≫ 

Maturante namučilo značenje jedne reči na testu: Kažu da je bio lakši od prosečnog

Najstariji osnovci i budući srednjoškolci sutra polažu test iz matematike, a u petak kombinovani

  • 4
Polaganje, mala matura, škola Foto: Nikola Tomić

Mlađi maturanti danas su testom iz srpskog, odnosno maternjeg jezika počeli da polažu završni test, a najstariji osnovci i budući srednjoškolci kažu da im je današnji test, koji je trajao od 9 do 11 časova, bio lak. 

Oni su, kako je i najavljeno, imali veći broj pitanja na zaokruživanje,  a jedna od učenica koja želi da upiše gimnaziju rekla je za Telegraf.rs da test iz srpskog jezika nije bio težak, da je zadovoljna kako ga je uradila, a da ju je jedino namučila reč "izlišno".

- Nije bilo teško. Čak lakše od prosečnog - kaže ona a zatim nam je otkrila deo pitanja.

- Imali smo rečenicu "Želeo bih da vam poklonim..." da pretvorimo u izričnu rečenicu. Imali smo da zaokružimo koja su od ponuđenih dela od Branka Ćopića, zatim kako se menja reč očevidac, da odredimo onomatopeju  od "površina šušti", personifikaciju "celiva stenu", imali smo glagolske sintagme...

- Na testu je bio i odlomak teksta u kojem je trebalo da odredimo ulogu pripovedača.

Ona dodaje da je možda najteže pitanje značenje reči "izlišno".

- Mislim da sam tu pogrešila, nije bio ponuđen odgovor "suvišno", svi su bili međ ponuđenim "nepoželjno, nepotrebno...", odnosno, počinjali su se ne-. Ali, sve u svemu, nije bilo teško - kaže ona.

Inače, kako se može videti u rešenjima sa današnjeg testa, tačan odgovor na pitanje koje se odnosi na značenje reči "izlišno" je nepotrebno.

Sutra osnovci polažu test iz matematike, a u petak kombinovani, koji se sastoji iz pitanja iz geografije, biologije, fizike, hemije i istorije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA