≫ 

Dekan FDU o profesoru Prokiću i seksualnom uznemiravanju: "To se više nikad neće ponoviti"

Dekan kaže da se fakultet ne bavi nikakvim krivičnim prekršajima, već prekršajima etičkog kodeksa i profesionalnog ponašanja

  • 3
Nenad Prokić, Miloš Pavlović dekan FDU Faklultet dramskih umetnosti

Levo Nenad Prokić, desno dekan Miloš Pavlović/ Foto: ATA Images, Printskrin: RTS

Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu izdao je nedavno saopštenje u kojem se izvinjava svim studentima i studentkinjama koje su bile žrtve mobinga i seksualnog uznemiravanja tokom prethodnih godina profesora Nenad Prokića. Dekan Miloš Pavlović ističe za RTS da će se institucionalnim metodama boriti protiv takvog ponašanja i da se više nikada neće ponoviti.

U nedavno izdatom saopštenju FDU se izvinjava svim studentima i studentkinjama koje su bile žrtve mobinga tokom prethodnih godina.

- Seksualno uznemiravanje je vrlo osetljiva tema i često pobuđuje veliku količinu emocija, a onda dolazi i do senzacionalizma i mogućih paušalnih procena i osuda, a najčešće dolazi do izbegavanja razgovora o tim temama -  ističe dekan Fakulteta dramskih umetnosti Miloš Pavlović za RTS.

Kaže da je FDU u centru pažnje zato što rešava takve probleme, a ne jer na njemu sada ima takvih dešavanja.

- Mi smo odlučili da sve ono što ima veze sa seksualnim uznemiravanjem i nasiljem rešimo kroz institucionalne metode i kroz zakone i pravilnike koji postoje na fakultetu. Primetili smo da ima nedostataka u tim pravilnicima i sada ih ispravljamo - naglašava Pavlović.

Napominje da se fakultet ne bavi nikakvim krivičnim prekršajima, već prekršajima etičkog kodeksa i profesionalnog ponašanja.

- Kodeksi već postoje, ali se usavršavaju. U praksi primećujemo da ima nedostataka i mi ćemo ih ispraviti. U svakom slučaju, rešićemo naše probleme. Mislim da smo izveli sve akcije za koje smo imali mogućnost i mislim da smo izveli pravu preventivu i da se takva ponašanja neće više pojavljivati na fakultetu - kaže Miloš Pavlović.

Prijemni ispit za FDU 12 dana

 

Na prijemni ispit za glumu na Fakultetu dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu prijavilo se 366 kandidata, a veliko je interesovanje i za filmsu režiju, gde na jedno mesto konkuriše 13 potencijalnih studenata.

Pavlović kaže da gluma, već po tradiciji, trpi najveći pritisak kandidata.

- Kolege rade jako naporno i dugo da bi napravili selekciju. Ispit traje po 12 dana - ističe Pavlović i dodaje da je  s obzirom na broj studenata koje primaju i veličine grupa, interesovanje veliko za gotovo sve katedre.

Pojedini profesori koji primaju novu klasu neće biti na prijemnom ispitu, a dekan kaže da se FDU trudi da ispoštuje sva pravila i sve norme ponašanja.

- Izbegavamo mogućnost sukoba interesa, tako da svi profesori koji su u mogućem sukobu interesa sa kandidatima neće biti u komisiji - kaže Pavlović.

Video: Poznate ličnosti koje su preživele zlostavljanje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PRC

    21. jun 2021 | 09:42

    To je ta demokratija za koju se zalagao prokić a i njegov duhovnik čeda nije bolji. Nabi to u prdekanu da se malo otrezni od lične demokratije.

  • Vitez Koja

    21. jun 2021 | 11:34

    Klasične floskule i izjava za štampu i spiranje odgovornosti.FDU je toliko degradiran najviše zbog ozbiljnog nepotizma.Gde su mesta za upis već rezervisana za decu glumaca, filmskih radnika, raznih budžovana sa vezama.Eventualno ostave jedno mesto za nekoga sa strane.Pročitajte biografije glumaca u poslednjih 20 godina i više i videćete ko su im roditelji, tetke...Zato i nemamo dugo skoro nijednog glumca koji je autentičan i gde ne možete da zamislite nekoga drugog u toj ulozi koju je ovaj odigrao.Ima nekoliko takvih,uglavnom starijih, a oni nisu došli preko veze.Jedini glumac čiji je roditelj isto glumac, a koji može da se poredi sa njim je Srđan Todorović.Druga stvar je to učestalo seksualno zlostavljanje, ali to postoji i na drugim fakultetima i mestima i jeste slučaj za policiju i sudstvo.

  • S

    28. jun 2021 | 06:37

    Svi hvalise tog profesora, kakvi li su tek ostali

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA