≫ 

"Neki ne veruju i neće da dođu, a i dalje su neženje": Ljudi veruju da celivanje mesta donosi ljubav

"Kad na svete Trojice neoženjeni momci dođu nasred ovog bukovika i zamisle želju vezanu za ženidbu i porodicu, to im se ispunjava 100 posto"

  • 0
Lučani, praznik Svete Trojice

Foto: RINA

U srpskim selima sve je više neoženjenih momaka, ali i neudatih devojaka. Zašto je to tako, pitanja je mnogo, a odgovora nema. I dok momci i devojke samuju, sudbinu ipak ne prepuštaju slučaju. Usred dragačevske šume iznad sela Kotraža, duže od pola veka oni se okupljaju na praznik Svete Trojice, celivaju posebno mesto i nadaju se da će Bog uslišiti njihove molitve i uputiti ih na pravog partnera. Ovaj događaj ostao bi u rubrici "nećete verovati" da praksa nije pokazala da ipak kako kažu "nešto ima".

- Do mene su stigle priče da su se momci oženili i dobili decu samo nekoliko meseci nakon što su došli ovde na ovaj veliki praznik. Ja sam rešio da pokušam, jer ništa me to nije koštalo, mada sam i sam bio skeptičan. Došao sam i zaista posle nekoliko meseci upoznao sam devojku sa kojom sam odmah znao da je to ono pravo. Dobili smo i decu. Neki momci ne veruju i neće da dođu, ali i dalje su neženje - rekao je za RINU Milenko Janković.

Na mestu gde se danas nalaze ploča i krst nekada davno nalazila se velika svetinja, a meštani ovog kraja nameravuju tu da ponovo sagrade crkvu. A legenda kaže da da se upravo tu davno pričestio car Dušan kad je krenuo u jedan od svojih pohoda.

- Kad na svete Trojice neoženjeni momci dođu nasred ovog bukovika i zamisle želju vezanu za ženidbu i porodicu, to im se ispunjava 100 posto. Imali smo u selu nekoliko takvih primera. Momci su dolazili, pomolili se Bogu, a nedugo zatim bi se u crkvi venčali i dobili sinove. Ono što je primetno jeste da se poslednjih godina za ovaj veliki praznik ovde pojavljuje sve više devojaka, u nadi da će se i njima uslišti molitva i da će pronaći muža - kaže Dušan Janković iz ovog sela.

Nakon što se litije u šumi završe i kad pop otpeva svoje, tad usred šume počinje prava zabava a meštani se opuste uz dobru muziku i ukusnu hranu. Na švedskom stolu u Dragačevu možete pronaći razne domaće đakonije, a užičko kolo proteže se kilometrima.

- Pevam skoro 20 godina, ali nikad u ovakvom ambijentu. Obezbedili smo agregat za razglas, samo jedino što se plašimo da nas ne udari grom - kažu uz osmeh muzičari.

Da li je legenda vezana za ovo mesto tačna, videće se sledeće godine kad se uporedi broj neoženjenih momaka ali i broj rođenih beba u Srbiji, jer ovo mesto posećuju potencijalne mlade i mladoženje iz čitave zemlje.

Video: Veruju da će mirno da počivaju, ako sami sebi dizajniraju grob

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA