≫ 

Šta osmaci i roditelji treba da znaju pred polaganje završnog ispita: Evo gde se najčešće greši

Prvih 45 minuta testa učenici ne mogu da napuste prostor polaganja, kao i poslednjih 15

  • 4
Osnovna skola polaganje prijemnog prijemni ispit ucenici Foto: Profimedia/Alamy
Osnovna skola polaganje prijemnog prijemni ispit ucenici Foto: Profimedia/Alamy

Osmaci su izašli iz školskih klupa 8. juna i sada se nalaze pred jednim od najvažnijih zadataka u životu - polaganjem male mature. Pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje Milan Pašić kaže za RTS da učenici i roditelji ne treba da brinu jer je 11 odsto više mesta u školama nego đaka koji će polagati završni ispit.

Budući srednjoškolci 23. juna polažu srpski odnosno maternji jezik, 24. juna matematiku, a 25. juna kombinovani test.

Pomoćnik ministra prosvete Milan Pašić kaže da je sve spremno za polaganje testova.

- Osmaci u sredu treba da dođu u školu najkasnije do 8.15. Njih će sačekati odeljenski starešina, proveriti da li su poneli đačke knjižice sa zalepljenim obrascem i da li su poneli adekvatan pribor. U 8.30 već ulaze u učionice - objašnjava Pašić.

Ističe da je jako bitno da đaci tog jutra doručkuju, da ponesu u školu flašicu vode i neki slatkiš.

- Bitno je za osmake da nemaju tenziju, da se ne stvara dodatni pritisak, da svoje osmogodišnje znanje koje su stekli prikažu. Verujemo da će sve biti u redi jer i prethodnih godina učenici su bili ti koji su dali svoj maksimum-  ističe Pašić.

Apeluje na roditelje da ne stvaraju dodatni pritisak na svoju decu, da veruju u njihovo znanje i budu im podrška.

Za izradu 20 zadataka đaci imaju 120 minuta

Epidemiološke mere su i dalje na snazi, pa će u jednoj učionici moći da polaže najviše 12 učenika pod nadzorom dva dežurna nastavnika iz škole. U nekim školama đaci će testove polagati u svečanoj ili fiskulturnoj sali, gde će na 10 učenika biti jedan dežurni nastavnik.

- Učenici za izradu svakog od testova imaju 120 minuta. Značajno je da prvo rade zadatke koji su im poznati i da pišu prvo grafitnom olovkom, a na kraju podebljaju hemijskom. Imaju dovoljno vremena jer na testu je 20 zadataka koji su po težini postavljeni na tri nivoa - osnovni, srednji i napredni - kaže Pašić.

Prvih 45 minuta testa učenici ne mogu da napuste prostor polaganja, kao i poslednjih 15.

- Ključno je da pročitaju uputstvo na testu, da se upoznaju sa svim aktivnostima koje treba da urade - apeluje Pašić i upozorava da se često dešava da đaci zaborave da popune test hemijskom olovkom.

Prvi rezultati u nedelju 27. juna

U nedelju 27. juna đaci će do 10 sati moći da vide svoje testove elektronski ili u školi. Od 10 do 16 časova su prvostepenu prigovori koji se mogu podneti elektronski ili u samoj školi. U utorak su drugostepene žalbe, a na njih mogu da pristupe samo učenici koji su pristupili prvostepenim i nisu zadovoljni odgovorom komisije.

U petak izlaze konačni rezultati, uključujući broj bodoma iz škole i sa testova.

Potom sledi popunjavanje liste želja, što je ove godine moguće uraditi i elektronskim putem.

- Popunjavanje liste želja je važno jer želja ima 20. Jako je bitno popuniti najmanje deset i voditi računa da se u informatoru nalaze bodovi koji su prethodnih godina bili potrebni za upis neke škole, samo kako bi učenici imali neku sliku - ističe Pašić.

Naglašava da učenici i roditelji ne moraju da brinu jer je 11 odsto više slobodnih mesta nego učenika koji izlaze na završni ispit.

Uspeh iz škole nosi 60 bodova, testovi iz matematike i maternjeg jezika po 13, a kombinovani test 14 bodova.

Branko Ružić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja najavio je da će testovi ove godine biti lakši.

- Sama struktura testova je takva da će biti mnogo više nego ranije onih pitanja na zaokruživanje i u tom smislu je lakše. Uvek je intencija da završni testovi budu lakši od probnih završnih testova koji su održani 9. i 10. aprila - rekao je Ružić i dodao da je ova školska godina održana pod posebnim okolnostima i zbog toga učenici zavređuju i drugačiji test.

Apelovao je na roditelje da se ne podiže tenzija na decu, kao i da relaksirano pristupe testu, prenosi Blic.

- Bilo je sasvim dovoljno vremena, mislim da nema razloga niti za tremu niti za nervozu - naglasio je Ružić.

Policija čuva testove

Na pitanje kako se testovi čuvaju, ministar kaže da je stepen bezbednosti na najvišem mogućem nivou.

- Mi smo digitalizovali u velikoj meri još više taj proces, decentralizovali smo skeniranje i pregledanje samih testova na sedam punktova u centralnoj Sriji i jedan punkt na teritoriji KiM - objasnio je Ružić.

Ukazao je da su svi testovi već zapakovani i spremni, kao i da svaki ima svoju šifru.

- Do distribucije se čuvaju u nadležnom Zavodu. Doći će možda do nekih malih pomeranja u odnosu na brojno stanje same dece zbog nekih premeštaja, ali ne očekujem bilo kakve probleme - rekao je ministar i dodao da odgovornost nose direktori:

- Naravno i oni nastavnici iz tih škola koji budu zaduženi za kontrolu sprovođenja samog testa. U onim školama gde je manje od 50 učenika moguće da se organizuju testovi i u svečanoj sali ili fiskulturnoj, gde ih ima više po učionici će biti 12 učenika sa dva kontrolora - rekao je Ružić i naglasio da će svi pokušaju da zloupotrebe testve biti kažnjeni.

Objasnio je testove čuva policija, kao i da će 24 sata pred samo polaganje 23. juna biti dopremljeni na punktove.

Video: Mali maturanti u autobusu na Vidikovcu, kao u kafani: Pevaju, skaču, jedan i cigaretu zapalio

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sibin

    22. jun 2021 | 09:00

    Maltretirate decu, gde bre jos ima tih prijemnih ispita, bruka, indijanska drzava!!!

  • n

    22. jun 2021 | 08:21

    Kakva glupost, sta ako se detetu hitno ide u wc, stavite nekoga sa ih prati, proveriri dzspove zbog telefona...

  • Tanja

    22. jun 2021 | 09:52

    Zavrsni ispit za osnovnu.Ko je to uveo? Zavrsni pa prijemni.Ima li tu logike.Čemu?Kad zavrsis osnovnu valjda imas samo prijemni u srednju.Deca 2 puta pod stresom i roditelji, kao da nam nije dosta stresa.Vremena nisu normalna pa da ih jos otežamo svima.Umesto zavrsnog uvesti kulturu, lepo ponasanje, humana dela, psihoske radionice i pripremiti ih za ovaj zivot bolje nego stresnim treninzima zavrsnih i prijemnih.Ima sta bolje i pametnije da urade i roditelji i skola i utrose to vreme.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA