≫ 

Arilje se seća katastrofalnih poplava od prošle godine: "Nikada neću zaboraviti plač majke i deteta"

Ove godine Arilje pati za dečakom koji se utopio u reci Rzav, ona se prošle godine izlila sa Moravicom

  • 0
Poplave Arilje Foto: Rina.rs

Na današnji dan 23. juna 2020. godine u Arilju je došlo do katastrofalnih poplava kada su se izlile reke Rzav i Moravica.

Tom prilikom oštećene su i uništene mnoge kuće i domaćinstva kao i poljoprivredna zemljišta, podseća Arilje-oglasna tabla na Fejsbuku.

Tadašnji predsednik opštine Arilje Miloš Nedeljković govorio je tada da je to najveća poplava koja ih je pogodila. Naveo je da su u naselju Raškova bara poplavljene sve kuće i da "nema kuće gde voda nije ušla".

Evakuisan je jedan broj građana, ali većina nije želela da napusti svoje domove.

Samo meštani čiji su domovi razoreni u poplavama znaju taj osećaj kad voda nadolazi, a ne žele da napuste svoj dom, jer je to ono što su godinama sticali. Brojni su oni koji su upravo ovakavu situaciju preživeli u Arilju prilikom izlivanja Moravice.

- Uvek može bolje, nismo imali dovoljno mašina, imali smo četiri-pet mašina. Bila je to najveća poplava do sada koju je naš kraj doživeo - istakao je Nedeljković i rekao da je visina vodostaja bila 5,8 metara.

Mostovi na Moravici su bili zatvoreni za saobraćaj, isključeni struja i voda.

Evakuisani meštani uglavnom su otišli rođacima, a deo njih odvezen je u sportsku halu.

Akcija spašavanja ugroženih meštana trajala je do ranih jutarnjih sati, a teške trenutke opisao je tada Darko Rogić, član spasilačko-ronilačke jedinice „Foka“ iz Arilja.

- Nikada neću zaboraviti plač majke i deteta, dok ga preuzimam u naručje kako bi ga prevezao čamcem na bezbedno. Taj pogled majke koja ti predaje svoje najveće bogatstvo i u suzama ti daje ono najvrednije sa poverenjem da joj to i sačuvaš. Uplakane oči te majke i plač deteta dok ga uzimam iz majčinog naručja, nikada neću zaboraviti. Po tome ću pamtiti ove poplave u Arilju za koje verujem da su poslednje - izjavio je Darko za RINU.

Za svojih 36 godina ovaj spasilac nije doživeo sličnu situaciju, koja kako kaže, može da se uporedi sa najgorim apokaliptičnim scenama.

- To je kataklizma, neverovatno kojom brzinom je reka napravila haos u Arilju. Poplavljeno je više od 500 domaćinstava, a mnogi nisu želeli da izađu iz svojih domova. Nama je bilo naređeno da evakuišemo decu i majke , kao i stara lica, da ne rizikujemo ni jednog trenutka. Oni su nam bili prioritet. Roditelji su ostajali na terasama, a decu smo preuzimali i čamcima prevozili na sigurno - rekao je tada Darko.

Najteže je bilo na području sela Trebežina i Cerova gde je voda bila dostigla visinu od skoro dva metra.

Video: Najtužniji prizori Srbije: Poplavljeni gradovi, sela, kuće...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA