Tinejdžer iz Doljevca kao da je rastao u šumi: Roditelji mu nisu dali ime, nije imao ni knjižicu

Ubrzo po rođenju dečaka, roditelji su otišli u inostranstvo, a brigu o detetu i njegovoj braći i sestri su preuzeli baka i deka, kada su oni umrli deca su više meseci živela sama, otac se u međuvremenu vratio, a majka ih napustila

  • 4
Dečak čita, čitanje, knjige, dete Foto-ilustracija: Pixabay

Trinaestogodišnji dečak iz Doljevca nije u zakonskom roku dobio ime, pa zbog toga nije imao ni zdravstvenu knjižicu! Dečak od prošle godine ima ozbiljnih zdravstvenih problema, jer boluje od dijabetesa. Ko zna šta bi se sve dešavalo sa detetom da nije bilo nevladine organizacije koja mu je pomogla da dobije ime, navodi TV Prva.

Roditelji dečaka su propustili da mu u zakonskom roku odrede ime. Ubrzo po njegovom rođenju, otišli su u inostranstvo, a brigu o detetu i njegovoj braći i sestri su preuzeli baka i deka.

Kada su baka i deka umrli, deca su više meseci živela sama, dok se iz inostranstva nije vratio njihov otac. Dečakova majka je pre više godina napustila porodicu.

Problem je nastao kada mu je prošle godine dijagnostikovan dijabetes. Lekar iz doma zdravlja u Doljevcu je pristao da ga primi i pregleda i bez dokumenta, a kasnije je sve preglede dečak morao da plaća. Tako je jednom prilikom bez zdravstvene knjižice primljen u KC Niš zbog izuzetno lošeg stanja - imao je šećer preko 40.

Nevladina oganizacija "Praksis" je pomogla ovom dečaku, za čiji slučaj je saznala prošle godine, koja se prvo obratila za pomoć Centru za socijalni rad, a potom i Zaštitniku prava građana. Nakon devet meseci Centar u Doljevcu je dečaku dodelio ime, matični broj i državljanstvo. Prema rečima Marijane Luković, izvršne direktorke "Praksisa", dečak je išao u školu, iako je prvobitno rečeno da školu nije pohađao.

- On je upisan u školu, pošto je osnovno obrazovanje obavezno i svakako mora biti upisan bez obzira da li poseduje dokumenta ili ne. Tu se javljaju drugi problemi, u smislu da ne može da mu se izda svedočanstvo, jer nema JMBG, a postoje problemi sa elektronskim dnevnikom.

- Obratili smo se Centru za socijalni rad ali su oni bili pri stavu da nije moguće odrediti lično ime deteta bez učešća roditelja, s obzirom da je njegova majka u Nemačkoj. Zatim smo se obratili Zaštitniku građana, koji je pokrenuo postupak i u roku od dva meseca dečak je dobio JMBG i državljanstvo, a uz saradnju sa RFZZO dobio je zdravstveno osiguranje i knjižicu - kaže Marijana Luković.

Ona dodaje da je dečak je dobro, i da sada može da dobije adekvatnu medicinsku negu, da ide na redovne kontrole i dobija terapiju. Sada živi sa braćom, od kojih su dvojica punoletni.

Pogledajte prilog TV Prva:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nina

    18. jun 2021 | 15:49

    Gde mi živimo? Gde? Gde su socijalne službe?, Šta je ovo ljudi moj?

  • J...

    18. jun 2021 | 16:20

    Socijalne službe su tu samo kad treba otimali decu od roditelja!to postaje jedna opasna krimi alna grupa?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA