≫ 

Stiglo još vakcina u Srbiju: Rumunija nam donirala 50.400 doza "Astrazeneke"

EU je ukupno mobilisala više od 66 miliona evra za Srbiju za hitnu reakciju protiv kovida-19

  • 12
AstraZeneca, vakcina Astra Zeneka

Foto: Tanjug/AP

Institut za virosologiju, vakcine i serume "Torlak" danas je preuzeo 50.400 vakcina AstraZeneka, koje je Srbiji donirala Rumunija, saopštila je Misija EU u Beogradu.

Pošiljka je jutros stigla na aerodrom "Nikola Tesla", a transport je omogućen kroz Mehanizam civilne zaštite Evropske unije.

Kako se navodi u saopštenju, u pitanju je 9. akcija Mehanizma civilne zaštite EU od marta 2020, koja odgovara na potrebe Srbije u borbi protiv kovida-19.

Ukupan iznos pomoći koja je putem ovog mehanizma mobilisana iz EU za Srbiju danas dostiže više od 7 miliona evra.

Ta sredstva su do sada u velikoj meri služila za isporuku zaštitnih maski i druge zaštitne opreme Srbiji koji su kasnije korišćeni u bolnicama, policijskim službama i javnoj upravi.

EU je ukupno mobilisala više od 66 miliona evra za Srbiju za hitnu reakciju protiv kovida-19 i uložiće mnogo više za podršku ekonomiji, posebno za mala i srednja preduzec?a, ističe se u saopštenju.

Mehanizam civilne zaštite EU olakšava saradnju u reagovanju u vanrednim situacijama, pripremi i prevenciji između država članica, kao i nekoliko drugih evropskih zemalja.

Srbija je postala član Mehanizma 2015. godine, ali i pre toga, tokom razornih poplava u maju 2014. godine dobila je pomoć iz tog programa.

Ta operacija je bila jedna od najvećih otkad je mehanizam uspostavljen, a od osnivanja 2001. godine, Mehanizam je odgovorio na preko 330 zahteva za pomoć unutar i izvan EU, navodi se u saopštenju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • panic

    19. jun 2021 | 12:35

    u Evropi svi izbegavaju ovaj model a rumuni salju pomoć vakcinu koju niko nece u evropi ziva smejurija

  • Sale

    19. jun 2021 | 20:48

    Astra koju niko nece

  • Pitanje

    19. jun 2021 | 18:29

    Mi nismo clan EU i kakve veze mi.imamo sa njima?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA