≫ 

Danas je Duhovski utorak: Veruje se da jednu stvar treba nositi u džepu da bi vas štitila od nesreće

Verovanje kaže i da se na Duhovski utorak ne valja peti po drveću da se ne bi duhovi uznemirili

  • 2
Sveta Trojica Foto: crkvenikalendar.com

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju Duhovski utorak, treći dan jednog od najvećih praznika Duhova, ili kako su još u narodu poznati - Trojica ili Silazak Svetog Duha na Apostole.

Duhovi se obeležavaju 50. dana posle Vaskrsa i desetog dana posle Spasovdana. Duhovski utorak obeležen je crvenim slovom u kalendaru.

Veruje se da u periodu pre i posle ovog praznika vladaju moćne energije, te oni koji obilaze manastire traže oprost grehova ili lek za bolest.

Dobro je, kako tvrde upućeni, iz tih manastira poneti osveštanu vodicu jer u narednih godinu dana obezbeđuje harmoniju i sreću u domu.

Verovanje kaže da se na Duhovski utorak ne valja peti po drveću da se ne bi duhovi uznemirili.

U nekim delovima Srbije običaj je da bi se čovek zaštitio od nesreće u džepu treba da nosi čen belog luka ili pelina, a drveće se ritualno kiti darovima: sapunima, šarenim peškirima, flašicama parfema, ruževima za usne...

Na praznik Silaska Svetog Duha na Apostole, pod u hramovima se pokriva travom, pored zidova se prislanjaju grane lipe ili nekog drugog drveta, a ikone se kite cvećem.

Ovaj običaj potiče od prvih hrišćana, koji su ga preuzeli od Jevreja, koji su na praznik Pedesetnice kitili svoje bogomolje i kuće. To ih je podsećalo na vreme kada su preko Mojsija dobili deset Božjih zapovesti, kao i na vreme lutanja po pustinji, posle bekstva iz Misira, jer su u pustinji živeli u kolibama od granja i lišća.

Na Duhove u hramu narod plete venčiće od trave koje posle nosi kući i ostavlja pored ikone i kandila, a mnogi ih nose u svojim torbama i automobilima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    22. jun 2021 | 11:38

    SREĆAN PRAZNIK SVIMA KOJI VERUJU U GOSPODA BOGA SINA BOŽIJEG.

  • Vodolijax

    22. jun 2021 | 09:41

    Jesu li i žene pre sto godina kitile drveće ruževima za usne.....stari običaj

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA