≫ 

Gimnazijalac Jovan posmatra zvezdano nebo, pa znanjem zbuni i profesore: "Nije lako raditi s njim"

Jovan je postao stipendista Amherst koledža kraj Bostona, studiraće uporedo hemiju i fiziku

  • 8
Jovan Marković, gimnazijalac Kruševac, genije

Printskrin: RTS

Uprkos pandemiji, 25 učenika kruševačke Gimnazije osvojilo je 31. republičku nagradu. Đak generacije, Jovan Marković, plasirao se na Evropsku i tri Svetske Olimpijade. Profesori kažu da se takav talenat sreće jednom u radnom veku.

Za priznanja koje je osvojio u ovoj godini, Jovan u šali kaže da je obezbedio novu policu. Ali krug takmičenja natprosečni maturant još nije zatvorio. Od prvog kruševačkog gimnazijalca koji će predstavljati Srbiju na Olimpijadama iz hemije, astronomije, uz to i fizike, očekuju se vrhunski rezultati, javlja RTS.

- On je inteligentan, neobičan, posvećen nauci. Nije baš lagano raditi sa njim. On je bio u stanju da nađe neki eksperiment tako da on osmisli. I igrati se sa hemijom i sa hemikalijama nije baš tako naivno - ispričala je Marica Grčak, profesor hemije.

Zadatke iz fizike je, kaže predmetna profesorka, od prvog srednje, rešavao preko izvoda i integrala.

- Što znači da se on pripremao tako ozbiljno za gimnaziju da je on naučio višu matematiku. To se uči u četvrtoj godini gimnazije, prirodnog smera. Posle je na svakom takmičenju radio zadatke pomoću više matematike kao da je student fizike, što je izazivalo čuđenje. Čak neke kolege je zbunjivalo - kaže Gordana Nastić, profesor fizike.

O dostignućima i perspektivi, Jovan je želeo da razgovara na Bagdali, vidikovcu odakle često teleskopom posmatra zvezdano nebo i planete.

Jovan Marković, gimnazijalac Kruševac, genije

Printskrin: RTS

- U prve dve godine bilo je dosta učenja. Ali nekako kada se baš uđe u taj ritam onda treba sve manje i manje. Onda baš nekako teče, kao reka teče baš, baš tako - rekao je Jovan Marković, đak generacije kruševačke Gimnazije.

Rekao je da mu je korona poremetila planove.

- Ja bih išao i u Japan i u Kolumbiju i u Vilnjus u Litvaniju za sva ova takmičenja i u Istanbul u Tursku za ovo prošlogodišnje iz hemije. Tako da to bi značilo dodatno iskustvo. A mislim da baš takva jedna celina je ono što inspiriše učenike za dalji rad - kaže Jovan.

Nadoknadiće propušteno, jer već u avgustu putuje u Ameriku. Jovan je postao stipendista Amherst koledža kraj Bostona.

Studiraće uporedo hemiju i fiziku, što će ga nada se dalje preporučiti za odsek inžinjerstva na Dartmut koledžu.

Video: Naučnik oduševio izumom: Uzmite stari CD, karton i lepak i napravite kućnu elektranu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA