Jazavci "haraju" opštinom Nova Varoš: Nekoliko ih je naselilo centar, žitelji traže pomoć policije

- Strah nas je da ne napadnu neko dete. Nezvani gosti su se najverovatnije iz zlatarskih vrleti u potrazi za hranom doselili u krug zatvorene fabrike "Sloga", odakle “patroliraju” centrom grada - kažu Novovarošani

  • 8
Jazavac Foto: Pixabay

Već desetak dana stanovnici opštine Nova Varoš koji žive u širem centru grada suočavaju se sa nesvakidašnjim problemom. Njihovim ulicama svakodnevno šparta nekoliko jazavaca, što kod njih budi strah. Iako su u pitanju životinje koje se najviše kreću noću, viđali su ih i preko dana kako pretrčavaju ulicu.

- Strah nas je da ne napadnu neko dete. Nezvani gosti su se najverovatnije iz zlatarskih vrleti u potrazi za hranom doselili u krug zatvorene fabrike "Sloga", odakle “patroliraju” centrom grada - kažu Novovarošani za RINU.

O nesvakidašnjim posetiocima ove planinske varošice, obavešteno je lokalno Lovačko udruženje, čiji je zadatak da brine o divljačima, ali i policija.

- Reč je o odraslim jedinkama, od 15 do 20 kg teškim. Mislim da su jako opasne životinje zbog svojih kandži i zuba, što nam uliva strah, naročito brinemo za svoju decu. Obavestili smo Lovačko udruženje od kojeg očekujemo da reaguje i da uhvati divlje životinje, a zvali smo i policiju - priča meštanin Nove Varoši, čija kuća se nalazi nedaleko od fabrike “Sloga”.

Novovarošani se nadaju brzoj reakciji čelnika lovačkog udruženja i apeluju na njih da uklone divljač sa gradskih ulica, kako bi ponovo deca mogla bezbrižno da se igraju.

Noćna životinja, ima odlično čulo mirisa

Jazavac ili evropski jazavac pripada porodici kuna. Živi u odajama ispod zemlje koje sam kopa, Težak je do 25 kg, a dužina mu se kreće od 90 do 110 cm.

Jazavac je pretežno noćna životinja, ima slabo razvijen vid, malo bolje razvijen sluh i odlično razvijeno čulo mirisa. Obično živi u skupu od po nekoliko jedinki i na svojoj teritoriji ima nekoliko jazbina u kojima boravi.

Jazavac ide polako i tromo, a njegov hod daje utisak trapavosti i premora. Čak ni prilikom trčanja se ne kreće brzo. Ispušta roktave zvuke koji podsećaju na svinjske. Jazavac je svaštojed i insektojed, pa se prvenstveno hrani glistama, ali i insektima, malim sisarima, gmizavcima, vodozemcima, jajima, mladim ptićima, korenjem, lešnicima, voćem i ostalim jestivim biljkama, zavisno od godišnjeg doba. U proleće i preko leta hrani se korenjem, naročito brezovim, a kasnije gljivama, žirom i bokvicama.

Jazavci žive do 15 godina u divljini. Mogu biti prenosioci besnila i veruje se da su i prenosioci goveđe tuberkuloze.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Direktno

    19. jun 2021 | 17:47

    Pred sud!!!

  • strah vas je?

    19. jun 2021 | 17:35

    Mene je strah koliko ste glupi i sto ste u stanju da potamanite sve zivo sto se krece do izumiranja pod tom parolom “ daj da ga ubijem da slucajno neki dan mu ne padne na pamet da se narogusi na mene”.

  • Zeko

    19. jun 2021 | 17:34

    Mi u Krnjači imamo problema sa Pustinjskim Skoči Mišom ! 😓

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA