči sumnjiv sadržaj na internetu.

- Net Patrola nudi građanima mogućnost da anonimno ili predstavljajući se prijave sumnju na ilegalan sadržaj koji se odnosi na seksualno iskorišćavanje dece na internetu. Građani mogu da prijave štetan sadržaj popunjavanjem onlajn obrasca na našem sajtu. Nakon dobijanja prijave, tim Net patrole će uraditi procenu i, ukoliko se utvrdi da je sadržaj ilegalan, prijavu proslediti nadležnim državnim organima i, ukoliko je potrebno, internet provajderu radi uklanjanja istog sa interneta - kaže za "Telegraf" Ružica Radović, psiholog iz Fondacije "Tijana Jurić", u okviru koje radi Net Patrola.

Broj dece i mladih koji svakodnevno koriste internet je u stalnom porastu, i u svetu i kod nas. Internet je necenzurisani izvor informacija koji nije uvek primeren deci.

- Potencijalni rizici mogu biti: prevremeno, prekomerno korišćenje i zavisnost od digitalnih uređaja, izloženost štetnim i uzrasno neprimerenim sadržajima tipa eksplicitnih seksualnih i pornografskih sadržaja, vulgarnog rečnika, govora mržnje, kao i digitalno nasilje, netačne i nepouzdane informacije. Pristup servisima i platformama pre propisanog uzrasta, nepoštovanje donje uzrasne granice, potencijalna opasnost od komunikacije sa zlonamernim osobama koje imaju za cilj da zloupotrebe dete, kao i deljenje podataka i informacija su veoma opasni po sigurnost dece i mladih na internetu. Svi ovi potencijalni rizici mogu uticati na decu i mlade i na njihovo zdravlje i odrastanje - dodaje.

Rizika pri korišćenju interneta ima mnogo i veoma je bitno na koji način i u kojoj meri deca i mladi koriste internet jer svaki od tih rizika može da dovede do mnogih, mahom mentalnih, poremećaja.

- Depresija, anksioznost, poremećaji u ishrani i samoubistvo povezani su sa uznemiravanjem dece u periodu odrastanja koji je presudan kod formiranja ličnosti. Posledice nisu samo vezane za mentalno zdravlje, već mogu biti i društveno-ekonomske. Deca koja su pretrpela bilo kakav vid nasilja postižu slabiji školski uspeh, što kasnije može uticati da decu to sprečava da na pravi način doprinesu društvu i na taj način posredno remeti napredak i razvoj čitavih zajednica. Poremećaji ponašanja su češći kod dece koja su bila izložena sadržajima koji nisu prilagođeni njihovim godinama, čak se i javlja veći rizik za probavanjem opojnih sredstava, alkohola kao i upuštanje u rizične seksualne odnose - objašnjava Radović.

Osnova mentalnog zdravlja formira se u ranoj fazi života, brojni su izazovi sa kojima se deca svakodnevno susreću i oni mogu značajno da utiču na njihov emocionalni, društveni i intelektualni razvoj. Razvoj tehnologije je doveo do porasta krivičnih dela, što ukazuje na potrebu za razvijanjem mehanizama zaštite dece od štetnog sadržaja kao i na značaju podizanja svesti o neophodnosti uključivanja celokupnog društva u borbi protiv iskorišćavanja dece.

100 prijava od početka godine

Kako objašnjava, broj pristiglih prijava od početka godine je dosegao oko 100 prijava.

- Četiri prijave su ove godine prosleđene na adresu naše policije, a 21 u organizaciju INHOPE. U Srbiji je jedna procesuirana, dok drugi materijali nisu postavljani u Srbiji. Ono što možemo da istaknemo sa ponosom je da je devet snimaka sa izuzetno uznemirujućim sadržajem nakon prijave Net Patroli prosleđeno INHOPE organizaciji i sadržaj je uklonjen sa interneta - kaže Radović.

Dodaje da građani često prijavljuju sadržaje koji nisu zaduženje Net Patrole, ali da pažljivo i detaljno pregledaju sve prijave.

- Nakon jedne prijave gde su građani prepoznali i prijavili predatora koji je aktivan na društvenim mrežama, on je na kraju procesuiran i uhapšen. Upravo je ta vrsta edukacije izuzetno važna, kako prepoznati predatora i na kraju kako reagovati i fokusirati se na prevenciju i osetljivost društva na tu temu. Nadamo se da ćemo uspostaviti još bolju konekciju i saradnju sa intitucijama koja će dovesti do toga da se zlostavljači dece ne osećaju sigurno u našoj zemlji - zaključuje.

Video: Igor Jurić o trgovini ljudima, predatorima, pedofilima i tome kako da zaštitite svoju decu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aristotel

    20. jun 2021 | 19:12

    Najbilja zastita je provodjenje vremena sa njima. Deci danas je potrebna paznja, sto je redak slucaj. I problem su drustvene mreze deca bas pr9vode puno vremena..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA