≫ 

Upozorenje meteorologa: Narednih 5 dana jedan od najjačih vrelih talasa u poslednjih 6 godina

Maksimumi će se kretati preko 35 stepeni

  • 16
BEOGRAD LETO VREME

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Danas se na području Srbije lokalno očekuju i kratkotrajne vremenske nepogode sa gradom, obilnim padavinama za kratak vremenski period i jakim vetrom u zoni padavina. Od sutra, 22.juna, veoma toplo vreme sa temperaturom (i jutarnjom i dnevnom) znatno iznad proseka za ovaj period godine. Najviša dnevna temperatura u većini mesta kretaće se od 36 do 39 °C. Manji pad temperature očekuje se od petka, 25.juna. Takođe i u Beogradu od sutra do petka veoma toplo i sparno sa temperaturom od 36 do 38 °C, stoji u upozorenju RHMZ-a.

Kako je i meteorolog Marko Čubilo najavio, od danas, pa do petka sledi jedan od najjačih vrelih talasa u poslednjih 5-6 godina.

- Biće ekstremno toplo, vrhunac vrućina čeka nas u četvrtak. Samo ponegde ređi pljuskovi i lokalne nepogode. U petak poslepodne jača destabilizacija i osveženje koje za vikend donosi maksimume ispod 30 stepeni.

- Od danas sledi dalje otopljenje uz maksimume koji će se prvo kretati oko +35, a u četvrtak vrlo često i oko +37 stepeni Celzijusa i to u hladu! Postoje velike šanse da lokalno u četvrtak ili petak ponegde maksimum dostigne i oko +40 stepeni Celzijusa - kaže Čubrilo.

Sutra posle podne ponegde i to uglavnom nad središnjim i istočnim predelima može biti izolovanih, ali jakih grmljavinskih pljuskova.

- Nešto manja šansa za pljuskove stoji u utorak i sredu kada bi najverovatnije svugde bilo suvo, dok b i u četvrtak pregrejanost atmosfere moga doneti lokalnu destabilizaciju tokom drugom dela dana i to nad većim delom regiona, osim na jugu i duž Jadrana.

Konkretnija destabilizacija uz jače grmljavinske pljuskove i uslova za vremenske nepgode sledi u petak posle podne na severu i severozapadu regiona.

- Za naredni vikend toplo, ali prijatnije, uz maksimume od +24 do +29, a samo na istoku i jugu ponegde do +31 stepen Celzijusa. Do vikenda noći vrlo tople, često "tropske", dok bi za vikend postale svežije, posebno na zapadu regiona - kaže Čubrilo.

Nedeljko Todorović: Manje padavina ovog leta

 

Meteorolog Nedeljko Todorović je rekao da pre sedam dana maksimalna temperatura nije dostigla ni 20 stepeni, a sada je viša za skoro 15 stepeni. Te promene su, kaže, karakteristika naše klime.

Krajem ovog i početkom narednog meseca trebalo bi biti svežije, ali i dalje letnje vreme uz umerene maksimume i povremene grmljavinske pljuskove.

Prema rečima meteorologa, u julu će biti toplo letnje vreme. Čitavo leto će, kaže Todorović, biti toplije od proseka sa manje padavina.

- Ove godine, već u junu, imamo manjak padavina, u Beogradu je dosad pala trećina prosečne količine padavina, do kraja meseca je taj trend. Tako verovatno i u julu. Pljuskovi imaju tu osobinu da za pola sata-sat negde padne i polumesečna i mesečna količina padavina - navodi Todorović za RTS.

Meteorolog savetuje građane da ne budu na suncu ceo dan i da se drže hladovine.

Video: Spirala smrti! Evo kako vrućina može da bude fatalna

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🙃

    21. jun 2021 | 08:01

    Tesko radnicima koji rade na otvorenom.

  • Luna

    21. jun 2021 | 08:00

    Ne pamtim kad je u junu bilo toliko stepeni..Secam se prosle i pretprosle godine u ovo vreme je bilo oko 26-27 stepeni.

  • pfk

    21. jun 2021 | 07:26

    a kreće berba visanja…kukuuu, će pocrkamo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA