≫ 

Najezda stršljenova na Kosmaju: Dugački i do pet centimetara, pokušavaju da uđu u kuće

  • 4
stršljen, Kosmaj Foto: Privatna arhiva

Dok za stanovnike Beograda i područja oko reka komarci već više od mesec dana predstavljaju pravu pošast protiv koje se svakodnevno bore, žitelji naselja na Kosmaju, moglo bi se reći, imaju mnogo opasnije neprijatelje.

Kako je objasnio jedan od čitalaca "Telegrafa", ovog leta na Kosmaju je zabeležena prava najezda stršljenova.

- Stršljenovi su se zakačili za mrežice na prozorima, pokušavaju da uđu u kuću.

Da stvar bude gora, kako kaže, meštani ne pamte da su videli veće i opasnije insekte.

- Prava je najezda ove godine. Dugački su i po četiri do pet centimetara. U životu veće stršljenove nismo videli - rekao je.

Inače, ubod stršljena u većini slučajeva nije fatalan po čoveka i uglavnom se sve završi blagim otokom koji traje nekoliko dana. U tu svrhu možete upotrebiti hladan predmat kao što je metalna kašika.

Jedan iskusan pčelar kaže da otok i bol koji nastaju zbog ujeda pčele, ose ili stršljena, možete ublažiti i pomoću tablete aspirina ili andola.

Međutim, u nekim slučajevima može doći do anafilaktičkog šoka. Tada teba pozvati hitnu pomoć. Kada je čovek u smrtnoj opasnosti, a u tom trenutku nema lekara koji bi mu pomogao, alergijska reakcija se može ublažiti injekcijom adrenalina koja je unapred pripremljena.

Video: Opojnim mirisom pozivaju roj: Zašto i kada stršljenovi ubijaju?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragacevac

    22. jun 2021 | 08:53

    Samo postaviti zamke sa pivom medom i malo secera,i ima da ih nema a nijedna pcela nece uci u zamku...samo strsljeni,ose i musice....

  • Više

    22. jun 2021 | 09:06

    Nekome je dovoljan i 1 ubod da da ubije a neko prezivi i 20,zavisi od organizma i alergičnosti.Kod mene u selu kazu "Stršelji" i mogu vam reći nisu nikada ni bili manji od 5cm bude samo primeraka da kad prolete pomislis da je vrabac prosao ali svakako neće obicno da napadaju ako se ne uznemire ili pokusaa da ih ubiješ jer tada oni to kapiraju,brane se i napadaju zestoko...

  • Porez

    22. jun 2021 | 09:40

    Kolika je kazna ako ubijes strsljena...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA