≫ 

RHMZ izdao najnovije upozorenje na veoma visoku temperaturu: I dalje na snazi narandžasti meteoalarm

Visoke temperature očekuju nas i sledeće nedelje, odmah iza ponedeljka *Za vikend su moguće i nepogode

  • 0
Sunce Foto: Pexels

Republički hidrometeorološki zavod Srbije izdao je jutros rano upozorenje na veoma visoke temperature u Srbiji, a iz njega se vidi da nam osveženje stiže tek u subotu, ali koje će biti kratkog daha. Ističe se da će u četvrtak ponegde biti i do 40 stepeni.

- Do petka, 25. juna 2021. godine, na području Srbije veoma toplo sa maksimalnom temperaturom u većini mesta od 35 do 38 stepeni,  a u četvrtak lokalno i do 40. Od subote do ponedeljka, od 26. do 28. juna osveženje za 5 do 8 stepeni, a zatim ponovo veoma toplo - navodi se u upozorenju koje je postavljeno jutros u 4. 45 sati.

Upozorenje RHMZ na visoke temperature Printskrin: RHMZ

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, najtoplije će biti u Loznici, Kragujevcu, Negotinu i Kraljevu gde će temperatura dostizati do 38 stepeni, dok se u Beogradu očekuje 37 stepeni.

I u većini drugih mesta temperatura neće pasti ispod 33 podeljka, a samo će na Kopaoniku biti malo svežije, 28 stepeni.

Na snazi je i narandžasti meteoalarm.

Narandžasti meteo-alarm podrazumeva da se vreme smatra opasnim.

Kako se objašnjava na sajtu RHMZ, to znači da su prognozirane opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje.

- Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detal?ima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe - objašnjava RHMZ.

Da će nam biti vrelo do petka, tvrdi i meteorolog Marko Čubrilo. Prema njegovim rečima, do petka vrelo, zatim lokalne nestabilnosti i osveženje. Moguće su i nepogode.

- Do petka esktremno toplo, a u petak posle podne osveženje uz pljuskove i moguće nepogode. Za vikend svežije ali i dalje toplo, maksimumi uglavnom do plus30 stepeni. Od nedelje ponovo vrlo toplo uz tropske vrućine, dok je početkom jula uz nove nestabilnosti moguće i novo osveženje, ovog puta možda i nešto jače - napisao je Čubrilo na svom Fejsvuk profilu i dodao da bi osveženje početkom jula trebalo da bude osetnije.

Video: Spirala smrti! Evo kako vrućina može da bude fatalna

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA