≫ 

Maturanti, srećno! Počinje polaganje završnog testa za osnovce, ovo je kalendar, a postoji i novina

Najstariji osnovci će i ove godine polagati sva tri teksta, trajaće od 9 do 11 sati

  • 4
Polaganje, mala matura, škola Foto: Nikola Tomić

Najstariji osnovci danas, testom iz srpskog odnosno maternjeg jezika počinju da polažu završni ispit, odnosno malu maturu.  S obzirom na to da je epidemija korona virusa i dalje na snazi, maturanti se i ove godine "trkaju" za mesto u srednjim školama pod posebnim epidemiološkim merama, u školu treba da dođu najkasnije do 8.15 časova, a u 8.30 ulaze u učionice.  

Mali maturanti i ove godine će polagati tri testa - iz srpskog, matematike i kombinovani test (istorija, geografija, biologija, hemija i fizika), koji je "preživeo" uprkos peticijama. Za izradu 20 zadataka đaci imaju 120 minuta, od 9 do 11 časova. Prvih 45 minuta testa učenici ne mogu da napuste prostor polaganja, kao i poslednjih 15.

Koju će željenu srednju školu da upišu osnovci, zavisi od uspeha u školi i bodova koje osvoje na sva tri testa.

Ove godine novina na završnom ispitu je što će biti više zadataka na zaokruživanje i što će većina zadataka biti pregledana digitalno.

Kalendar ispita, rezultata, želja

Sreda, 23. jun - test iz srpskog, maternjeg jezika 

Četvrtka, 24. jun - test iz matematike

Petak, 25. jun - kombinovani test.

Nedelja, 27. jun - do 10 sati, na nivou škola biće okačeni preliminarni rezultati završnog ispita;

- istog dana osnovci će moći da ulože žalbu i prigovore, kako elektronskim putem tako i u samoj osnovnoj školi;

- odgovore žalbe na njih prvostepena komisija trebalo bi da dostavi istog dana posle 16 sati, kao i 28. tog meseca nakon 15 časova.

Petak. 2. jul - do 8 časova biće objavljeni konačni rezultati završnog ispita

Subota, 26. jun - subota, 3. jul - do 24 sata popunjavanje liste želja elektronskim putem, bitno je popuniti najmanje 10. 

Sreda, 7. jul - do 8 časova provera tačnosti svojih lista želja 

Ponedeljak i utorak, 12. i 13. jul - od 8 do 15 časova  podnošenje prijava za upis učenika u srednje škole za prvi upisni krug.

Petak, 16. jul - od 8 do 15 časova  podnošenje prijava za upis u drugi upisni krug biće.

Od 24. do 28. avgusta - od 8 do 15 sati prijavljivanje i raspoređivanje vanrednih učenika starijih od 17 godina za upis u srednje škole.

Način gledanja testova

Testove za malu maturu i ove godine štampa Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja. Većina zadataka će biti na zaokruživanje, a novina koja je najavljena za ovu godinu jeste da će jedan deo testova biti i digitalno pregledan.

Na osnovu uspeha iz srednje škole đaci mogu maksimalno da ostvare 60 bodova, dok na tri testa mogu da imaju 40 bodova. Na testovima iz srpskog i matematike mogu da osvoje po maksimalnih 13 bodova, a na kombinovanom 14.

Osmacima će se bodovati i rezultati sa republičkih i međunarodnih takmičenja. Osvojeno prvo mesto na međunarodnom takmičenju nosi 12 poena, drugo deset, a treće osam bodova. Prvo mesto na republičkom takmičenju vredi šest bodova, drugo četiri, a za treće dva boda.

Doručak, slatkiš i flašica vode

Pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje Milan Pašić rekao je da je jako bitno da đaci tog jutra doručkuju, da ponesu u školu flašicu vode i neki slatkiš.

Istakao je i da učenici i roditelji ne treba da brinu jer je 11 odsto više mesta u školama nego đaka koji će polagati završni ispit.

- Osmaci u sredu treba da dođu u školu najkasnije do 8.15. Njih će sačekati odeljenski starešina, proveriti da li su poneli đačke knjižice sa zalepljenim obrascem i da li su poneli adekvatan pribor. U 8.30 već ulaze u učionice - objašnjava Pašić:

- Bitno je za osmake da nemaju tenziju, da se ne stvara dodatni pritisak, da svoje osmogodišnje znanje koje su stekli prikažu. Verujemo da će sve biti u redu jer i prethodnih godina učenici su bili ti koji su dali svoj maksimum- ističe Pašić.

Epidemiološke mere su i dalje na snazi, pa će u jednoj učionici moći da polaže najviše 12 učenika pod nadzorom dva dežurna nastavnika iz škole. U nekim školama đaci će testove polagati u svečanoj ili fiskulturnoj sali, gde će na 10 učenika biti jedan dežurni nastavnik.

- Učenici za izradu svakog od testova imaju 120 minuta. Značajno je da prvo rade zadatke koji su im poznati i da pišu prvo grafitnom olovkom, a na kraju podebljaju hemijskom. Imaju dovoljno vremena jer na testu je 20 zadataka koji su po težini postavljeni na tri nivoa - osnovni, srednji i napredni - kaže Pašić.

Prvih 45 minuta testa učenici ne mogu da napuste prostor polaganja, kao i poslednjih 15.

- Ključno je da pročitaju uputstvo na testu, da se upoznaju sa svim aktivnostima koje treba da urade - apeluje Pašić i upozorava da se često dešava da đaci zaborave da popune test hemijskom olovkom.

Popunjavanje liste želja je važno jer želja ima 20.

Jako je bitno popuniti najmanje deset i voditi računa da se u informatoru nalaze bodovi koji su prethodnih godina bili potrebni za upis neke škole, samo kako bi učenici imali neku sliku - ističe Pašić.

Maturanti, srećno!

Video: Zbogom srednja školo: Maturanti pobacali knjige svuda po hodniku u čast kraja školske godine

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Crni

    23. jun 2021 | 08:28

    Ovo srecno mi zvuci kao da su rudari koji se spremaju za silazak u jamu.....mnogo ste bre umazili te klince....kako smo mi polagali bez dreke i novina.....

  • Jović

    23. jun 2021 | 08:18

    Konačno ,,kriminalni testovi'' sprovedeni su i brane su ćutanjem. Terete se da su ubili žar prepisivanja krađe sebe samih i da su ubili obrazovanje u Srbiji. Akcijom naše policije sprečeno je begstvo testova i određeno im je zadržavanje do 72,kada bi trebalo da ih saslušaju Maturanti.☺

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA